2011. augusztus 19., péntek

Mandulás-almás tortácskák

A Sárgarépás-mandulás almadzsem adta az ihletet ehhez a kis tortácskához. Bár ebben nincs sárgarépa, de nagyon finom! Az említett dzsemet használva, a lenti alma+mandula+cukor (egyéb édesítő) helyett, szerintem ugyanilyen finomságot készíthetünk belőle. Nem mintha nem lenne mindig alma meg répa (még télen is), de így még egyszerűbb, mert pucolni sem kell majd semmit. A tortát nagyban is elkészíthetjük, de akár több kisebb tortácska is készülhet belőle. Sőt, kis kosárformákat is lehet használni szerintem, és akkor valami olyasmi lesz az eredmény, mint a diós kosárkánál (hűűű, anyukám de sokat csinálta egy időben ezt a sütit), csak itt ugye más ízek játszanak szerepet. Ez a süti is hamar megvan egyébként és nem kell vele sokat bajlódni, ha egyben sütjük ki. Bár szerintem sokkal aranyosabb kicsiben! Ja és igaz, nem annyira nyári jellegű, inkább őszre, télre való süti.

Hozzávalók: 
A tésztához (egy 26 cm-es formához vagy kb. 6 kicsi formához):
  • 120 g nem túl hideg vaj + egy kevés a formához
  • 150 g liszt (ebből nekem kb. 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt volt, a többi pedig sima és egy kevés kukoricaliszt keveréke) + egy kevés sima még a nyújtáshoz és esetleg az összegyúráshoz
  • 1 bő evőkanál gyümölcscukor vagy kb. 50 g nádcukor
  • fél citrom héja és kevés leve
A töltelékhez:
  • 3 alma (kb. 150 g tisztítva)
  • 100 g őrölt mandula
  • 50 g nádcukor
  • 1 evőkanál házi vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A tészta elkészítése: A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy pitesütő formát kissé kivajazok. A liszteket átszitálom, hozzáadom a cukrot és egy csipet sót, belereszelem a citromhéjat, kevés levet is adok hozzá, majd elmorzsolom és összegyúrom a vajjal. Ha nagyon lágy lenne, adok még hozzá kevés lisztet, de ne túl sokat, csak éppen hogy kezelhetőbb legyen. A tésztátból lecsípek egy keveset és félreteszem a diszítséhez. A többit, egyenletesen belenyomkodom a formába, úgy hogy az oldalára is jusson. Sütőbe tolom, és kb. 10-15 percig elősütöm.
A töltelék elkészítése: A almákat meghámozom, magházát kivágom, majd feldarabolom, és a többi hozzávalóval alaposan összeturmixolom. A masszát az elősütött tésztára kanalazom, elegyengetem, tetejét díszítem a maradék tésztával, majd visszateszem a sütőbe, és kb. 10-15 percet sütöm még. A formában hagyom kihűlni kissé, majd leveszem, és rácsra téve hűlni hagyom.
És megint hoztam két fotót is még mellé, csak úgy:
Mindkettő még régebbi (tavasz és nyár eleji), és a nővéremék kertjében készítettem még őket.

6 megjegyzés:

trollanyu írta...

Tündéri ez a tortácska, biztos nagyon finom:) Sütikben kevésbé merem használni a teljeskiőrlésű liszteket, de ezek szerint működik. A pókhálós kép valami fantasztikus!!!

Petra írta...

Tényleg nagyon kis aranyos. Az a virága tetején... ;D
Nagyon finom lehet az alma-mandula töltelékkel.:)))

Flóra írta...

Nagyon jól néz ki! Ez az alma-mandula párosítás is jól hangzik. :))

Bianka írta...

Gyönyörű pite, gyönyörű képek

Szabina írta...

Kis vidám tortácska, finom töltelékkel. Elfogadnék egyet... :)))

Ildinyó írta...

Trollanyu
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)) Én szeretem nagyon a teljes kiőrlésű liszteket használni. Még ha keverve is, de sokszor használom. Az omlós tésztáknál pedig szerintem kifejezettem jól jön, mert kicsit olyan jellegű lesz, mintha őrölt dió is lenne a tésztában. Persze ez is attól függ mire használjuk fel utána, de valamihez meg pont jó! :)

Petra
Tényleg nagyon finom lett! :) Köszönöm szépen! :)

Flóra
Köszönöm! Tényleg nagyon jók együtt! ;))

Bianka
Köszönöm szépen! :))

Szabina
Örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen! :))