2009. április 23., csütörtök

Mexikói paradicsomos hagymaleves


Nagyon szeretjük a leveseket. A hagymaleveseket meg egyenesen imádjuk. Legyen az akár francia módon elkészítve, vagy úgy, hogy alápirítok egy kis füstölt szalonnát, vagy fehérbort, vagy tejszínt adok hozzá, vagy sajtos-fokhagymás pirítóssal tálalom, vagy Toulouse-Lautrec módra készítem el... Szóval nagyon szeretjük! Ez nem vitás! Még annak ellenére is, hogy sírnom kell egy sort, mikor készítem... Most ez a legújabb variáció, ami szintén rém egyszerű, de a paradicsomtól és a csilitől egy kicsit izgalmasabb lesz. Nem beszélve a mellé tálalt tortilla chips-ről. Szokatlan, de szerintem remek egyveleg! Akkor is érdemes hozzá adni egy kevéske csilit, ha nem szeretjük a csípős ízeket, mert ha mást nem, egy kis melegséget ad a levesünknek.

Hozzávalók:
  • 4 közepes méretű hagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 6 db közepes méretű paradicsom
  • 1,5 l húsleves
  • só, bors, tört csilipaprika
  • kevés barnacukor
  • olaj
  • A tálaláshoz: tortilla chips
A hagymát megpucolom és vékonyra szeletelem, kevés olajon elkezdem pirítani. Megszórom pici sóval, kevés cukorral, majd fedő alatt párolom. A paradicsomokat meghámozom és kisebb kockákra vágom, a fokhagymát összenyomom, majd az egészet a hagymához adom és lefedve rövid ideig ezekkel is párolom egy kicsit. Közben megborsozom kissé, adok hozzá egy kis csilit, majd felengedem meleg húslevessel és fedő alatt még kb. 20-30 percet főzöm. Tortilla chipsszel tálalom, amit egyszerűen mellé lehet enni, de nagyon finom, ha apróra töröm és a forró levesbe teszem, majd egy picit hagyom megpuhulni.

Nincsenek megjegyzések: