2011. augusztus 27., szombat

Ismét egy nyári menü


Olyan melegekben, mint amilyen az elmúlt pár napban is volt, azt mondják, hogy csak egy őrült vagy egy hős áll a konyhába. Szerintem inkább őrült... De komolyan! De én vállalom! Különben is, ki mondta, hogy én normális vagyok? :) Igaz, ehhez a menühöz pl. a sütőt nem kellett bekapcsolni, csak a gázt/főzőlapot kétszer, de akkor is csak rövid időre. Szóval igazán barátságos mind elkészítési idő, mind konyhai bemelegítés szempontjából. Csütörtök este fél tízkor beálltam a konyhába, mert a lakás hőmérője ekkor már csak 30 (!!!!) fokot mutatott, szemben azzal, hogy napközben az autóban 42 fokot mértem. Igaz, félig a napon álltam. Szóval a baráti(bb) 30 fokba beálltam és gyorsan összedobtam a levest meg a tortát, ami másnapra pont jól lehűlt. Másnap már csak a lepényt kellett megsütni (tényleg gyorsan meg van), elkészíteni hozzá a zöldségeket, ill. a sajtot kellet mé megsütni. Hát nem jól hangzik? Pont jókor hozom, mi? Amikor már emberibb lett az idő, és éjjel sem katlanban kellett aludni végre, és nem keltünk fel 10 percenként homlokot törölni.....  Sebaj! Jól fog esni így is!
Ja, és az már látszik, hogy szeretem egy asztalhoz ültetni a különféle nemzetségeket. Van itt egy kis magyaros, paprikaleves formájában, egy kis olasz a Piadina (részletesebb leírást erről a kis lepénykéről itt találtok) részéről, és egy kis ciprusi a halloumi sajt (erről a sajtról pedig itt olvashattok, ha valaki többet szeretne tudni róla) személyében. Szerintem ők sem bánták ezt az "összehozatalt". Mi tutira nem!


Hideg paprika-krémleves
Hozzávalók:
  • 1 fej hagyma (nálam most lila)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg paprika vegyesen (kápia, lecsó, vastagabb húsú színes stb.)
  • 1 liter zöldségleves (nálam most 1 db bio leveskocka került ennyi vízbe, vagy egyéb ízfokozó nélküli ízesítőt is használhatunk)
  • 200 g tejszín
  • kevés füst ízű só (ha épp van)
  • csipet cukor
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • A tálaláshoz: olívaolaj, újhagymakarikák (vagy apróra vágott friss petrezselyem), frissen őrölt bors
A hagymát felaprítom, kevés olívaolajon átpirítom, majd hozzáadom a kimagozott, feldarabolt paprikákat és fedő nélkül alaposan átsütöm, pirítom-párolom az egészet. Beleteszem az összedarabolt fokhagymát is, majd felengedem a forró levessel (ill. vízzel és ebbe teszem a kockát). Ízesítem még füst ízű sóval, csipet cukorral, borssal, majd forrástól számítva kb. 10 percig főzöm. Felengedem a tejszínnel, még egyet forralok rajta, majd alaposan leturmixolom. Át is passzírozhatjuk, hogy még simább és krémesebb legyen az egész. Miután én este készítettem el, kihűlni már nem volt ideje (esélye sem nagyon volt a meleg miatt), így egy nagy kád hideg vízben végezte, majd hajnalban betettem a hűtőbe és ebédre jó hidegre hűlt.
Tálalás előtt szórjuk meg karikára vágott újhagymával (én inkább a zöld részét használtam hozzá, a többi ment a lenti salátába), vagy friss, aprított petrezselyemmel, valamint locsoljunk rá kevés olívaolajat és ízlés szerint tekerjünk rá egy kis borsot is.

 

Piadina
Hozzávalók (6-8 db kisebb lepényhez)
  • 250 g liszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 50 g zsír (vagy kb. 3-4 evőkanál olívaolaj)
  • langyos víz (nekem kb. 1 dl-re volt szükségem)
  • kevéske olívaolaj a sütéshez és lehetőleg egy vas serpenyő (ebben jobban tudjuk sütni)
A lisztet átszitálom a sóval és a szódabikarbónával, majd elmorzsolom a zsírral és jól formázható, nem ragacsos, de nem is túl kemény tésztát gyúrok belőle a langyos víz hozzáadásával. Amíg felmelegítem alaposan a vasserpenyőt és picikét kiolajozom, pihentetem pár percet a tésztát. Utána 6-8 kis gombócot szakítok belőle, majd vékonyra nyújtom és a forró serpenyőben mindkét oldalát átsütöm. Igen rövid idő elég neki. Ha már látjuk, hogy kezd néhol színt kapni, lehet is fordítani. Minden lepény előtt én vékonyan kiolajoztam. Egyébként sem ragad oda, de így ízletesebb lett szerintem és egyenletesebben is sült nekem. Sütés után egyből csavarjuk egy tiszta konyharuhába, hogy a saját gőzétől vissza tudjon puhulni és ketté tudjuk majd hajtani.


