2013. október 6., vasárnap

Rózsás torták: Mézes-mogyorós sárgarépatorta fahéjas krémmel és Máktorta lekvárral töltve


Ezeket a tortákat nem most készítettem, hanem még tavasszal. Jobb később hozni, mint soha... :) Akkoriban rákattantam erre a rózsás tortadíszítésre és néhány családi összejövetelre készült ilyen torta gyakorlásképpen. Tényleg nem bonyolult, ahogy azt a lenti videón is látni lehet. Két ötletet is hozok hozzá, ami az alapot illeti. Mindkét változat lisztmentes.



Mézes-mogyorós sárgarépatorta fahéjjal krémmel
Hozzávalók a tésztához:
  • 5 nagy tojás (kisebből inkább 6)
  • 10 evőkanál kókuszolaj
  • 6-8 evőkanál méz (ízlés szerint, vagy egyéb édesítőanyag, bár a méz ehhez nagyon jól passzol)
  • 40 dkg reszelt sárgarépa (kis lyukú reszelőn)
  • 15 dkg őrölt mogyoró
  • 5 dkg finomra őrölt kókuszreszelék
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál citromlé
A krémhez:
  • 500 g mascarpone
  • 1 bő evőkanál őrölt fahéj (vagy ízlés szerint)
  • kevés édesítőszer ízlés szerint (méz/xilit/eritrit egyéb)
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). Egy kb. 24-26 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát kenjük ki kókuszolajjal. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük habbá a citromlével. A sárgáját keverjük habosra a mézzel és a kókuszolajjal, majd vegyítsük össze a reszelt sárgarépát a száraz hozzávalókkal, vagyis a mogyoróval, kókuszreszelékkel, fahéjjal és szódabikarbónával és keverjük ezt is hozzá- Végül forgassuk bele a fehérjehabot, majd simítsuk az előkészített formába és süssük kb. 40 percig (Sütőfüggő! Figyeljük közben!). Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük kívül a fahéjjal és édesítővel előzőleg alaposan kikevert mascarpone krémmel. 


A másik torta téglalap formában lett készítve. A krém és a csillagcsőr mássága miatt sem lettek olyan szépek a minták, mint a lenti videón is látható (hogy milyennek is kellene lennie), de azért rondának sem mondhatóak. :)

Máktorta lekvárral töltve mascarponekrémmel díszítve
Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • 15 dkg xilit
  • 15 dkg darált mák
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só
A töltelékhez:
  • meggy-, ribizli-, vagy áfonyalekvár
A krémhez: 
  • 500 g mascarpone
  • ízlés szerint kevés édesítőanyag
  • a színezéshez kevés meggy- áfonya- vagy céklalé
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverésen 160 fok), egy 28x35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük habbá egy csipet sóval. A sárgáját keverjük ki a xilittel, adjuk hozzá a fahéjjal elkevert darált mákot, majd forgassuk bele a fehérjehabot is. Simítsuk a tésztát a tepsibe, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 35 percig (sütőfüggő, figyeljük ezt is). A lapot hagyjuk kihűlni, vágjuk pontosan ketté, kenjük meg az alsó lapot lekvárral, helyezzük rá a tetejét, a széleket ekkor le is vághatjuk egy kicsit, hogy biztosan egyforma legyen mindenhol, majd díszítsük az édesítővel (xilit, méz stb.) és színezőanyaggal alaposan kikevert mascarponéval. 

Megjegyzés:
Mindkét esetben könnyebb a dolgunk, ha kevés vajat is teszünk esetleg a krémbe, ill. előre elkészítjük és kissé le is hűtjük az egészet a díszítés előtt.



Hogy a mintát hogyan kell készíteni, azt az alábbi videó egyszerűen bemutatja. Tényleg nem egy bonyolult mutatvány, mégis nagyon látványos és szép torta készíthető így igen rövid idő alatt. Természetesen vannak bonyolultabb verziók is ennél a díszítésnél, de szerintem ez a legegyszerűbb változata. 




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem akar megkeményedni a sütőben a tészta :///

Ildinyó írta...

Kedves Névtelen!
Elnézést, de csak most látom a megjegyzésed.
Így távolból elég nehéz lesz segíteni... Melyik tészta nem akar megkeményedni? (merthogy itt két recept is van)
Nekem mind a kettő sikerült, mint ahogy az a fotókon látható.
De egyik sem lesz kemény, hiszen az egyik egy puha kevert tészta, a másik pedig egy piskóta, amelynél szintén nem jó, ha kemény lesz...