2011. május 23., hétfő

Vaníliás ricotta/túrótorta eperdzsemmel

Hétvégén ebédre voltunk hivatalosak anyukámékhoz (mostanában ez sűrűn előfordul), és gondoltam, én vállalom a desszertet, így szombat este gyorsan sütöttem két sütit. Az egyik ez a túró/ricotta torta volt, aminek az elkészítése írtó egyszerű. A másik egy egyszerű csokis muffin, de most csak erről a tortáról írok (ebből is csak ezt az utolsó szeletet sikerült megmentenem a fotózáshoz). A torta omlós tésztával készült ugyan, de ez egy olyan változat, amit nem kell pihentetni egy percet sem. Ahogy összegyúrtuk már mehet is bele a formába. A végeredmény mégis maximálisan finom, igazi omlós tészta lesz. A receptet anyukám egyik sütiskönyvében találtam (Péter Jánosné: Süteményeskönyv - 800 recept), csak én a tölteléket készítettem most másként, mentem a saját kútfejem után, meg illeszkedtem ahhoz, ami éppen itthon volt fellelhető. A ricotta mellett nálam a túrókrém, jelen esetben a Lidl-ben kapható vödrös változat volt, amiben némi tejszín is van. De ha hagyományos túrót használunk hozzá, egyrészt mindenképp dolgozzuk krémesre, úgy lesz igazán finom, másrészt akkor elég lesz hozzá csak 1 evőkanál keményítő és kevés tejszín.
Az eredeti tervem az volt, hogy tészta és a túrókrém közé eperlekvárt kanalazok, de ez tökre kiment a fejemből, így amikor már rákerült a tésztára a töltelék, akkor pöttyöztem bele pár kanállal a dzsemből. De miután itt a friss gyümölcsök szezonja, ezt el is hagyhatjuk nyugodtan, és a kisült és kihűlt tortára halmozhatunk mindenféle friss gyümölcsöt. Most leginkább ugye epret, de eszembe jutott, hogy áfonyával, málnával vagy őszibarackkal is milyen isteni lehetne. És hogy a gyümölcsök megőrizzék a frisseségüket, tehetünk rá kevés tortazselét is, miután szépen kidíszítettük az egészet.
Hozzávalók (26 cm-es pitesütő formához, kb. 16 szelethez):
A tészta:
  • 120 g nem túl hideg vaj + egy kevés a formához
  • 150 g liszt (ebből nekem 2 evőkanál kukoricaliszt volt, ettől még omlósabb lesz) + egy kevés a nyújtáshoz és esetleg még az összegyúráshoz
  • 50 g cukor
  • fél citrom héja és kevés leve
A töltelék:
  • 500 g krémesebb ricotta és/vagy krémes (natúr) túró (nekem fele-fele arányban)
  • a másik fél citrom leve és reszelt héja
  • 4 tojás sárgája
  • kb. 5 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • 2 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • A díszítéshez: eperdzsem, vagy ízlés szerint friss gyümölcsök (lásd fent)
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy pitesütő formát kissé kivajazok. A liszteket átszitálom, hozzáadom a cukrot és egy csipet sót, belereszelem a citromhéjat, kevés levet is adok hozzá, majd elmorzsolom és összegyúrom a vajjal. Ha nagyon lágy lenne, adok még hozzá kevés lisztet, de ne túl sokat, csak éppen hogy kezelhetőbb legyen. Jó vajas kell, hogy legyen. A tésztából kiveszek egy kisebb tojásnyi darabot (a tetejére díszítésnek), a többit egyenletesen belenyomkodom a formába, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöm. Közben elkészítem a tölteléket. Ehhez a fenti hozzávalókat alaposan kikeverem, majd ráöntöm a az elősütött tésztalapra. Ha dzsemet szeretnénk hozzá használni, ekkor tehetünk rá pár kiskanál pöttyöt, ill. a maradék tésztából készíthetünk rá díszítést: rácsot, kis virágokat, pillangokat, csillagokat, egyebet. Ezek után visszateszem a sütőbe és újabb 40-45 perc alatt megsütöm. Felvágás előtt én hagytam teljesen kihűlni, majd hűtőbe tettem pár órára, így jó hideg lett.

5 megjegyzés:

Moha írta...

Nagyon szép lett! Biztosan finom is, túrós jöhet minden mennyiségben:)

Bianka írta...

Elolvadok a tálalástól

Eszter írta...

Nagyon jól néz ki! És azok a kis vanília magok...

Csibe írta...

Remélem hagytatok nekem is :)

Ildinyó írta...

Moha
Nagyon szépen köszönöm! :) Tényleg nagyon finom lett! :)

Bianka
:))) Köszönöm!

Eszter
:) Köszönöm! Igen, azok nagyon jól feldobják... ;D

Csibe
Óóóó, ez az utolsó szelet volt, amit megmentettem a fotózásra, azért ennyire magányos szegény... :o Sütök frisset! :))) De azóta már jöttek erre a tésztára újabb ötletek is, éjszakai agyalásaim során :D pl. csokikrémmel megtöltve, epperrel kirakva, vagy egy kávés-mascarponés krémmel sem lehet rossz, aminek a tetejét én barackkal díszíteném... hmmm Hamarosan kipróbálom majd! :)