A szilvához nagyon jól passzol a csillagánizs. Nálam pl. már itt is bizonyította ezt. Ebben a tikkasztó hőségben pedig nagyon finom jó hidegen ez a leves, és nagyon frissítő is a csillagánizsnak köszönhetően. Próbáljátok ki, mert másképp nem tudom bebizonyítani mennyire jó. :)
Hozzávalók:
- kb. 1/2 kg szilva (de lehet egy picit több is akár)
- kb. 8 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 1 nagyobb rúd fahéj
- 1 db csillagánizs
- pár szem szegfűszeg
- kevés őrölt fahéj
- 500 ml tejszín
- 3 evőkanál étkezési keményítő
A cukrot egy lábasban megkaramellizálom. Hozzáadom a megtisztított, kimagozott, felkockázott szilvát, majd felöntöm kb. 6-8 dl vízzel (egy része lehet tej is). Beleteszem a fűszereket - a fahéjrudat simán, a szegfűszeget és a csillagánizst pl. egy teatojásban. Fedő alatt puhára főzöm a gyümölcsöt. Közben csomómentesre keverem a tejszínt, az őrölt fahéjat és az étkezési keményítőt, adok hozzá keveset a főzőléből, majd behabarom vele a levest és forralok rajta egyet, amíg besűrűsödik. Végül kiveszem a fűszereket és simára turmixolom az egészet. Ha valakit zavarnak a benne maradó esetleges (szilva)héjdarabok, amiket nem tud teljesen simára tumixolni a gép, akkor nyugodtan át is szűrheti az egészet, és akkor így még simább és krémesebb lesz az egész. Jól lehűtve tálalom.
Tipp:
Ha több időnk van és még laktatóbbá szeretnénk tenni a levesünket, adhatunk mellé vajban átpirított kalácskockákat is.
Tipp:
Ha több időnk van és még laktatóbbá szeretnénk tenni a levesünket, adhatunk mellé vajban átpirított kalácskockákat is.
Már vagy két hete készült ez a szilvás finomság is és most végre eljutottam oda, hogy ezt is hozom. Jó túrós, szaftos, gyümölcsös édesség. Szokás szerint ezt is hirtelen felindulásból követtem el, de (ennek ellenére :D) tényleg jól sikerült. Omlós tésztával az alján még finomabb lehet (pl. amilyen ebben a receptben is található), mint ahogy azt a lenti tippben is írom, de erre most nem jutott már időm. Természetesen más gyümölccsel is ugyanúgy kipróbálható ízlésünk szerint.
Szilvás-túrós lepény áfonyával
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 150 g cukor
- 1 citrom reszelt héja és kevés leve (vagy
- 500 g túró
- 200 g vaj
- fél rúd vanília
- 200 g rétesliszt
- 3 evőkanál joghurt vagy tejföl
- ½ kg szilva
- kb. 4 marék friss áfonya
- a tálaláshoz esetleg: fahéjas porcukor
Egy kb. 28x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy kivajazunk, kilisztezünk. A sütőt előmelegítjük 185-190 fokra (én légkeverésen sütöttem 165 fokon).
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliamagokkal, majd hozzákeverjük a túrót, melyet át is passzírozhatunk előtte, hogy krémesebb legyen. Majd a nagyon puha vajat és a citrom is hozzáadjuk és ezzel is alaposan kikeverjük. Végül hozzászitáljuk a lisztet, ezzel is elkeverjük, lazítjuk egy kis joghurttal vagy tejföllel az egészet, majd óvatosan beleforgatjuk a habbá vert fehérjét is. Az előkészített tepsibe simítjuk, kirakjuk a tetejét a kimagozott, félbevágott szilvával, és az áfonyával is, majd az előmelegített sütőbe tolva kb. 40 percig sütjük. Jól lehűtve szeleteljük és tálaljuk.
Tipp:
Készíthetünk alá egy omlós tésztát is (recept linkjét lásd fentebb), és akkor a túrós töltelékbe mehet kevesebb liszt is, esetleg pótolhatjuk étkezési keményítővel is egy részét. Ekkor az omlós tésztát süssük elő úgy, hogy vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, peremet is hagyva neki, villával megszúrjuk néhány helyen, majd 10-15 percet elősütjük. Ezután simítjuk csak rá a tölteléket, rakjuk ki gyümölccsel és sütjük készre az egészet.
Gyümölcs ötletek:
- szeder-áfonya
- otelló szőlő-körte
- őszibarack-málna
- szilva-körte
- muskotály szőlő
2 megjegyzés:
Szia, szeretném megkérdezni, hogy hány százalékos zsírtartalmú tejszínt használtál a leveshez, hogy ilyen sok kell belöle? üdv, Enikö
Szia Enikő!
Bocsánat, de csak most olvastam a hozzászólásodat. Remélem még nem késő a válaszom.
Én rendes 30 %-os tejszínt használtam hozzá. Így sem lesz "zsíros" vagy túl tömény, hiszen bőven sok víz belekerül, ami felhigítja. Ettől csak krémesebb lesz inkább. De természetesen nyugodtan lehet használni hozzá 10% zsírtartalmú főzőtejszínt is, vagy épp zsírosabb tejet is, csak akkor kevésbé lesz krémes.
Üdv
Megjegyzés küldése