Hosszú-hosszú hallgatás után megtöröm a csendet itt a blogon egy nem is akármilyen ügy érdekében! Sok évig tagja voltam a Segítsüti ( http://segitsuti.hu/ ) őszi csapatának, amit tavaly sajnos kénytelen voltam családi okok miatt kihagyni, de az idei felkérésnek egyszerűen nem tudtam és nem is akartam nemet mondani. Mert ha közhelyesnek is számít, akkor is igaz: a legjobb dolog segíteni!
Pláne úgy, hogy egyszerre több jót is teszünk. :) Egyrészt mi, gasztrobloggerek, imádunk sütni, így egy-egy sütikészítés során szívünk minden szeretetét a sütibe tehetjük, amit aztán egy lelkes támogató örömmel és jó egészséggel elfogyaszthat családja vagy barátai körében, és mindezeken felül még több fantasztikus alapítványt is támogathatunk ezzel a kezdeményezéssel, aminél remekül nyomon követhető, hogy hová is kerül a támogatásunk. :)
A Segítsüti jótékonysági sütemény árverés idei támogatottja a Peter Cerny Alapítvány lesz
( http://pca.hu/ ), az a koraszülött- és csecsemőmentő szolgálat, mely 27 éves múltra tekint vissza. A ’80-as években a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus szakorvosa, Dr. Somogyvári Zsolt kereste annak lehetőségét, hogy miként lehetne ezt a problémát megoldani. Ennek során találkozott egy osztrák üzletemberrel, Peter Cerny úrral, aki tevőlegesen szeretett volna segíteni a magyar gyermekegészségügy helyzetén, ezért vásárolt egy mentőautót, melyet más támogatók segítségével felszereltek a szükséges orvosi berendezésekkel, majd az 1988-ban megalapított Peter Cerny Alapítvány 1989. június 21-én beindította, és azóta is folyamatosan üzemelteti koraszülött mentőszolgálatát. Munkájukra országszerte óriási szükség van, hiszen az idő előtt született csecsemők jelentős részének ők jelentik az életben maradást, de jelentős szerepük van az időre, normál súllyal született gyerekek egészségügyi intézményeken belüli szállítására is. 2010-ben már 50 ezer csecsemő szállításában vettek részt.
Ezt a kiemelkedően fontos tevékenységet szeretnénk támogatni a Segítsüti 2016. őszi kampányával. A befolyt összegből a mentőautókban használatos gyógyszereket, felszereléseket fogunk vásárolni.
Kérjük, ha egyetért célunkkal, és a Peter Cerny Alapítvány munkáját szívesen segítené, licitáljon azokra a süteményekre, melyeket lelkes gasztrobloggereink oly nagy szeretettel készítettek.
Én egy finoman fűszeres, sütőtökös csokoládés tortát ajánlok fel árverésre. A tortát Budapesten és vonzáskörzetében, kérésre, nagyon szívesen házhoz is szállítjuk. És természetesen, mint ahogy eddig is, amennyiben a nyertes is hozzájárul, a vigaszágasnak (vigaszágasoknak) is szívesen elkészítem a tortát, amennyiben állják ajánlatukat. A licit ma, azaz szeptember 12-én reggel kezdődik ( a sütemények folyamatosan kerülnek majd fel a Segítsüti oldalára) és szeptember 15-én, délután 4 óráig tart. Licitálásra fel! :)
Sütőtökös csokoládétorta
Hozzávalók egy kb. 14 szeletes tortához:
A tortalaphoz (2x számoljuk, majd kettévágva őket így lesz 4 lapos tortánk)
- 50 g puha kókuszzsír
- 100 g xilit (nyírfacukor)
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 50 g olvasztott étcsokoládé
- 150 g sütőtökpüré (sült tökből)
- 4 tojás
- 20 g kakaópor
- 100 g rizsliszt
- 2 evőkanál bambuszrost liszt
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál sütőpor
Sütőtökös krém:
- 500 g mascarpone
- 50 g xilit (nyírfacukor)
- vaníliás cukor
- fahéj, őrölt gyömbér
- 35 dkg sütőtökpüré (sült tökből)
- 80 g puha vaj
A tetejére:
- 170-180 g étcsokoládé
- kakaóvaj
A tortalaphoz olvasszuk meg az étcsokoládét, közben keverjük ki alaposan a kókuszzsírt a xilittel, vaníliás cukorral, adjuk hozzá a megolvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, majd egyenként a tojásokat is. A száraz hozzávalókat szitáljuk át, majd keverjük a csokoládés keverékhez. A sütőt melegítsük fel légkeverésen 170 fokra, egy 20 cm átmérőjű tortaforma oldalát vajazzuk ki és szórjuk be rizsliszttel vagy kakaóporral, az aljára pedig vágjunk egy sütőpapírt. A tésztát simítsuk az így előkészített formába, majd süssük kb. 35 percet (figyeljünk rá, sütőfüggő!). A formában hagyjuk kihűlni, majd ha kivettük, vágjuk ketté.
Ha van két azonos méretű formánk, egyszerre is készíthetjük a két adagot (4 tojás- 1 adag). Amennyiben nincs, úgy ismételjük meg a fentieket még egyszer.
A krémhez keverjük ki habverővel a mascarponét a xilittel, vaníliás cukorral, adjuk hozzá a fűszereket, a sütőtökpürét és a puha vajat. Rövid időre tegyük hűtőbe, hogy a vaj keményedésével egy kis tartást kapjon a krém, majd a kettévágott tortalapokat töltsük meg, ill. az oldalára is kenjünk keveset. A krémből a tetejére is hagyjunk.
Az étcsokoládéból tegyünk félre 1-2 kockát a díszítéshez, a többit olvasszuk meg, a végén keverjünk hozzá kevés kakaóvajat (kb. 1 teáskanál). Csorgassuk a torta a tetejére, hagyjuk lefolyni. Ha megdermedt, díszítsük a maradék krémmel és csokoládéval, majd hűtsük le és tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése