2010. november 22., hétfő

Házassági évfordulós menü

Hát ez a bejegyzés is egy kicsit később jött létre, mint szerettem volna, de ami késik nem múlik ugye... A hozzá kapcsolódó fotók nagy részét elvesztettem a múltkori "kis probléma miatt". A desszertről készült fotók viszont megmaradtak legalább, úgyhogy már csak ezért is (vagy inkább "csakazértis") közzé teszem ezt a bejegyzést, hiszen mégis csak a házassági évfordulónk vacsorájáról volna szó... Elnézést, hogy az előételről és a főételről nem tudok képet mutatni most, de remélem azért így is elhiszitek nekem, hogy finom volt... és hmmm... olyan jó színes is...
Apropó fotók és egy kis off:
Egy kéréssel fordulok hozzátok. Mint írtam korábban is, a gépemben tönkrement a winchester és több mint 1 évnyi munkát, emlékeket és iszonyat mennyiségű fotót veszítettem  el... Azt mondják, hogy a speciális adatmentéssel foglalkozó cégek még meg tudnák menteni az adatokat. Ez viszont nekem most nagyon sok pénzbe kerül. Ha ismer valaki olyan céget, aki jó áron dolgozik, megbízható és "nem kell hozzájuk hitelt felvenni", akkor örömmel venném, ha írna nekem. Sőt, ha esetleg valaki aki ilyennel foglalkozik és még esetleg ezen soraimat is olvassa, akkor jelezném, hogy nagyon szívesen belemegyek barter üzletbe is. Ez alatt azt értem, hogy ha lementi az adataimat, én cserébe nagyon szívesen reklámozom itt a blogon. Nagyon boldog lennék, ha sikerülne megoldani ezt a dolgot, mert a múlt héten kisírtam már a lelkemet is...

Ami  a házassági évfordulót illetti. Mérlegen? A valóság... Na jó a viccet félretéve a 4. volt múlt hét előtti héten. Aznap estére készítettem el ajándékképen ezt a vacsorát.
Szóval visszatérve a receptekre:

(Fotó pótolva: 2012. március 6. A recepttel ellentétben a fotón látható nem snidlinggel, hanem petrezselyemmel készült és azzal is nagyon finom)

Előételnek sült padlizsántekercseket tálaltam, snidlinges-paprikás fetasajttal töltve.
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb padlizsán, só, bors, olívaolaj
A töltéshez:
  • 200 g feta vagy krémfehér sajt
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 3 evőkanál aprított snidling (vagy petrezselyem)
  • 1 kisebb citrom leve
  • frissen őrölt bors
A padlizsán végeit levágjuk, majd hosszában vékony szeletekre vágjuk. Ha valaki szokta, itt be is sózhatja és félreteheti. Én megmondom őszintén soha nem szoktam, de mégsem volt még problémám emiatt. Nem volt keserű soha. Úgy hallottam manapság már nem olyan keserűek egyébként a padlizsánok, mint régen voltak. Hogy ez minek köszönhető, azt nem nagyon tudom. Biztosan a termesztés során "okosítottak" valamit rajta. Az is igaz, hogy fiatalabb és inkább kisebb példányokat szoktam vásárolni, mert ezekben a mag is kevesebb, ami még szintén okozhatja esetleg a keserűséget.
A töltelékhez valókat összeaprítjuk, ízesítjük őrölt borssal, kevés citromlével, az aprított snidlinggel és félretesszük. A padlizsánt sózzuk, borsozzuk, majd mindig nagyon kevés olívaolajat aláöntve (amit aláöntünk azt mindig magába is szívja, úgyhogy ne vigyük túlzásba, mert a végén tocsogni fog) szépen megsütjük. Ha van egy bordázott belsejű serpenyőnk, abban még szebben tudjuk kivitelezni ezt a dolgot. A megsült és kissé kihűlt padlizsánszeletek egyik végére ráhalmozunk egy kevés tölteléket, majd feltekerjük. Behűtve vagy szobahőmérsékleten tálaljuk. 

(Fotó pótolva 2012. március 6.)