Az összeállításhoz:
  • 250 g halloumi sajt
Az salátához:
  • uborka
  • paradicsom
  • újhagyma
  • petrezselyem pesto (sajt nélküli ez is, napraforgómaggal, jó sok petrezselyemmel és jó sűrűre készítve)
Az uborkát és a paradicsomot, tisztítás, pucolás után felkockáztam, majd összekevertem a pesto-val. Nekem ez nem volt olyan sós, így ment még hozzá egy kevés só és frissen őrölt bors is. Hűtőben hagytam kicsit összeérni az ízeket.
Nekem jó érett paradicsomom volt, ami íz szempontjából tökéletes volt, de tálalás szempontjából már kevésbé volt elegáns.
A sajtot egyszerűen csak szeleteljük fel kb. fél centi vastagra, majd egy vékonyan kiolajozott, felforrósított bordás serpenyőben (kontakt grillen stb. stb.) süssük meg mindkét oldalát. 


Kókuszos-nektarinos-joghurtos torta sütés nélkül
Hozzávalók:
  • Az alaphoz:
  • 100 g babapiskóta
  • 100 g mézes gabonapehely vagy müzli
  • 100-120 g vaj (attól függően mit teszünk bele
A joghurtos krémhez:
  • 200 g tejszín
  • 1 zacskó zselatin fix (főzés nélkül készíthető zselatin, 1/2 l folyadékhoz való)
  • kb. 80-100 g porcukor, 2 evőkanál belőle házi vaníliás cukor (ízlés szerint, ill. egyéb más édesítőt is használhatunk hozzá)
  • 400 g görög joghurt 
  • 50 g kókuszreszelék
  • 2 nektarin
  • A tálaláshoz: nektarin, kókuszreszelék/chips stb.
A babapiskótát és a gabonapelyhet (vagy müzlit) egy késes aprítóban összedolgozom, majd hozzákeverem az olvasztott vajat és belenyomkodom egy kapcsos tortaforma aljába (én 25 cm-est használtam, de lehet ennél kisebb is, és akkor magasabb lesz az egész), majd beteszem a hűtőbe, amíg a krém elkészül. A krémhez elkezdem habbá verni a tejszínt, majd belekeverem a zselatin fixet, majd ha már kemény, hozzádolgozom a porcukrot és a görög joghurtot is. Végül óvatosan belekeverem a kókuszreszeléket és a kis kockákra vágott nektarint is. A morzsalap tetejére simítom, majd alaposan lehűtöm és tálalás előtt díszítem.
Így egyébként, hogy egy picivel több folyadék került bele, mint amennyi a zselatinhoz kell, még szeletelhető maradt, viszont nem lett remegősen zselés, hanem inkább krémesebb maradt, de azért nagyon jól összeállt.


6 megjegyzés:

duende írta...

Csodálatos. Befizethetek a menüre? :)

Juharszirup írta...

Remek menü!
Jól hangzik és finomnak is látszik! :))

üdv.Sz.

Ancsika írta...

Ez igen!!! Tetszik! :)

Petra írta...

Tetszenek a menü összeállításaid. Ízletes egytől-egyig. :))

Nem vagyok mesterszakács írta...

Csodás! Színes, ötletes, és ínycsiklandó! A képek is nagyszerűek, az ízek pedig ... :))

Ildinyó írta...

Duende
:D Nagy megtiszteltetés lenne! Örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen! :)

Juharszirup
Nagyon köszönöm! Tényleg jók voltak és olyan jól estek a nagy melegben! :)

Ancsika
Ennek nagyon örülök! :))Köszönöm! :)

Petra
Nagyon örülök, hogy tetszenek!! Köszönöm szépen! :)

Alexa
Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszik!!! Köszönöm szépen! :)