2009. május 4., hétfő

Poharas édességek

Rengeteg mécsestartóm, meg lámpásom van. Van olyan, amit még soha nem is használtam, és eddig az eredeti csomagolásában pihent. Nevezetesen ez az Ikeában kapható, 4 db-os kis üvegpohár mécsestartó. Igaz, hogy ezt annak idején arra vettem, hogy majd üvegfestékkel, vagy üvegmatricával kidíszítem és elajándékozom, de hát ez elmaradt. Én meg gondoltam ez épp kapóra jön, egy könnyű kis desszert tálalásához. 1 héten belül mindjárt kétfélét is gyártottam bele, ha már eddig hasztalanul lapult szegény pohár a szekrényben. A rebarbara tényleg nagyon-nagyon kevés volt, de Anyukámék telkén most csak ennyi volt éppen, és jobb ötletem nem volt rá, mire is használhatnám.


Rebarbarás-túrós pohárkrém
Hozzávalók:
  • 250 g krémes túró (a Lidl-ben lehet ilyet kapni, ami nem más, mint tejszínnel kevert sima túrókrém)
  • 1 tasak Bourbon vaníliáscukor
  • 1-2 púpos evőkanál gyümölcscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • A rebarbaraszószhoz:
  • kb. 10 dkg rebarbara
  • ízlés szerint barnacukor (kb. 2-3 evőkanál)
  • kevés fahéj
  • 1 evőkanál keményítő
A rebarbarát megtisztítom, majd fél centis darabokra vágom, a cukorral és a fahéjjal összekeverem, majd kevés vizet hozzáadva (én így "szaporítottam", mert tényleg nagyon kevés volt a rebarbara, és jobb ötletem nem volt hirtelen. Egyébként maga a rebarbara is enged némi levet) kb. 10 perc alatt megpárolom. Végül a keményítőt pici vízzel kikeverem és hozzáadom a rebarbarához, majd egyet forralok rajta. Ezt előző nap is elkészíthetjük, hogy legyen ideje kihűlni. A krémhez pedig már csak alaposan ki kell keverni a hozzávalókat. Végül mindent rétegesen egy átlátszó pohárba kanalaztam, majd alaposan lehűtöttem. Citromfűvel díszítettem.


Tejszínes-fehércsokis-málnás pohárkrém
Hozzávalók:
  • 250 g krémes túró
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • kb. 4 marék fagyasztott málna
  • 50 g fehércsokoládé
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • porcukor ízlés szerint (én szőlőcukrot tettem bele, ha jól emlékszem kb. 2 evőkanállal)
A fehér csokoládét megolvasztom. A tejszínt kemény habbá verem a habfixálóval és a vaníliáscukorral. A tejszínbe belecsurgatom a csokoládét, majd hozzáadom a krémes túrót is és átforgatom az egészet. Végül hozzákeverem a málnát is. Kicsi poharakba adagolom és alaposan lehűtöm. A mélyhűtőbe is mehet az egész.


10 megjegyzés:

Névtelen írta...

igazán csinosak lettek! ;) judit

lúdanyó írta...

De szépek lettek !!!

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm szépen!

Ági, aki főz írta...

Nekem is tetszik! jópofa!

Ildinyó írta...

Köszönöm Ági! Nagyon örülök, hogy tetszik!

Nikóca írta...

Tényleg gyönyörűek lettek!
Bár én a rebarbarával sajnos hadilábon állok, valahogy képtelen vagyok megszeretni, tehát nekem inkább a tejszínes-fehércsokis-málnás lopta be magát a szívembe!
Pusza

Limara írta...

Hmmmm, csábító! :))

Ildinyó írta...

Niki!
Köszönöm szépen! Nálunk a nővérem készített mindig a telkünkön termett, vagyis nőtt rebarbarából szószt, ami isteni finom volt. Olyan pikánsan fanyar... hmmm... Engem nagyon sokáig az almaszószra emlékeztetett. Pedig semmi köze hozzá, legfeljebb az, hogy mindkettőbe került fahéj.
Pusza

Limara!
Nagyon köszönöm!
Megtisztelő ez a sok dícséret!

trinity írta...

Nagyon szép a látvány is!Hát még az íze....
Kipróbálom én is a régóta kerülgetett krémes túrót!!!

Ildinyó írta...

Trinity!
Nagyon ksözönöm szépen!
Régebben is lehetett ilyen vödrös túrókrémet kapni a Lidl-ben, az nagyobb volt és valamivel túrósabb jellegű is, de ez sem rossz. Állagra leginkább olyan, mint a tejföl, annyira át van paszírozva a túró. Lehetne akár creme fraiche is, mert amennyire tudom azt házilag úgy lehet készíteni, hogy tejfölt és tejszínt összekevernek és állni hagyják. A lényeg: egy próbát mindenképp megér, hogy ízlik-e.