2011. május 14., szombat

Sült spárga citrommal, parmezánnal, petrezselyemmel és ricottás palacsintával és egy finom bónusz leves


Ezt a bejegyzést is most írom meg már másodszorra. Talán most majd sikerül úgy, hogy ne tűnjön el kompletten. A blogger állítólag megjavult már.... Hát nekem még mindig vacakol... :S Remélem most már nem sokáig...
De visszatérve az ételhez: minap a piacon, végre én is hozzájutottam (egyáltalán kijutottam a piacra :) ) zöld spárgához, így gyorsan vettem is egy csomaggal. Teljesen más kajának indult, de végül így végezte. Roppant könnyű kis tavaszi fogás, mely szerintem simán elmenne előételnek is akár. Főleg, ha csak palacsinta nélkül tálaljuk a spárgát. A kis palacsintából egyébként lesz egy jó pár, de ugye ebből azért több is elfér a bendőben... :)

Ricottás sós palacsinták
Hozzávalók:
  • 250 g ricotta
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 8 bő evőkanál rétesliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kis dobozos natúr joghurt
  • 1 marék reszelt sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
A ricottát kikeverem a tojással, hozzáadom a lisztet, a sütőport, sózom, borsozom, majd hozzákeverem a sajtot, a joghurtot és az olajat is. Egy teflonos serpenyőt felmelegítek, evőkanálnyi köröket pötyögtetek bele, majd közepes lángon, aranysárgára sütöm mindkét oldalukat. Amíg megsütöm a spárgát, melegen tartom a palacsintákat.


Sült spárga parmezánnal, citrommal és petrezselyemmel
Hozzávalók:
  • 1 köteg zöld spárga
  • olívaolaj
  • frissen facsart citromlé
  • só, bors
  • parmezánforgácsok
  • petrezselyemzöld
A spárgákat megmosom, fásabb végeiket levágom, majd egy nagyobb serpenyőben kevés olajon megsütöm minden oldalukat (sütőben is süthetjük). Közben sózom-borsozom. Ha megsült, meglocsolom kevés citrommal, megszórom petrezselyemmel és parmezánnal.

A spárgás finomság előtt egy nagyon egyszerű kis levest ettünk, amiről gyorsban sikerült egy igen semmitmondó fotó készítenem. Azért remélem elhiszitek, hogy nagyon finom. Még mindig tart a jázmin rizs mánia, amit a barátnőm hozott a múltkor és nagyon-nagyon friss és iszonyat finom.


1 fej hagymát apróra vágok, és kevés olajon megfuttatok kissé 1 gerezd összezúzott fokhagyma társaságában. Hozzáadok 3 szál sárgarépát, melyet a tisztítás után nagylyukú reszelőn lereszelek, és ezt is átpirítom kissé. Felengedem 1,5 liter zöldséglevessel, majd ha felforrt hozzáadok 1/2 dl átmosott jázmin rizst. Felforralom újra, és puhára főzöm az egészet. Nekem a friss rizs miatt kb. 15 perc alatt nagyon puha lett. Végül hozzákeverek 1 csokor apóra vágott petrezselymet és sózom, borsozom még a levest, ha szükséges.



2 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez igen, a tálalás is fantasztikus

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Bianka! Kedves vagy! :)