(Fotó pótolva 2012. március)

A főétel vargányás-paradicsomos csirkeragu volt, melyhez petrezselymes-túrós gnocchit készítettem köretként.
Hozzávalók:
  • kb. 500 g csirkemell filé, kisebb kockákra vágva
  • kb. 3-4 szelet bacon, felcsíkozva, vagy kockára vágva
  • 1 jó nagy marék szárított vargánya, forró vízbe beáztatva, majd feldarabolva
  • 1 nagy fej hagyma, apóra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • só, bors, olívaolaj
  • 1 evőkanál vargányapor
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, összedarabolva
  • 1 doboz passzírozott paradicsom
  • A tálaláshoz: friss vagy fagyasztott petrezselyem
A bacont kevés olívaolaj hozzáadásával elkezdem sütni, majd hozzáadom a hagymát és a fokhagymát is. Rövid ideig pirítom, majd mehetnek hozzá a csirkemellkockák is, amit alaposan átsütök. Végül ráteszem a szárított vargányagombát is, felengedem a 2 féle paradicsommal, ízesítem sóval, borssal, és a vargányaporral, felengedem a gomba áztató levével is, majd fedő alatt, időnként megkeverve készre párolom az egészet.

A köret:


Petrezselymes-túrós gnocchi
Hozzávalók:
  • 500 g túró (legjobb a finom krémesebb házi) vagy ricotta
  • 50 g reszelt sajt
  • 2 tojás
  • kb. 150 g rétesliszt
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • kevés olvasztott vaj
A túrót összekeverem a tojással, a reszelt sajttal, ízesítem sóval, borssal, a petrezselyemmel, majd hozzáadom a lisztet és egy nem túl kemény, de nem is lágy tésztát gyúrok belőle. Rétesliszttel megszórt deszkán mindig egy kisebb adagból hurkákat hengergetek, majd éles késsel kis darabokat vágok belőle. Forrásban lévő sós vízben kifőzöm, addig amíg feljön a víz tetejére, max. 1/2-1 perc elég neki utána, különben szétesik. Szűrőlapáttal kiszedem, majd kevés olvasztott vajra teszem, hogy ne ragadjanak össze.

Desszertnek egy sütés nélküli, étcsokoládés talapzatú minitorta készült, melyre tejszínes fehércsokoládékrémet halmoztam, végül az édes ellensúlyozásaként gránátalmamagokkal és mandarinnal díszítettem. Egy kicsit töménynek tűnhet, úgyhogy ebből az a pár falat is elég, de egy ilyen estén egyébként sem az a cél, hogy teleegyük magunkat. Ketten osztozunk egy tortán (ez így romantikusabb is), és így másnap reggelire is marad egy.... ;)

Hozzávalók (2 kisebb tortához):
Az alaphoz:
  • 100 g babapiskóta morzsa
  • 60 g étcsokoládé
  • 40 g vaj
A fehércsokoládés krémhez:
  • kb. 150 g fehércsokoládé (nekem belekerült kb. 2 kocka étcsoki is, azért nem teljesen fehér)
  • 200 g tejszín
A díszítéshez:
  • gránátalma, mandarin
A tejszínt forrpontig hevítjük, majd felolvasztjuk benne a fehércsokit. Félretesszük és kihűtjük. A formához én 2 nagyobb méretű kiürült konzervesdobozt használtam (mondjuk őszibarackkonzerv vagy hasonló, de lehet még kisebb is akkor akár 4 még kisebb is lehet belőle) melynek kivágtam az alsó részét is, így tulajdonképpen egy hengerem maradt, melyet oldalt kibéleltem sütőpapírral és az aljához is tettem egy darabot. A tortaalaphoz felolvasztottam az vajat az étcsokival, majd hozzákevertem a babapiskóta morzsát. Kettéosztottam, majd belenyomkodtam a két konzervesdoboz aljába. Amikor a tejszínes fehércsoki kihűlt, habverővel lazítottam rajta egy kicsit (hab nem lesz belőle, nekem legalábbis nem lett, de nem is az volt a célom), majd rákanalaztam az alapra és egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap lehúztam róla a konzervesdobozt, majd óvatosan leszedtem róla a papírt. Kidíszítettem a gyümölcsökkel, majd tálaltam.



16 megjegyzés:

Delish írta...

Gyonyoruszep vacsit foztel! A foetel nagyon-nagyon tetszik! FerjUr mit szolt?

Kőrösi Mercédesz írta...

Micsoda superwoman a konyhában! Eszméletlen ügyes vagy! Stopp az előétel!
Nagyon sajnálom, ami veled történt! Megértem, mert nekem egy füst alatt lopták el a laptomomat (ami munkaeszköz is:(, a fényképezőmet és az összes házassági évfordulós emlékemet zárt ajtók mögül... Sajnos nem ismerek ilyen céget, de szorítok neked!!!

