2010. október 9., szombat

Anitának ajánlva: Gombakrémleves vargányával

 

Ez a leves még vagy jó három héttel ezelőtt készült, amikor is Anita barátnőmet invitáltam meg magunkhoz egy vasárnapi ebédre. Mint kiderült sikerült a kedvencét elkészítenem, persze anélkül, hogy tudtam volna előre. A leves csak úgy hasraütészerűen készült (mint már annyi minden más nálam), sőt még fotó sem készült rólae először. Csak amikor másnap kérte a barátnőm a receptet, akkor kattintottam le gyorsan a maradékot és próbáltam visszaemlékezni, hogy mit is tettem bele. Na jó persze: gomba, az alap. Főleg egy gombalevesnél. :) Itt az egyszerű csiperkét én most egy kis - jó áron vásárolt - szárított, majd itthon házilag porított (mert így állítólag még intenzívebb ízeket lehet kicsalni belőle, és tényleg) vargányával dobtam fel.
A leves után egy zöldfűszeres túrókrémmel töltött, baconbe csavart, sült csirkemell volt, egyszerű burgonyapürével. Desszertnek pedig egy egyszerű barackos-krémes joghurtos-kekszmorzsás poharas desszert a kávé mellé.
Kedves Nita barátném! Ezt a levest Neked ajánlom, innen is! Melengesse a lelked, tudom nagy szükséged van most rá!

Hozzávalók kb. 8 személyre (nekem igen nagy fazékkal készült):
  • 2 fej hagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • kb. 800 g csiperkegomba, felszeletelve
  • 2 közepes burgonya, kicsire felkockázva
  • 3 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)
  • 500 ml tejszín
  • só, bors,
  • kb. 3 evőkanál szárított vargánya por, kevés forró vízben feloldani
  • só, frissen őrölt bors,
  • olívaolaj, kevés vaj
  • A tálaláshoz: ízlés szerint pirított gomba, petrezselyem
A hagymát kevés olaj és vaj keverékén kissé megpirítom, hozzáadom a burgonyát, majd fedő alatt párolom egy keveset. Mehet hozzá a gomba, a fokhagyma is, majd újabb pár percet pirítom (ekkor kivehetünk belőle egy keveset a tálaláshoz, ha szeretnénk). Felöntöm kb. 1,3-1,4 l vízzel (vagy egy gyengébb ízű zöldséglevessel, akkor viszont gyengén sózzuk csak), majd sózzuk és hozzáadjuk a vargányás vizet is és puhára főzzük az egészet. A tejszínben elkeverjük a keményítőt, majd behabarjuk vele a levest. Egyet forralunk rajta, ízesítjük örölt borssal, majd simára turmixoljuk az egészet. Aprított petrezselyemmel és a pirított gombával tálaljuk. Ha tovább szeretnénk gazdagítani, pirított kenyérkockákat is adhatunk hozzá.


És egy fotó még, csak úgy (ahol főszerepben a virág):

3 megjegyzés:

Nita írta...

Drága Ildinyó,

Köszönöm neked a receptet és a sok kedves szót, amit tőled kapok.
Egyébként ma is gombalevest készülök alkotni, de ezek után a te receptedet fogom használni :)))
Millió puszi, barátnéd:
Nita

Bianka írta...

Nyammi isteni lehet

Ildinyó írta...

Nita
Nagyon szívesen máskor is!!!! :)
Remélem ízlett!? :)
Puszi

Bianka
Egyszerű kis leveske, de a szárított vargánya nagyon feldobja. :))