2011. június 12., vasárnap

Sonkás csónakok

Pénteken szülinapokat, névnapokat és nagyobbik keresztfiam ballagását ünnepeltük. Ez alkalomból összegyűltünk jó páran a nővéreméknél. Összedolgoztunk, és mindenki készített valamit; sütit, salátát, sülteket, sós rágcsát, tortát... stb. stb. Ez volt az egyik, amit én vittem. Tele volt az agyam mindennel, mini pizza, sonkás kifli, petrezselymes-túrós pogácsa... Végül ez lett belőle. A tészta nekem jó sokáig kelt, tuti nem egy órát, hanem legalább vagy hármat. Ez a jó zsíros/vajas tésztáknak egyébként sem árt, mert azok nehezebben és lassabban kelnek meg.
Hozzávalók:
  • 300 g búzacsírás liszt (1 evőkanál sikérrel keverve)
  • 200 g rétesliszt
  • 1 evőkanál só (vagy ízlés szerint)
  • 200 ml tej
  • 1 kocka (43 g-os) friss élesztő (vagy 1 zacskó szárított)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 tojás
  • 100 g liba vagy kacsazsír nagyon puhán, szinte olvadtan
A tetejére:
  • 300 g sonka
  • 2 közepes, nem túl lédús paradicsom
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • picike só (csak kevés, hiszen a sonka is sós)
  • frissen őrölt bors
  • 1-2 tojás (hogy összetartsa, de ne legyen folyós)
  • 100 g mozarella (pizza) nagylyukú reszelőn lereszelve (vagy ízlés szerint bármilyen jól olvadós sajt)
A tejet kézmelegre melegítem, hozzáadom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt is, és felfuttatom. A liszteket átszitálom, összekeverem a sóval, a közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, majd egy villával elkezdem hozzákeverni a lisztet, és szép lassan beledolgozom a tojásokat is. Ha már villával nem megy, kézzel dagasztom tovább (vagy géppel). Utolsó mozzanatként beledolgozom a zsiradékot is, majd 5-10 percig dagasztgatom még. Letakarom, majd meleg helyen jó sokáig kelesztem. Min. 1 óra, de az sem baj, ha legalább 2 óra lesz.
Közben a sonkát késes aprítóban (vagy kézzel) összedolgozom apróra, hozzákeverem a felaprított petrezselymet, az összezúzott fokhagymát, és a feldarabolt paradicsomot. Belekeverem a tojást, picit sózom még, ill. borsozom is. A sajtot is hozzákeverhetjük, ahogy én is tettem, de ezt a akár a tetejére is szórhatjuk majd a végén, még sütés előtt persze.
A megkelt tésztából kinyomkodom a levegőt. Kis gombócokat veszek belőle, hosszúkás kis lapos lepényeket formázok belőle, majd 1-1 kanál tölteléket teszek rá, és a két végét, ujjaimmal összecsípve kissé, összenyomom-csavarom, hogy csónakra emlékeztető formát kapjak belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom (2 tepsi lesz), hagyom még 15-30 percet kelni, majd 190-200 fokra előmelegített sütőben, tepsinként kb. 20-25 perc alatt megsütöm (sütőfüggő!). 

4 megjegyzés:

Nelli írta...

De szépek a kis csónakok!:-)Milyen finomak lehettek!

Ildinyó írta...

Köszönöm szépen Nelli! Örülök, hogy tetszik! :)

Petra írta...

Nagyon guszták.

Ildinyó írta...

Köszönöm szépen Petra! :)