2010. augusztus 26., csütörtök

Napfényes menü: Paradicsomos lepény


Napfényes menüm második fogásaként egy könnyed, omlós tésztából készült francia ihletésű paradicsomos lepényt tálaltam. Ehhez Joanne Harris A Francia konyha c. könyvében található receptet vettem alapul. Bár én a tésztán némi módosítást eszközöltem, és úgy vettem észre, hogy nagyon jó tett neki az, hogy tettem bele némi ecetet is, ill. csak tojás sárgáját használtam hozzá. Persze a végeredmény leginkább szerintem attól függ, hogy milyen paradicsomot használunk feltétként. Nem is az, hogy milyen fajta. Hanem az fontos, hogy rendkívül jó ízűnek kell lennie. Szóval tényleg csak nagyon finom, édes paradicsomból álljunk neki. A másik fontos a mustár, ami úgy tűnik a háttérben szerepel csak, de nem, nagyon fontos összetevő, ezért fontos, hogy az is jó legyen.


Paradicsomos lepény
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
  • 200 g sima liszt, átszitálva
  • 1 csapott teáskanál só
  • 70 g vaj
  • 30 g zsír
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál ecet
A feltéthez:
  • 500 g paradicsom, felkarikázva
  • 3 evőkanál tejföl (vagy tejföl és tejszín keveréke)
  • 3-4 teáskanál dijoni mustár
  • só, bors
  • friss vagy szárított kakukkfű
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a zsiradékokat (vagy azzal a módszerrel készítjük el, ahogy itt leírtam), hozzákeverjük a tojássárgáját és az ecetet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom. Nem baj, ha még morzsalékos, így is rászórhatjuk nyugodtan a frissentartó fóliára, majd azon keresztül nyomkodjuk kissé össze, hogy minél kevesebbet érintkezzen a kezünk melegével, majd tegyük kb. 30 percre hűtőbe.
A tejfölt (tejszínt) keverjük össze a mustárral és némi borssal. A tésztát egy tűzálló kerámiaformába (ezt kivajazni sem kell, nem fog beleragadni) nyomkodjuk bele vékonyan úgy, hogy egy kisebb pereme is legyen. Tegyük vissza a hűtőbe addig, amíg megtisztítjuk és felkarikázzuk a paradicsomot és előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Kenjük meg a mustáros tejföllel a tésztát, majd rakjuk ki a paradicsomszeletekkel úgy, hogy azok fedjék egymást. Sózzuk kissé, ill. borsozzuk is, majd szórjuk meg friss, vagy szárított kakukkfűvel. Az előmelegített sütőbe tolva kb. 50-60 percig süssük (sütőfüggő!!! nekem az utóbbi kellett).
(Én egy 27x20 cm-es, Ikeás kerámia sütőformában sütöttem)






5 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez igen csodálatos kaptam is pár kerti paradicsomot, azzal isteni lehet

Ami írta...

Mmmmm, szinte érzem az illatát! Ez nagyon nagyon guszta :)

Vajda János írta...

Én leragadtam a második kép színkontrasztja mellett. A kaja mellett akkor tudnék, ha lenne a paradicsomok alatt szalonna, vagy valami más husadék :)

Kőrösi Mercédesz írta...

Épp most beszélgettünk a férjemmel arról, h utána kellene néznem egy nagyon fini lepény receptnek. Háát, nagyon köszönöm! És csodásak a fotóid is!
Merci

Ildinyó írta...

Bianka
Na abból lesz igazán finom szerintem! ;) Köszönöm! :)

Ami
:D Köszönöm! :)

János
Ezek szerint akkor jó tányért választottam... :) Hm-hmmm... nem is tudom milyen húsféleség illenék hozzá? Na majd kitanyálok valami jót! :D

Merci
Nagyon köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :) Ja, és nagyon szívesen máskor is! :D