2013. október 16., szerda

Céklás-avokádós csirkesaláta mandarinnal



Azt hiszem erre aztán igazán lehet mondani, hogy egészséges. Telis-tele van vitaminnal. A mandarin mely tele van C-vitaminnal, alacsony a kalóriatartalma, immunerősítő és ráadásul még idegnyugtató is. A cékla, pedig így, főzött formájában is megőrzi sok hasznos tulajdonságát. Szintén magas C-vitamin tartalmú, de ezenkívül még különféle B-vitaminok is találhatóak benne, valamint ásványi sók, valamint jód- és cinktartalma is jelentős. A csirkéről talán mondani sem kell, hogy az egyik legjobb fehérje forrás. És az avokádó, igen, az avokádó egy fantasztikus gyümölcs. Gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban és szintén remek fehérjeforrás. Kiemelkedő a káliumtartalma is, valamint további vitamin- és ásványianyag tartalma is jelentős, úgy mint: E-vitamin, vas, lutein, foszfor, nátrium, magnézium, kálcium. Magas zsírtartalmú, így a kalóriatartalma is magas, de ez ne riasszon el senkit, mert remek tápanyagforrás és beteg embereknek különösen ajánlott. Nyugodtan mondhatjuk rá, hogy egy superfood. 
Ez a saláta egy roppant laktató, ám mégsem egy nehéz főételnek, bár annak is simán beillik. Szerintem igazán jól sikerült kis étel. Valójában nálam maradék főtt cékla és sült csirkemell felhasználás miatt született, így igen hamar elkészült gyors ebéd gyanánt. Próbáljátok ki Ti is!
Arányokat nem adok meg, hiszen nem annyira lényeges ez most ennél a receptnél. Nagyjából mindenből ugyanannyit használtam arányában.

Céklás-avokádós csirkesaláta mandarinnal
Hozzávalók:
  • főtt cékla
  • avokádó
  • sült csirkemell
  • mandarin
  • mandarin leve
  • opcionális: dió, kesudió, főtt, hámozott gesztenye
A céklát meghámozom, felkockázom, az avokádót kettévágom, magját kiveszem, meghámozom, majd szintén kockára vágom. A mandarint meghámozom, gerezdekre szedem. A csirkemellet kisebb kockákra vágom. Végül az egészet összevegyítem és meglocsolom még egy kevés friss mandarinlével. 

Megjegyzés: 
Adhatunk még hozzá ízesőt anyagot, de ha a sült csirke elég fűszeres, szerintem nem igazán szükséges.


2 megjegyzés:

Muskátli Büfé írta...

Ez maga a megtestesült egészség (meg persze finomság)!

Ildinyó írta...

Muskátli Büfé
Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)