2010. szeptember 23., csütörtök

Szilvás kelt lepény és egy díj


Itt a nagy Segítsütizésben egy kis segítség otthonra azoknak, akik a szilvájukhoz keresnek valami sütireceptet. Nálam még a múlt héten készült, de gyorsan közzéteszem, nehogy úgy járjak, mint sok mindennel, hogy lassan véget ér majd a szezonja. Nagyon finom, és nagyon gyorsan elfogyott! Tulajdonképpen a múltkori sárgabarackos sütemény tésztáját alakítottam át egy kissé, azaz tettem több liszttel kicsit "keményebbé", ill. "kalácsosabbá", és tettem még hozzá egy kis cukrot, és korpát is. Majd a tetejére került a lédús szilva, aminek a leve sütés közben ráfolyt a tésztára... Hmmm... Tényleg nagyon fincsi volt!


Hozzávalók:
  • 300 g búzacsírás liszt és rétesliszt fele-fele arányban (én tettem hozzá még kb. 3 evőkanál búzakorpát is, de ez nem kötelező, csak értékesebb lesz tőle a tészta)
  • 100 g nádcukor
  • 1-2 evőkanál igazi vaníliás cukor (vagy 1 csomag Bourbon)
  • 2 teáskanál reszelt narancs, vagy citromhéj
  • csipet só, na meg szeretet
  • 150 ml langyos tej
  • 1/2 kocka friss (vagy fél csomag szárított) élesztő
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 tojás (használhatunk 2 tojás sárgáját is helyette, az még jobb, a fehérjéből meg készülhet habcsók)
A tetejére:
  • kb. 550-600 g kimagozott, gerezdekre vágott szilva
  • néhány evőkanál nád vagy barnacukor
  • őrölt fahéj
  • kevés olvasztott vaj és picike tej
A langyos tejhez hozzáadok 1 teáskanálnyi cukrot, belemorzsolom az élesztőt, elkeverem, megszórom pici liszttel a tetejét, majd kb. 10 perc alatt felfuttatom. Közben a liszteket átszitálom, elkeverem a sóval, a cukorral, a reszelt narancshéjjal. A közepébe mélyedést készítek, majd egy villával folyamatosan keverve (ha nincs dagasztókarja a gépünknek), elkezdem hozzáadni a felfuttatott élesztőt és a tojást. Ha már nem tudom villával keverni, elkezdem kézzel gyúrni. Ha már majdnem összeállt a tészta, hozzáadom az olvasztott vajat is, és kb. 5-10 perc alatt összedagasztom az egészet. Cipót formázok belőle, letakarom, és meleg helyen 50-60 perc alatt a duplájára kelesztem. Ha megkelt, kiütögetem belőle a levegőt, átgyúrom, majd kb. 1 centi vastag lepényt  formázok belőle. Vékonyan kiolajozott tepsibe teszem, kirakom a tetejét a szilvákkal, belenyomkodom egy kissé, majd egy megolajozott alufóliával letakarva, kb. 15-20 percet pihentetem. Utána megkenem a szabadon marad tésztarészeket a vajas-tejes keverékkel, megszórom őrölt fahéjjal és cukorral az egészet, majd 190 fokra előmelegített sütőbe tolom és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm.
Langyosan, vagy hidegen, vajjal megkenve, vagy anélkül, egy pohár hideg, vagy langyos, mézes tejjel, kávéval nagyon finom.
És eszembe jutott még, hogy egyszer láttam valahol a tv-ben, hogy hasonló kelt tésztára készítenek egy sűrűbb tejbegrízt, amit tojás sárgájával kevernek el, majd ennek a tetejét rakják ki a szilvával, és erre még egy réteg tojássárgájával elkevert tejföl jön... Na legközelebb azt hiszem így is kipróbálom! Kár, hogy nem jutott eszembe előbb...



És nem utolsó sorban egy nagyon nagy és hálás köszönet, mert díjat kaptam Diától és Mézigörl-től! Nagyon kedvesek vagytok, hogy gondoltatok rám! És a feltételek, aminek meg kell felelni: hát valójában ezt a díjat én már megkaptam egyszer Adritól, és akkor én eleget tettem a feltételeknek (néhánynak :) ), ezért most csak (nem meg akarom úszni, hogy újabb dolgokat áruljak el magamról... :D ) itt belinkelem, ha nem gond. Ja és cseppet sem mellékesen nézzetek körül a lányoknál, mert nagyon csábító dolgokat találni az ő konyhájukban is! :)
Köszönöm mégegyszer!




9 megjegyzés:

Vajda János írta...

Nem baj, ha megkapod harmadszor, Tiéd lesz örökre :) Egyébként meg újfent gratulálok, nem lehet véletlen.

Ami írta...

Milyen guszta, hadd kérjek belőle egy falatkát! :)
És gratu a díjhoz! :)

Bianka írta...

Gratulálok
Nagyon-nagyon guszta ez a sütike :)

Krisztina konyhája írta...

Nagyon szép sütemény, mintha egy szilvás pizza lenne, elfogadnák most egy szeletkével :)

Dia írta...

Igazi reggelire, tejhez való desszert!

egycsipet írta...

Csodás lehet, nagyon jól néz ki!

duende írta...

Nagyon csábító! :)

Gratulálok a segítsütihez! :)

Doctor Pepper írta...

jaja, nekem is a pizza jutott eszembe róla. szuper!

Ildinyó írta...

János
Nagyon köszönöm! :)

Ami
Nagyon köszönöm! Sajna már rég elfogyott! :)

Bianka
Nagyon köszönöm! :)

Krisztina
Igen, tényleg olyan pizzás... :D Köszönöm! :)

Dia
Igen-igen :)

Egycsipet
Finom volt tényleg! Köszönöm! :

Duende
Nagyon köszönjük! Kedves vagy! :)

Doctor Pepper
Tényleg, nekem is egyre inkább ez jut eszembe róla.. :D Köszönöm!