Unknown írta...

Igazán szerencsétlen helyzet ez a merevlemezzel. Nekem csak a Kürt kft. jutott eszembe, már több évtizede foglalkoznak adatmentéssel. Hozzá kell tenni, hogy a hiba súlyosságától függően ez egy egyáltalán nem egyszerű feladat, szóval nem csodálom, hogy a mentésért átlagban 220ezer ft-ot kérnek el.

Gratulálok a házassági évfordulótokhoz! Az első kép nagyon vidám ;)

Unknown írta...

Kérdés persze, hogy felpörög-e még a merevlemezed. Ha igen, akkor van rá pár szoftver, amivel otthon is megpróbálkozhatsz (bár a végén lehet a szoftverre többet fogsz költeni, mint egy profi adatmentésre) - szoftverlista pl. itt. Ha bizonytalan vagy, akkor legalább egy kivizsgálásra beadnám (diagnózis) - nehogy véletlenül még több kárt csinálj a merevlemezen.

Bianka írta...

Mesésen néz ki

Lekvároskukta írta...

Ildinyó, nagyon boldog évfordulót kívánok!
A menüsor szuper, a képek is :)
Nagyon remélem, hogy megoldódik a problémád, szorítok!

Csibe írta...

Gratulálok én is!
Kóstoltam volna szívesen :)

Ildinyó írta...

Delish
Köszönöm szépen! Ízlett neki nagyon! Nagyokat hümmögött közben... :)

M
Superwomen :D Ez nagyon jó! Nagyon köszönöm! :)
Huuh, hát az is durva lehetett! Át tudom érzeni abszolút! :(

Beatbull
Hát ez tényleg az... :( Igen a Kürtöt Kft.-t már mások is javasolták, talán ők a legjobbak, de sajnos nagyon sokba kerülnek... :( legalábbis most nekem... :(
Gondolom egyébként felpörög, csak az a baj, hogy nem logikai, hanem fizikai hibás, és pár adatot még meg tudtak ugyan menteni róla, de a többire azt mondták, hogy már speckóbb dolgok kellenek azért hozzá... Én meg nem merek hozzányúlni, nehogy végleg elveszítsek mindent róla esetleg, meg egyébként sem vagyok annyira otthon ebben...
Nagyon szépen köszönöm! A segítséget is! :)

Bianka
Köszönöm! :)

Lekvároskukta
Nagyon kedves! Köszönöm szépen!! :)

Csibe
Ennek nagyon örülök! Köszönöm! :)

Dia írta...

Gyönyörű fotók, isteni menü

Ildinyó írta...

Dia
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)

Ánítá Babi írta...

Én ma csináltam meg ezt a minitortát, de az oké, hogy nem lesz a krémből hab, de ez csak ilyen lötty….:S:S Ez másnapra jó lesz? Én félek, hogy lehúzom a formát róla és szétfolyik..:S

Ildinyó írta...

Szia Ánitá Babi!
Ez egy olyan krém kellene, hogy legyen, mint a ganache, csak nem sötét csokoládéból, hanem fehérből. A visszadermedő csokoládé tartja egyben a krémet. Teljesen kemény nyilván nem lesz a tejszín miatt, hanem pont krémes. Ha még frissen készítve nézted, úgy persze még nem áll össze, csak miután lehűlt már és hűtőben csücsült pár órát. :) Remélem mára már jól összeállt a krém! ;)

Zita írta...

Jaj, de megkívántam ezeket a gnocchikat! :)

Ildinyó írta...

Nagyon örülök, hogy tetszik Zita! :)

Zsó írta...

Annyira jók ezek a fogások! :)) Én is ma főzöm a szüleimnek, ugyanis csütörtökön volt a 26. házassági évfordulójuk, most Olaszországban nyaraltak és este amikor hozom őket haza megterített asztallal és vacsival várjuk őket a tesómmal. Én most csak a desszertedet próbálom ki, de sort kerítek majd a többi megízlelésére is. Nagyon tetszik! ;)

Ildinyó írta...

Kedves Zsó!

Köszönöm a kedves szavakat, nagyon örülök, hogy tetszik! :)
Szüleidnek így utólag is még sok boldogságot kívánok! Nagyon kedvesek vagytok, hogy készültetek erre az alkalomra, biztos nagyon jól esett nekik. :)