2010. november 12., péntek

Kakaós-banános mini kiflik



No akkor induljon a sütiáradat. Először is ezzel a banános kis kiflivel kezdeném. Ez a süti konkrétan június óta "hever" a piszkozatok között. Gondoltam a nyár közepén csak nem teszem közzé, majd inkább akkor, amikor jobban szezonja lesz. A sütögetésnek is, meg a banánnak is. Ennek a kis omlós kiflinek a receptjét egy régebbi Dr. Oetker receptes újságban találtam és már párszor el is készítettem. Nálam egy picit módosult most a recept, pl. egy kicsi méz is került bele. Nagyon kis finom, sokáig eltartható süti. Nagyszerű lehet majd akár az adventi sütögetés idejére is.
Jó érett banánt használjunk hozzá, mert attól lesz igazán finom.

Hozzávalók:
  • 1 közepes méretű, jó érett banán
  • 250 g liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • kb. 1,5-2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • kb. 60 g porcukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál vaníliáscukor
  • csipet só
  • 100 g lágy vaj (esetleg kevés zsír)
A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésen 160 fok). A banánt egy villával alaposan összenyomkodom, hozzáadom a mézet, a vajat, a porcukrot és a sót, majd összekeverem. Hozzászitálom a sütőporos lisztet és a kakaóport, majd alaposan összedolgozom, kézzel kissé átgyúrom. Ha szükséges még adok hozzá kevés lisztet, de ne legyen túl kemény a tészta, ha kell inkább tegyük rövid időre a hűtőbe. Ezután kisebb gombócokat csípek le a tésztából, majd a két tenyerem között kiflikké hengergetem és meghajlítom. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, majd kb. 12-15 perc alatt megsütöm (sütőfüggő). Rácsra téve hűlni hagyom. Hűlés során még keményedni fog, erre figyeljünk oda és ezért ne süssük túl. Porcukorral megszórva, porcukros mázzal "megcsíkozva", vagy fehér csokoládéval megpöttyözve díszítem. Persze natúran hagyva is finom. 




9 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez tetszik! Egy csésze tea mellé mmm...

baba írta...

Ez tökéletes, fel van véve :)

duende írta...

Köszönöm! Éppen most kaptam ilyen kis kifliformákat! :)

Mézigörl írta...

Ez kell nekem! Nagyon mutatós és biztos isteni is?! :))

Bianka írta...

Fenséges

Thrini írta...

Jujj, ez nagyon tetszik! Már a karácsonyi recepteket vadászom. Elárulod hány db lesz ebből az adagból? Puhul, ha áll? Egy hetet kb. kibír szted?
Köszi. :)

Csibe írta...

Nagyon szeretem az ilyen kis sütiket!...és olyan kis guszták!
Köszi, jegyeztem :)

Ami írta...

Ngyon jól néznek ki ezek a kiflicskék!

Eszembe jutott, hogy jópár évvel ezelőtt én is készítetem dr oetkeres banános-kakaós kifliket. De azok olyan kemények lettek, hogy végül a kutyának adtuk oda, de ő sem ette meg. Szerintem valahol nagyon elronthattam... :DD Azóta is emlegetjük a "kutyának sem kellett" sztorit. :)

Poén lenne ezeket elkészíteni, mert tuti nagyon finomak lennének :).

Ildinyó írta...

Köszönöm Mindenkinek! Örülök, hogy tetszik!

Thrini
Nem találtam meg sajnos az eredeti receptet, és sajnos én még soha nem számoltam meg pontosan, de úgy kb. 35 db biztosan lesz belőle. Egy hetet tutira kibír és szerintem mindenképp jót tesz neki, ha áll, mert közvetlen sütés után eléggé visszakeményedik, kekszesedike. De ha fémdobozba pakoljuk és teszünk mellé 1 almát is, nagyon jól "visszapuhul" ill, inkább omlósodik (hűű ilyen szó nincs is... :S ).

Ami
Közvetlen kihűlés után nekem is egy picit visszakeményedik, de pár nap után jól visszapuhul úgy ahogy Thrininek is írtam. Igazából szerintem a sütéssel lehet itt variálni. Sötét ugye a tészta, és figyelni kell, hogy ne süssük túl. Nekem is volt már, hogy nagyon kemény lett, de nálam az volt a baj, hogy túlsütöttem. Úgy szoktam kivenni a sütőből, hogy szinte még puha, mert utána is sül még ugye valamennyit...
Azért remélem ha esetleg megcsinálod, nem lesz ugyanolyan kemény, mert szerintem ugyanazt a receptet használtuk, csak nekem méz is került bele... :S