2010. június 17., csütörtök

Szalonnás-hagymás újburgonya, fokhagymás juhtúróval sütve


Egy tipikusan olyan étel, amely valószínűleg nem a szépségével fog elvarázsolni minket. Annál inkább az ízével és a belső értékeivel. Bár nyilván a nem túl jó megjelenés most az én bénaságomnak köszönhető leginkább. Legalábbis, ami a tálalást illeti. Pedig még azt is megvártam, hogy kihűljön kissé, és ne essen szét atomjaira, de reménytelennek tűnt... Ez csak "hűtőhidegen" sikerült. Mindegy. Muszáj lesz a fenti fotó alapján bízni benne, mert tényleg nagyon finom. Mondhatnám azt is, hogy olyan, amit ha elkezdünk enni, nehéz lesz majd abbahagyni, mert az íze magával ragad... Szerintünk! :) Nem ragozom tovább. Jöjjön a recept. Igazából rém egyszerű.
Hűű, és mennyi mindennel el vagyok maradva még mostanában. Jó pár kép várakozik, hogy megírjam hozzá a bejegyzést is. De ami késik, nem múlik...

Hozzávalók:
  • kb. 1-1,2 kg újburgonya, megsikálva, felkockázva
  • 1-2 kisebb cukkini, felkockázva (ki is maradhat, nekem éppen volt otthon, így került bele ez is)
  • 1 nagyobb fej hagyma, félkarikára vágva
  • 1 vastagabb szelet füstölt szalonna kisebb kockára vágva
  • 250 g juhtúró
  • kb. 7-8 evőkanál tejföl
  • kb. 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • kevés olívaolaj
A szalonna zsírját egy nagyobb, lefedhető serpenyőben, icipici olaj segítségével (vagy lehet pl. libazsír is, ehhez az dukál) kisütöm, rádobom a hagymát, majd elkezdem pirítani. Hozzáadom a burgonyát, majdnem teljesen puhára párolom. A vége felé hozzáadom a cukkinit is és azzal is kissé átpirítom, közben sózom, borsozom (vigyázzunk a szalonna és a juhtúró is sós), kevés petrezselymet is teszek még ekkor hozzá. Közben a juhtúrót kikeverem a tejföllel, ízesítem fokhagymával, kevés sóval, borssal. A sütőt előmelegítem kb. 200-210 fokra. A pirított burgonyát egy nagyon picit kiolajozott tűzálló tálba rendezem, a tetejére kanalazom a juhtúrót, majd sütőbe téve kb. 20-30 percig sütöm, vagy addig, amíg megpirul kissé néhol a teteje. Petrezselyemmel megszórva tálalom. Hidegen-melegen egyaránt finom szerintem. Lehet gazdagítani kockára vágott csirkemellel is, amit a burgonyával együtt sütök meg előre.


10 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Izgalmas kaja!

Apróság:
Nem fért ki a kép.
Képek egyéni méretezése a blogspotban

Ildinyó írta...

Köszönöm Wise Lady!! :)

Megpróbáltam a leírás alapján megváltoztatni a méretet, de nekem úgy nagyon torzult, nyilván más számokkal kellett volna dolgozni, de nem jöttem rá mivel is. Ezért a kollázs (merthogy az) méretét próbáltam megváltoztatni, mert a Picasaval magát az eredeti képméretet nem nagyon tudom (szerintem ott nem is lehet átméretezni). Remélem így már kifért, bár nekem ugyanazt a képet mutatja így is, úgy is.
(Egyébként ez az egész sablon úgy ahogy van nem olyan jó szerintem, de még nem volt időm kisilabizálni, melyik is lenne a legjobb nekem.)
Nagyon köszönöm mégegyszer! Egyébként nagyon jó az a blogod (is :D )! Világos, érthető még egy magamfajtának is. :)))

Wise Lady írta...

Mert nem törölted ki a height részt torzult.
Jó ez a sablon, csak nagyon keskeny, szélesítsd ki.

Wise Lady írta...

Ja értem! Nem a fejlécképre gondoltam egyébként, hanem az összes többire, ami fekvő, a bejegyzésben.
A fejléc az más, ott egy picit másképp kell.

Ildinyó írta...

Ja, én is a bejegyzésben lévő képre gondoltam (kitöröltem pedig a height részt is, akkor nem értem :S). De igen, sajnos a fejlécnél sem stimmelnek a dolgok... :S Hogyan kell kiszélesíteni egyébként a sablont (bár lehet, hogy ezt a fajtát nem is lehet, mert a'sszem próbáltam már és nem csinált semmit)? És tényleg most teljesen látszik a kép egyébként (mármint ebben a bejegyzésben)?

duende írta...

Nagyon szeretem az ilyen ételeket!
Isteniek, egyszerűek!

(Van egy Fahéj és Feta recept nálam, ami hasonló, de mégis kicsit más és valami fergeteges, tegnap ezt ebédeltük. Azt hiszem "feta sütve" címen keresheted vissza. Nagyon egyszerű, de olyan finom, hogy az valami csúcs! )

Vajda János írta...

Látom hűvösebb van :) Fene a cukkiniba ennél a kajánál, a helyét inkább szalonnával töltöm ki, de jól hangzik. A fotó meg nem érdekes. Néha elgondolkodom a gasztróbloggereken. Azért főznek, hogy fotózhassák, vagy azért fotóznak, hogy legyen mit főzni? :D
(Persze ez olyan hülye pasis hozzáállás :)

Ildinyó írta...

Duende
Én is, én is!!! Tényleg olyan finom volt, hogy még hidegen is rájártam... :)))
Húúú megnéztem azt a sült fetát nálad... mmmm... akkorákat nyelek... tuti kipróbálom!!! :)))
Köszi, hogy szóltál!

János
:D
A cukkini kellemesen megbújik a háttérben a szalonna és a juhtúró mögött pedig... :)))
Én imádok főzni, meg kísérletezgetni az ételekkel, az már csak hab a tortán (vagy a mogyoró :) ), hogy fotózni is imádok... (Az már más kérdés, hogy tudok-e... :) ) :DDD

Padparadsa írta...

Én a fotó alapján is kedvet kapnék megkóstolni... ;)

Ildinyó írta...

Padparadsa
Nagyon köszönöm! Érdemes lett volna megnézni, mit bénáztam, hogy megpróbáljam egy kockában a tányérra varázsolni... de az utolsó pillanatban mégis széthullott. :( :D Hát van ez így.