2010. október 21., csütörtök

Citromos linzer, levendulás almazselével töltve

Az alábbi kis linzer virágok még a hétvégi családi összeröffenésre készültek. Mindenki, akit kínáltam vele, vagy evett belőle, először félve kapta be az első falatot, aztán rájött, hogy semmi furcsa nincs benne. Sőt! Finom! Nem volt hivalkodóan levendula íze egyáltalán, csak kapott egy finom zamatot tőle az egész kis sütemény, amihez remekül passzolt a linzer savanykásabb citrom íze.
Hozzávalók (kb. 85 kisebb db-hoz):
  • 500 g liszt (nálam ebből kb. 80 g kukoricaliszt)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 150 g porcukor (ebből 1 evőkanál vaníliás cukor volt)
  • 200 g vaj
  • 50 g zsír
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • A töltéshez: levendulás almazselé
  • a szóráshoz porcukor
A lisztet átszitálom, a száraz hozzávalókat összekeverem egy tálban, hozzáadom a citromhéjat is, majd a vajat és a zsírt elmorzsolom vele. Belekeverem a tojásokat és a citromlevet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom, fóliába csomagolom, majd hűtőbe teszem úgy 1/2-1 órára. Legalább 2 tepsit kibélelek sütőpapírral. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Ezután lisztezett deszkán kisebb darabokat kivéve a tésztából, nagyon vékonyra nyújtom, kiszaggatom ízlés szerinti formával, és a tepsire pakolom. Értelemszerűen ugye párosával készítem egy teli és egy lyukas közepűt. Tepsinként 8-10 perc alatt megsütöm. Erősen sütő függő és hogy mekkora formával szaggattuk (én kisebbel), ill. figyeljünk oda arra, hogy a vékonyabbra sikerültek hamar elkezdhetnek barnulni, ha nem vagyunk szemfülesek. A teteje szinte ne is kapjon színt, csak az alja kissé, de az is alig. Ha kisültek és ki is hűltek már, a lyukas közepűeket szórjuk meg egy kis porcukorral, majd tegyünk mindegyik teli közepére 1-1 kiskanál levendulás almazselét, majd tapasszuk össze a kettőt. Jól záródó fémdobozba pakolva tároljuk.

9 megjegyzés:

Notburga írta...

Nagyon érdekes íz lehet, levendulával még nem próbáltam lekvárt ill. zselét...

Doctor Pepper írta...

olyan szép ez is.. imádnám:)

Bianka írta...

nagyon finom lehet, látványra gyönyörű

Csibe írta...

Gyönyörűséges kis virágocskák!

Ildinyó írta...

Nortburga
Akkor itt az ideje. :) Tényleg különleges! És a levenedula ízét még szabályozni is lehet azzal, hogy mennyi cukrot adunk hozzá! :)

Doctor Pepper
:D Köszi!

Bianka
Fincsi volt! Még a gyerek is falta (volna), tehát nincs benne semmi fura, pedig ő gyerek... :) Köszönöm! :)

Csibe
Köszönöm szépen! :)

Ritmus írta...

Kedves Ildinyó,
kérlek,nézz be hozzám!
Ritmus
http://ritmusakonyhaban.blog.hu/

Vajda János írta...

Csinos képek :)

duende írta...

Bár nem vagyok linzer-rajongó, de ezt nagyon szívesen megkóstoltam volna! Isteni lehet! :)

Ildinyó írta...

Kedves Rita!
Nagyon szépen köszönöm Neked itt is! Megtisztelő! :)

János
Nagyon szépen köszönöm! :) Örülök, hogy erre jártál! :D

Duende
Ennek nagyon örülök! Tényleg nem volt fura, szerintem ízlett volna. :)Köszönöm!