2009. május 11., hétfő

Spenótos ricottával töltött cannelloni, paradicsomos mártásban sütve

Ez a vasárnapi ebédünk volt. Jamie Oliver-nek van egy hasonló receptje, de annyi könyvem van tőle, hogy nem volt akkor időm mindet átböngészni a pontos recept után. De egy háziasszony mindig leleményes, ezért én (mint oly sokszor már) mentem a saját fejem után. Hát így sikerült (jól sikerült):
Hozzávalók:
  • kb. 1/2 doboz cannelloni tészta, vagy ha számolom akkor úgy kb. 14-16 cső lehetett (1 doboz általában 250 g-os)
  • 500 g-os paradicsompüré
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej hagyma
  • kb. 200 g fagyasztott blansírozott spenótlevél (a Tesco-ban lehet ilyet 450 g-os csomagban kapni és nagyon praktikus, mert diónagyságú adagokban van, nem egy tömben, így könnyű keveset is kivenni belőle)
  • 4-5 szem aszalt paradicsom
  • 250 g ricotta
  • 250 g natúr sajtkrém
  • 200 g tejszín
  • némi reszelt sajt
  • olívaolaj
  • szerecsendió, bazsalikom, só, frissen őrölt bors, kevés barnacukor
A hagymát és a fokhagymát megpucolom, majd finomra vágom, ill. összenyomom. Két lábast veszek elő: egy kisebbet és egy picit nagyobbat. Mindkettőben elkezdek felmelegíteni kevéske olajat. A kisebbik edénybe 2 összenyomott fokhagymát szórok, a nagyobbikba pedig a hagymát, erre szórok egy kevéske cukrot és sót is, majd egy kicsit megpirítom. A fokhagymás olajnak ha már érzem egy az illatát, rádobom a spenótot (nem szükséges kiengedni), egy picike vizet is öntök alá, majd fedő alatt elkezdem párolni. A megdinsztelődött hagymához hozzáadom a maradék 1-2 gerezd összenyomott fokhagymát és az apróra vágott aszalt paradicsomot. Hozzáöntöm a paradicsompürét is, majd felengedem kb. annyi vízzel, amennyi a dobozába fér. Fűszerezem sóval, borssal, 2 teáskanál bazsalikommal és a forrástól számítva, gyenge tűznél kb. 10 percig, lefedve rotyogtatom. A spenót ha már felengedett, leveszem róla a fedőt és elfőzöm alóla a vizet, majd ízesítem sóval, borssal, és frissen reszelt szerecsendióval. Félreteszem hűlni, amíg a paradicsommártás is elkészül. Egy magasabb falú tűzálló tálat kissé kiolajozok, a sütőt pedig előmelegítem 180 fokra. A kissé kihűlt spenótot összekeverem a ricottával és egy kevés tejszínnel lágyítok az egészen. Ízesítem sóval, borssal. A krémsajthoz hozzáadom a tejszín, teszek bele egy kis borsot és szerecsendiót is, majd botmixerrel összedolgozom. A paradicsommártást beleöntöm a tűzálló tálba. A cannellonikat megtöltöm a spenótos ricottával, majd belehelyezem a mártásba. A tetején elosztom a tejszínes krémsajtot, majd megszórom egy kis reszelt sajttal és addig sütöm, amíg szépen meg nem pirul a sajt a tetején (kb. 30-35 perc elég neki szerintem).

3 megjegyzés:

trinity írta...

Nagyon a kedvemrevaló étel!!!Ügyes vagy!

Ildinyó írta...

Köszönöm szépen! Mi is nagyon imádjuk az ilyen olaszos, tésztás ételeket!

Ildinyó írta...

Kedves Belly!

Elnézést, hogy itt most csak röviden válaszolok, de amint lesz gépem pótolom. Szívből köszönöm, hogy gondoltál rám! Nagyon meghatódtam és megtisztelve érzem magam, hogy így gondolsz rám!

Köszönöm
Ildi