2010. augusztus 25., szerda

Napfényes menü: Sültpaprika-krémleves

 

Napfényes menüm első fogásaként egy nagyon finom sültpaprika-krémlevest készítettem, ami nálam most kápia paprikából készült. Mert szerintem vétek lenne ilyenkor nem kihasználni ennek a paprikának a termését - ami nem mellékesen az egyik kedvencem -, és esetleg kaliforniai testvéréből elkészíteni ezt a fogást (merthogy legtöbbször abból készítik). Nagyon finom ezzel a paprika félével is!
A kápia paprikáról kicsit bővebb információkat pl. itt is olvashatunk.
És hogy mitől napfényes? Hát csak rá kell nézni a színére, és az íze...


Sültpaprika-krémleves
Hozzávalók:
  • 1 kg kápia paprika
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 200-250 ml tejszín
  • só, bors, pici cukor
  • sima és füstölt só (füst izű só)
  • kevés olívaolaj vagy libazsír
  • pár szelet bacon
Első lépésként a paprikákat - miután megmostuk és kissé megtöröltük -, egy alufóliával bélelt tespire rakosgatjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Nem baj, ha fekete lesz kívülről, mert úgyis megpucoljuk. Ha megsült, egy tálba tesszük és rövid időre letakarjuk. Közben előkészíthetjük a leves többi alapanyagát. A hagymát megtisztítjuk, majd felszeleteljük (nem szükséges apróra, hiszen úgyis turmixolva lesz a leves), a fokhagymát szintén felaprítjuk. A paprikákat megtisztítjuk, azaz leszedjük a héját, ill. kimagozzuk és feldaraboljuk kissé. A hagymát kevés olívaolajon kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a fokhagymát is. Pár percig pirítjuk, majd felengedjük kb. 800 ml forró vízzel, ízesítjük a sóval és borsozzuk is kissé. Pár percig forraljuk, majd lassan beleöntjük a tejszínt, közben folyamatosan keverjük. Egyet forralunk rajta, majd leturmixoljuk. A végén lekerekítjük még az ízeket egy kis cukorral és esetleg sóval, borssal, ha szükséges. Vékonyabb csíkokra vágott, serpenyőben ropogósra sütött baconnel a tetején megszórva tálaljuk.
Esetleg a megsült, megtisztított paprikából félretehetünk egy keveset a tálaláshoz is. Én egy bazsalikomlevélbe ültettem most bele, hogy ne süllyedjen le az aljára.
Bár ezzel nem kóstoltam, de most eszembe jutott még, hogy talán egy egészen kevés balzsamecettel is pikánsabbá lehetne tenni akár.



13 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Ami írta...

Guszta nagyon! Azt hiszem, nekem nagyon bejönne ez a leves!:)

Vajda János írta...

Miket ki nem "tálalsz" :) meg ez a kápia paprika. Még nem is hallottam róla... Upsz

Éva írta...

Gyönyörűséges! Egy ilyen leves felőlem akár lehetne rossz is, ha ilyen szép!

Doctor Pepper írta...

remek!!

(küldtem Neked mailt, lehetséges, hogy nem kaptad meg?)

Ildinyó írta...

Bianka
Próbáld csak ki! ;) Tényleg az! :)

Ami
Köszönöm! :)

János
:D Pedig ez a kápia paprika nem is egy olyan különleges dolog. Úton-útfélen kapni már. :) Ez az a nagyon szép sötétpiros, hosszúkás paprika. :)

Fakanál
Nagyon köszönöm! :D

Doctor Pepper
Köszönöm! :)
Nem kaptam meg sajnos! :( Megtennéd, hogy átküldöd mégegyszer!
(Erre a citromail-re egyre többen panaszkodnak... de hogy mostmár a levelek sem jönnek át rendesen... :()
Ha nem jön megint, adok majd egy másik címet.

Doctor Pepper írta...

Újraküldtem:)

Chef Viki írta...

Valami gyönyörűség!

Tavaly én is főztem hasonlót, egy csepp nem maradt belőle :-)

A kápia nálunk is hegyekben áll a piacon :-))

Ottis írta...

Egyik kedvenc levesem!Nagyon szépek a képek!

Doctor Pepper írta...

ha nem kaptad meg, akkor dobj egy emailt valami másik címről. doctorpepper7(kukac)gmail(pont)com

Ildinyó írta...

Doctor Pepper
Megkaptam! Köszönöm, hogy újra küldted! :) Ne haragudj, de még csak most olvastam! :) Ígérem lehetőségeim szerint minél gyorsabban válaszolok! :)

Viki
Nagyon köszönöm! :) Ugye? Egy egyszerű leves, és milyen finom tud lenni!? :)

Ottis
Nagyon köszönöm! :)

Felhőlány írta...

Csodaszép színe van! Az ízéről pedig van elképzelésem, nagyon menő nálam is a sült kápiából készült mindenféle finomság... :))

Ildinyó írta...

Felhőlány
:) Köszönöm! Ugye milyen finom paprika!? :)