2011. február 16., szerda

Thai zöldségleves tésztával


Ez volt a Valentin-napi/Bálint-napi ebéd, merthogy vacsora nem volt. Azért én sem viszem túlzásba. :) Ez a leves (egytálétel) olyan gyors, és olyan egyszerű az elkészítése, hogy az már vicc. Mégis olyan lelket melengető, és finom, hogy nem azt mondaná rá az ember, hogy max. 20 perc alatt elkészül. Pedig igen! És még gyorsabb, ha kész currymártást használunk hozzá. Biztos vagyok benne, hogy nem a legautentikusabb, mert kicsit igazodott az itthon található dolgokhoz. Ezt leginkább most a currypasztára értem, merthogy kicsit más jellegű fűszerek (is) kellenek azért ebbe. Háromféle thai currypaszta létezik egyébként, sárga, piros és zöld, melyről az Orient Express oldalán olvashattok egy pár gyorstalpaló hasznos infót.
"A három fajta currypaszta közül a sárga a legenyhébb, ezt követi a piros, a zöld pedig a bivalyerős. A csípősségét jelzi, hogy az azonos mennyiségű, mondjuk 4 főre főre szánt ételhez a sárgához 3-4 db thai chilit vesznek, a piroshoz legalább 8-10-et, a zöldnél pedig 20 zöld chilipaprika előtt meg sem állnak.
Az összetételük nemcsak a chili mennyiségében különbözik. A paszta alapja minden esetben a salottahagyma (a thai salotta pici és édeskés ízű), fokhagyma, galangal, thai citromfű, kaffir lime reszelt héja (hiányában zöldcitrom héja) és rákpaszta. Ezeket mind beszerezhetjük ázsiai szaküzletben, és mindegyik fagyasztható is.
A sárga currypasztába a színe miatt általában kurkumát is tesznek, a zöld pedig a legösszetettebb currypaszta: a temérdek mennyiségű zöld chilin kívül általában római kömény, koriander, annak a gyökere és gyömbér is van még benne, amitől az íze igazán kerek lesz.
A piros currypasztába azonban nem kerül annyi hozzávaló, az igazán autentikus paszta csupán az alapvető anyagokat tartalmazza! Nemcsak közepes erőssége miatt, hanem talán ezért is ez a legnépszerűbb, mert olyan alap, hogy ha kedvünk szottyan, egy-két további hozzávalót is tehetünk még bele."

Hozzávalók (kb. 4-6 főre):
A currypasztához:
  • fél fej lilahagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál curry fűszerkeverék
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál chilipehely (ha erősebbre szeretnénk lehet több is, így még kellemesen, melengetően lesz csípős)
  • fél lime reszelt héja
  • 1 kb. 5 cm-es gyömbérdarab, meghámozva, lereszelve
  • 1 teáskanál barnacukor
  • kb. 2 evőkanál kókusztej
  • 1 teáskanál szójaszósz
A leveshez:
  • a lilahagyma másik fele, felaprítva
  • egy kb. 500 vagy 750 g-os fagyasztott kínai/wok zöldségkeverék (nekem 750 g-os volt, de ha levesesebbre szeretnénk elég az 500 g-os is bőven
  • 500 ml házi kókusztej (várjuk meg, míg a vízesebb része leülepszik, majd a krémes részt szedjük le a tetejéről és ezt használjuk fel a leveshez, a többit pedig igyuk meg csak úgy simán)
  • kb. 700 ml zöldség-, vagy csirkehúsleves
  • kevés napraforgóolaj
  • 250 g-os Chow mein ázsiai tojásos tészta (főzés nélkül készíthető, csak forró vízben kell áztatni, én a Lidl-ben találtam most ilyet)
  • A tálaláshoz: korianderzöld, thai bazsalikom, citromfű (nekem nem volt most épp egyik sem)
 A fűszerpasztához/curryhez a száraz fűszereket, a hagymát és fokhagymát tegyük egy mozsárba, zúzzuk szét alaposan, majd adjuk hozzá a szójaszószt és a kókusztejet és keverjük krémesre.
Egy wokban hevítsünk kevés olajat, majd pirítsuk át benne kissé a lilahagymát. Adjuk hozzá a currypasztát, pirítsuk azt is egy kicsit, majd engedjük fel a kókusztejjel és a levessel (vagy használjunk vizet és bio leveskockát), forraljuk fel, majd adjuk hozzá a zöldségeket és újraforrástól számítva főzzük pár percig, míg éppen összemelegedik minden és zöldségek is kissé átfőnek. Végül kóstoljuk és ha szükséges ízesítsük utána Közben a tésztára öntsünk forrásban lévő vizet, majd lefedve hagyjuk kb. 4-5 percig, míg megpuhul. A tésztát alaposan lecsöpögtetve a víztől, szedjük tálkákba, majd merjük rá a forró levest. A fenti friss fűszernövényekkel díszítve tálaljuk.

Tipp:
Tehetünk a levesbe natúr csirkemell kockákat is.

 




2 megjegyzés:

m írta...

Nagyon-nagyon jól néz ki Ildinyó, de a rózsád is gyönyörűséges!
No és a képek...

Ildinyó írta...

M
Nagyon szépen köszönöm! :) A rózsa nevében is! :D