2011. június 16., csütörtök

Levendulás-őszibarackos minitorta fehércsokoládéval és Lazac kapros-fokhagymás kenyérmártásban sütve, kapris-rukkolás salátával


Ott tartok még mindig (már ami a beszámolót illeti), hogy június 14.-én Másik Felemnek szülinapja volt. De miután az előző posztban látható tortát már előbb megkapta, én pedig a hivatalos napján is köszönteni szerettem volna valamivel, ezért újabb tortát készítettem. Igaz, miniben. Így az alábbi menüvel vártam haza a munkából. Nekünk mindkét étel nagyon bejött. Ami érdekes, hogy Másik Felemnek is, pedig sem a levendulát nem szívleli annyira, sem a rukkolát. Ennek ellenére nem volt szándékos, hogy ilyeneket készítettem. Csak úgy jött. De úgy tűnik bevált. Ha már az elmúlt évek alatt sikerült a tojáslevestől kezdve a lecsón át, olyan sok dolgot megszerettetnem vele, amit korábban nem szeretett, egy kis levendula és egy kis borsmustár már nem foghatott ki rajtam. Vagy rajta. Vagy ahogy mondta egy pár hete, öregszik már, miközben szorgalmasan lapátolta befelé a párolt zöldséget, amin maga is meglepődött, mert még ízlett is neki. :D  


Levendulás-őszibarackos-mini torta fehércsokoládéval
Hozzávalók (2 db minitorta lesz belőle, ez kb. 4 kisebb adagra is elegendő, ha félbevágjuk a tortákat)
Az alaphoz:
  • 80 g babapiskóta morzsa
  • 50 g fehércsokoládé
  • 50 g vaj
  • A tetejére: 2 evőkanál sárgabarackdzsem
A tetejére:
  • 300 g őszibarack
  • 200 g habtejszín (1 kis dobozos)
  • kb. 4-5 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál levendulás cukor vagy ízlésünk szerint (nálam még tavalyi, és így pont kellemes, nem túl erőteljes levendula íze lett)
  • 1 zacskó gyors zselatin (zselatin fix, 500 ml folyadékhoz való)
Két db 10 cm átmérőjű konzervesdoboz (ilyen pl. az őszibarackos konzerv, ennek az alját is vágjuk ki) oldalát kibélelem alufóliával, az aljához, pedig kis darab sütőpapírt teszek. Megolvasztom a vajat és a fehércsokoládét, majd összekeverem a babapiskóta morzsával. Ha túl száraznak találnánk, mehet még hozzá kevés olvasztott vaj. Kettéosztom, majd elegyengetem az előkészített konzerves dobozok alján, elosztom rajta az 1-1 kanál sárgabarackdzsemet is, és a hűtőbe teszem, amíg a krém elkészül. 
A megmosott barackokat meghámozom, kimagozom, majd kicsire felkockázom. A tejszínt, habbá verem a cukorral és a gyors zselatinnal, majd habverővel óvatosan beleforgatom a tejfölt, végül a barackot is hozzákeverem (a felvágásnál keletkezett kevés is lé is nyugodtan mehet bele). A keveréket elosztom a két konzervesdobozban, majd hűtőbe teszem és alaposan lehűtöm. Tálalás előtt díszítem friss levendulavirággal és barackszeletekkel. Mikor megdermedt már a krém egy kicsit, levettem róla a dobozt és az egyiket körberaktam félbevágott babapiskótával, majd szalagot is kötöttem rá. Ez szántam végül az ünnepeltnek. A piskóta ennél nem puhult meg, mert ugye nem volt mitől, de így is nagyon finom lett végül.  
Ha intenzívebb és frissebb levendulaízt szeretnénk, keverhetünk néhány apró kis levendulavirágot a krémbe is. Természetesen csak olyat, amelyről biztosan tudjuk, nem kezelték semmiféle vegyszerrel.



Ezt a fotót kérlek ne nézzétek nagyon kritikus szemmel. :S Ez most olyan volt, hogy gyorsan, csak a tányérra pakoltam és kattintottam róla egyet, mert már nagyon sietnem kellett... Igen, a lazac lehetne egy elegánsabb étel is (már akinél nem mindennapos, nálunk nem az sajnos, pedig elviselnénk), ennek ellenére mégis elég rusztikusra sikeredett, már ami külsőt illeti. Ennek ellenére (na és a rossz fotó ellenére is) el kell, hogy higgyétek nekem, hogy nagyon-nagyon finom.

