Hétvégén ilyen süteményt is vittem Anyukámékhoz, a nagy libaebédre. Egy finom puha sárgarépás sütemény, amihez én most hirtelen ötlettől vezérelve kókuszreszeléket adtam, és ez nagyon jó ötlet volt, mert remekül passzolt hozzá és mindenkinek nagyon ízlett.
- 1/2 kg sárgarépa (pucoltan mérve)
- 300 g (tönkölybúza) liszt (egy része lehet teljes kiőrlésű is)
- 200 g kókuszreszelék
- 3 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 2 bő teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 150 g vaj
- 4 tojás
- 250 g barna nádcukor
- 300 g joghurt
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon), egy kb. 28x35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy vajazzunk, lisztezzünk ki. A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és a fahéjjal szitáljuk át egy nagy tálba. Keverjük hozzá a kókuszreszeléket, majd reszeljük bele kis lyukú reszelőn a sárgarépát is. Egy másik tálban keverjük ki alaposan a vajat a cukorral és a csipet sóval, majd keverjük hozzá a tojásokat is, a reszelt narancshéjat és a joghurtot is. A száraz és a nedves hozzávalókat keverjük össze alaposan, majd öntsük az előkészített sütőformába és kb. 40-45 percig süssük.
Tipp:
A tetejére készíthetünk egy mázat is, krémsajtból (friss sajt), porcukorból és kevés narancslé és reszelt narancshéj hozzáadásával, melyeket habverővel keverjünk ki, majd a kihűlt süteményre kenjünk rá és alaposan hűtsük le. A tésztából ki is hagyhatunk kb. 5 dkg kókuszreszeléket, melyet száraz serpenyőben kicsit megpiríthatunk, majd megszórhatjuk vele a mázat a tálalás előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése