Mielőtt a Napfényes menü lezárásával, azaz a desszertjével folytatnám, jöjjön egy olyan recept, vagyis inkább ötlet, ami még a múlt héten készült nálunk, és igen hamar el is fogyott. Jön a hétvége, hátha kedvet kapunk hozzá... Még múlt héten volt itthon pár kókadozó almám, ill. némi őszibarackom is (az nem kókadozott még, de valahogy adta magát, hogy a töltelékbe kerüljön), és "hirtelenjében" ezt a sütit agyaltam ki belőle.
Szóval reggeli az ágyban... Azaz, mivel kápráztassuk el a családot (gyereket, gyerekeket, férjet, társat, párt, másik felet... kutyát, cicát, halat, teknőst, gekkót... na jó, őket azért talán ne ezzel) egy "ráérősebb" reggelen? Egy rém egyszerű, ám annál finomabb reggelire valóval. Bár senki nem fog megharagudni, ha más napszakban is eszünk belőle.
Előző nap készítsük el a tölteléket. Nem vesz el ez sem sok időt az életünkből, és még az a jóleső érzés is meg van utána, hogy mi készítettük. Este pedig tegyük át a mélyhűtőből a hűtőbe a kész levelestésztát, hogy kiengedjen. Na igen, tudom, így már nem ér annyira. Viszont így viszonylag gyorsan tálalható egy roppant finom reggeli, ami után mindenki megnyalja még a lábujját is (akár).
Almás-őszibarackos táska
Hozzávalók a töltelékhez: (Ez a mennyiség, bár lehet nem tűnik soknak, akár 1 kg-nyi levelestészta megtöltéséhez is elég. Én első körben csak 1 csomag tésztából készítettem, mert ez az étel tényleg frissen a legfinomabb.):
- 50 dkg alma, megpucolva, kicsire felkockázva
- 3 nagyobb barack, megpucolva, kicsire felkockázva
- 1 citrom leve
- őrölt fahéj
- 2 evőkanál vaníliás cukor (igazi)
- kb. 8 evőkanál nádcukor (ízlés szerint a gyümölcsök édességétől függően több-kevesebb is mehet bele)
- 1 csomag vaníliás pudingpor
A kétféle cukrot elkezdjük megkaramellizálni kissé. Az almára ráöntjük a citromlevet, majd hozzáadjuk a karamellizált cukorhoz, hozzáadunk kb. 2 teáskanál őrölt fahéjat, összekeverjük és pár percig fedő alatt pároljuk az egészet. Ne ijedjünk meg, a karamell a hirtelen hideg hatására megkeményedik kissé, de majd szép lassan feloldódik. Ha az alma már egy kicsit elkezd puhulni, hozzáadjuk a feldarabolt őszibarackokat is, majd 1-2 percig azt is pároljuk, végül hozzáöntjük a 2-3 evőkanál vízben elkevert pudingport és besűrítjük az egészet. Hagyjuk kihűlni.
- 1 csomag (450 g) levelestészta (hűtőben kiengedve)
- a fenti töltelék fele
- a kenéshez: 1 tojás
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A levelestésztát sütőpapíron (hogy ne kelljen alálisztezni, ezzel is szárítva a tésztát) nagyon vékonyra nyújtom, majd akkora téglalapoknak a dupláját szabom ki egy éles késsel, amekkora táskákat szeretnék. Tölteléket helyezek a közepükre hosszában, majd a széleit megkenem tojással és összehajtom, tapasztom őket. Sütőpapírral együtt a tepsire helyezem őket. Kívülről is megkenem tojással, majd sütőbe téve szép aranybarnára sütöm
A maradék töltelékből is megmutatom majd mi készült.
És nem utolsó sorban egy emlékezés... Apai Nagypapám ma lenne 100 éves... 2006. júniusa óta nincs köztünk már...Gyertyát gyújtok ma este és nagy szeretettel gondolunk rá sokan...
11 megjegyzés:
Micsoda kényesztetés
Bianka
Ugye? :)
Annyira szépek ezek a képek... Mézszínű reggeli melegség. Csak gyönyörködöm!
(és még nem beszéltem a pritaminpaprika-levesedről... Beleszerettem! :) )
Ezt a reggelit a papának is ízlett volna.
Úgy hiányzik...
Orsi
Duende
Nagyon szépen köszönöm!!! :) Nagyon örülök, hogy tetszik! :)
Orsi
Igen. Szerintem is.
Tudom... :( elhiszem, hogy nagyon... :(
Puszillak! Vigyázz magadra!
Gyönyörű kép és varázslatos reggeli!
Moha
Nagyon köszönöm! :)
Egy ilyen reggelivel aztán csodásan indul a nap-igazi kényeztetés valóban!
Trinity
Köszönöm! Igen tényleg... :)
Ildinyó!
Isteni lett a süti,és ez a töltelék önmagában is szenzációs.
Pilchard
Nagyon örülök, hogy tetszik! :)
A töltelékből én is nyalakodtan csak úgy magában is... ;) :D
Megjegyzés küldése