2010. augusztus 9., hétfő

Zöldséges-paradicsomos ragu, kétszer

  

Ez a bejegyzés is egy ideje már türelmesen várakozik arra, hogy befejezzem és közzétegyem. De még mindig tobzódunk a zöldségekben, úgyhogy még mindig nem késő. Sőt, soha nem késő... 
Mindkét változatnál az az "érdekesség", hogy a zöldségeket külön megsütöm, majd a végén adom a paradicsomos raguhoz, így nagyszerűen megőrzik az állagukat és az ízük is másképp jelentkezik a raguban, mintha csak simán belefőzném. A padlizsánt kb. annyira sütöm meg, ahogyan az a Joghurtos padlizsánsalátánál látható. 

Cukkinis-padlizsános paradicsom ragu
Hozzávalók:
  • 1 nagy fej hagyma, felkockázva
  • kb. 5-6 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 1 közepes padlizsán, felkockázva
  • 1 közepes cukkini, felkockázva
  • 2 doboz hámozott paradicsom konzerv (nálam épp most csak 1 üveg Mutti féle passata volt és ahhoz tettem 3 szem friss paradicsomot, összekockázva)
  • 1 kis üveg (vagy konzerv) sűrített paradicsom
  • olívaolaj
  • szárított oregáno és bazsalikom
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • a tetejére: friss bazsalikom vagy akár petrezselyem, felaprítva
Egy nagyobb teflonos serpenyőben kevés olívaolajat hevítek, beledobok kevés fokhagymát, majd azonnal a padlizsánt is és megsütöm (ha elég nagy a serpenyőnk, nem kell több részletben), közben sózom, borsozom kissé. A cukkinivel ugyanígy járok el, majd mindkettőt félreteszem. A serpenyőbe megint öntök kevés olajat, majd a hagymát üvegesre pirítom benne. Hozzáadom a fokhagymát is, ha már van illata, hozzáadom a hámozott és a sűrített paradicsomot is. Kevés vízzel kiöblítem a konzervesdobozokat és ezt is hozzáadom. Ízesítem sóval (csak óvatosan, mert a zöldségek is sósak már), borssal, szárított zöldfűszerekkel (nem kell ebből sem túl sok, mert még friss is jön hozzá), majd lefedve kb. fél órát főzöm. A végén hozzáadom a megsütött zöldségeket is, ill. a friss zöldfűszereknek is egy részét, és még egyszer átforralom, ill. inkább csak forrósítom az egészet.
Főtt tésztával, a maradék friss fűszernövényekkel megszórva tálalom.

Az alábbi paradicsomos ragu pedig első olvasatra majdnem olyan, mint az előző, de mégis kicsit más. Ezt a változatot én nem csak kifőtt tésztához ajánlom, hanem akár pirítósra feltétként, azaz bruschettára, amiből remek előétel vagy vendégváró falat is válhat akár. Hidegen is finom szerintem, főleg egy forró, fokhagymás pirítóson.
Padlizsános-szalonnás paradicsomos ragu
Hozzávalók:
  • 1 jó nagy fej hagyma, felaprítva
  • 4-5 gerezd fokhagyma, összemyomva
  • 1 jó nagy szelet füstölt, húsos szalonna, felkockázva
  • 2 doboz hámozott paradicsomkonzerv (összedarabolva)
  • friss bazsalikom és oregánólevelek, petrezselyem felaprítva
  • 1-2 padlizsán (kisebb vagy közepes méretből), kisebb kockákra vágva
  • olívaolaj
  • tengeri só, frissen őrölt bors
A padlizsánt - hasonlóan a fentiekhez -,egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolaj, só, bors és fokhagyma (nem az összes, csak egy része) társaságában megsütöm, majd félreteszem. A szalonna zsírját pici olaj segítségével kisütöm, majd megpirítom rajta kissé a hagymát. Hozzáadom a fokhagymát is, és ha már illatozik, felöntöm a paradicsommal. Ezt nem főzöm olyan sokáig, mint a fenti változatot, csak épp addig (max. 10-15 perc), amíg kissé összeérnek az ízek, de a paradicsom megőrzi a savasságát, frissességét. Közben ízlés szerint sózom, borsozom, majd a végén hozzáadom a sült padlizsán kockákat is és a friss fűszernövényeket is. Ez egy valamivel frissebb ízű verzió.

4 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Imádom az ilyen szószokat! Egyrészt mert nagyon gyorsak, másrészt mert nagyon finomak! Csak egy pohár vörösbor hiányzik hozzá... ;)

szuzi írta...

Egyetértek . Egy pohárral bele egy mellé. :-P Ez nagyon fincsi receptnek tűnik.

Bianka írta...

Hű micsoda íz és szín kavalkád, fenséges

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Lányok!
Igen-igen, a bor... az most kimaradt valamiért... érthetetlen módon akkor pont nem volt... :) Pedig igen jól jön bele is, mellé is! ;)