2009. április 20., hétfő

Mogyorós-őszibarackos kávétorta



Szegény Anyukám kezét pont Húsvét előtt műtötték meg, így az ünnepekkor már megszokott sütiáradat, ami tőle szokott jönni, most elmaradt. De nem is baj, mert így egy kicsit mi is érvényesülhettünk a testvéreimmel. Apukám 71. születésnapja még április elején volt, de csak húsvétkor ünnepeltük meg, és nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy elkészítsem neki a tortát. Hát nem egyszerű feladat a Szüleim ízlésének megfelelni. Egy "cukrászművész", Anyukám személyében, aki kritikus szemmel figyeli az ilyen jellegű tevékenykedéseinket, és egy kissé már válogatós Apuka. De azért hálásak voltak a sütikért nagyon. És végül még ízlett is nekik. Ezt a tortát egyébként teljesen magam agyaltam ki tavaly nyáron. Bár akkor nem jegyeztem le a mennyiségeket, de most már ez is megtörtént. A Másik Felem 30. születésnapjára nem tudtam tortát készíteni, ezért kitaláltam tavaly, hogy a 31. szülinapjára hármat is készítek, pótolván az elmaradtakat. Persze nem egyszerre, hanem 3 hét leforgása alatt. Ilyen volt az egyik. Szerintem nagyon finom lett!

Hozzávalók:
A mogyorós piskótához:
  • 8 tojássárgája
  • 10 tojásfehérje
  • csipet só (és sokkal több szeretet)
  • 100 g porcukor
  • 50 g gyümölcscukor
  • 200 g őrölt mogyoró
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 30 g sima liszt
  • 20 g kukoricaliszt
  • 30 étkezési keményítő
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 25 cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazom kissé. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd hozzáadom a tojások sárgáját és cukrokat is. Végül belefogatom a sütőporral kevert, átszitált liszteket, keményítőt, és a mogyorót is. A masszát a tortaformába öntöm majd sütőbe teszem és kb. 30 percig sütöm, vagy amíg a teteje szép aranybarna színt nem kap és egy kissé kezd elválni a forma oldalától. Ha megsült, hagyom kihűlni, majd ketté vagy háromba vágom. Ezt előző nap is elkészíthetjük.

A kávés krémhez (ami igazából nem más, mint egy kávéval ízesített tejszín):
  • 1 l habtejszín 
  • 2 zacskó Zselatin fix (hidegen keverhető zselatin, össz. 2x500 ml folyadékhoz)
  • porcukor ízlés szerint (azért írom ezt, mert ugye valaki "1 cukorral, valaki pedig 2-vel issza a kávét", én úgy kb. 8-10 evőkanállal tettem bele)
  • 4 púpos teáskanál jó minőségű instant kávé (legjobb a fagyasztva szárított változat, kevés meleg tejszínben feloldva)
A tejszínhez hozzáadom a feloldott kávét, elkezdem habbá verni, majd 1-2 perc után hozzáadom a zselatinport is. , végül belekeverem a cukrot is, és teljesen kemény habbá verem.

Az összeállításhoz:
  • 1 nagy üveg házi őszibarackbefőttnek kb. a felét használtam fel, a levével együtt
  • kevés őrölt mogyoró a díszítéshez
A torta alját meglocsolom kevés baracklével. Akkor igazán jó, ha az sűrű, szirupos. Megkenem kevés kávés habbal, majd kirakom kockára vágott barackkal, és újra kenek rá a kávés habból. A felső lapot is meglocsolom (azt a felét, ami a habra kerül) kevés baracklével, majd ráhelyezem az alsó lapra. Végül kívülről is bevonom a kávés habbal. Egy keveset hagyok a díszítésre is, amit csillagcsöves nyomózsákból nyomok rá, az oldalára pedig őrölt mogyorót szórok. De ízlés szerint barackkal is díszíthetjük még a tetejét. 

4 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon szép torta! És a kávés sütiket nagyon szeretem. Biztosan nagyon fini volt! Ügyes vagy! :)

Ildinyó írta...

Kedves Tőled, nagyon köszönöm! Én is imádom a kávés dolgokat. Már csak csokival bevont kávészemek kellettek volna a tetejére.

Nikóca írta...

Drága Ildi!

Számomra ez már tényleg hihetetlen, de én is egy kávés tortát készítek éppen... Igaz, én nem éppen mogyorós-őszibarackosat sütök, de a kávé stimmel... És a torta is... :)

Puszika Nektek!

Ildinyó írta...

Nagyon egy rugóra jár az agyunk!
Pusza