Kapros-fokhagymás kenyérmártásban sült lazac, kapribogyós-rukkolás salátával
Hozzávalók (kb. 4 főre elegendő)
  • 60 dkg lazacfilé
  • 1 fej lila hagyma (lehet fehér főzőhagyma is)
  • kevés olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csapott evőkanál (ízfokozó nélküli) ételízesítő (vegeta)
  • frissen őrölt bors, tengeri só
A mártáshoz:
  • kb. 70-80 g-os rozsos kenyérsarok (lehet kicsit szikkadtabb),darabkákra tépve
  • kb. 2 dl langyos tej
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • kb. 5 evőkanál aprított kapor (nekem most a fagyasztóból)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kisebb citrom frissen facsart leve
  • 1 teáskanál méz
  • tengeri só és frissen őrölt bors
A salátához:
  • kapribogyó
  • paradicsom
  • rukkola levél
  • uborka
  • olívaolaj, pici citromlé, kevés durva szemű tengeri só és frissen őrölt bors
Egy laposabb tűzálló tálat kissé kikentem olívaolajjal, majd félretettem. A sütőt előmelegítettem 210-220 fokra. Nekem bőrös lazacom volt, így arról lefejtettem óvatosan a bőrt, majd a benne maradt szálkákat kiszedegettem. Megmostam, óvatosan leitattam róla a vizet, vastagabb szeleteket (steaket) vágtam belőle, majd meglocsoltam kevés citromlével.
A langyos tejbe beletépkedtem a kenyeret, majd hagytam, hogy megszívja magát. Ezek után egy késes aprítóban összeturmixoltam a fokhagymával, a kaporral, az olajjal, a tojás sárgájával, pici sóval, borssal, mézzel és a citrom levével.
A lila hagymát megpucoltam, félbevágtam, majd vékonyan felkarikáztam. Egy serpenyőben a vajat megolvasztottam kevés olívaolaj hozzáadásával, majd kissé megpirítottam benne a hagymát. Hozzáadtam kb. fél dl forró vizet, melyhez hozzákevertem az ételízesítőt is, végül belefektettem a lazacszeleteket és mindkét oldalukon - óvatosan megforgatva - kb. 1-1 perc alatt elősütöttem-pároltam. A halsteakeket átrakosgattam óvatosan - hogy össze ne törjön -, az előkészített tűzálló tálba, ráöntöttem a maradék hagymás levet is, majd elosztottam rajta kenyérmártást és az előmelegített sütőbe tolva kb. 10-15 percig sütöttem.
A mártás elég hígnak tűnik majd, de ennek ne dőljünk be, mert sütés után igencsak összeáll majd. Így ha kissé folyósabb mártást szeretnénk, nyugodtan önthetünk még hozzá 1-2 dl tejszínt is akár. A kenyér és a tojás éppen eléggé össze fogja tartani.
A rukkola leveleket, az összevágott paradicsomot és uborkát összekevertem. Hozzáadtam a kapribogyót is, meglocsoltam pici citromlével, olívaolajjal, sóztam kissé és borsoztam is, majd a hal mellé tálaltam.



5 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

A süti fantasztikus, a kaja szuper:-) Kell ennél szebb szülinap?:-)))

Notburga írta...

Szuper szülinapi menüt tettél az asztalra. Minden jót kívánok a párodnak. Érdekes véletlen, az enyémnek is június 14-én volt a szülinapja, csak neki már az 56.

Unknown írta...

Boldog születésnapot férjednek! Látom igen finom ételekkel ünnepeltétek ;) A levendulás süti fényképe gyönyörű lett, a lila szalag és a világos háttér nagyon szépen mutat a süti mellett.

Bianka írta...

Ebben a sorrendben...gyönyörű

Ildinyó írta...

Gesztenye
Nagyon szépen köszönöm! :) Remélem ő is így gondolta... :D

Notburga
Tényleg? De jó! Az egy szép nap, teljesen mindegy mennyit ünnepelnek! ;D Köszönöm szépen! :)

Beatbull
Nagyon kedves Tőled! Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen! :)

Bianka
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :)