2011. május 17., kedd

Spenótos-medvehagymás sárgaborsó, sajtos puffanccsal


Most már lassan lecseng (vagyis már le is csengett) a medvehagyma szezonja. De ha még van belőle esetleg otthon, akkor próbáljátok ki ebben a gazdag és laktató, leginkább főzelékhez hasonlítható ételben. Jó, tudom, nem igazán indulhatna egy szépségversenyen. De mint tudjuk, a külső nem mindig minden. Szóval ennek ellenére higgyétek el nekem, hogy nagyon finom! Erre most nem mondom, hogy a leggyorsabb, mert ugye a sárgaborsónak azért kell egy kis idő, amíg puhára fő. Viszont munka meg nem sok van vele. Én most sima fagyasztott spenóttal készítettem, de természetesen készülhet frissel is. Mindenképpen a végefelé adjuk csak hozzá, és rövid ideig főzzük csak, mert így a vitamintartalmát is jobban megőrzi, és persze a színe is üdébb, szebb zöld marad. Én sajnos előbb hozzátettem a spenótot, mint ahogy megpuhult volna a sárgaborsó, így a továbbfőzés miatt lett leginkább sóskára hasonlító színe. :) Pedig spenót az biza! És persze a medvehagymát szezonon kívül hagyjuk el nyugodtan, csak akkor menjen bele még több fokhagyma. Mert az úgy jó! Vámpírüldözősen! :D
Ez a sajtpuffancs meg... Hát nagyon nyami! Könnyű, ropogós, és jóóóó sajtos!

Spenótos-medvehagymás sárgaborsó
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 1 nagy fej hagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál vaj és kevés olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 4 közepes szem burgonya, meghámozva, kicsire felkockázva
  • 250 g sárgaborsó 1 éjszakára (vagy legalább 1-2 órára) beáztatva
  • 1 zacskó fagyasztott spenótpüré (de lehet leveles is, ha friss laskázzuk fel)
  • 1 kisebb csokor medvehagyma, felaprítva
  • A tálaláshoz: kevés joghurt

A hagymát a felolvasztott vaj és olaj keverékén átpirítom kissé, majd hozzáadom a fokhagymát, és a felkockázott burgonyát is, és ezzel is átpirítom kicsit. Hozzáadom a beáztatott és leöblített sárgaborsót, majd felengedem annyi vízzel, hogy bő 1 ujjnyira ellepje. Sózom kissé, majd legalább 50 percig-1 óráig főzöm, vagy addig, míg puha lesz a sárgaborsó. Ekkor hozzáadom a kissé felolvadt spenótpürét, ezzel kb. 5-10 perc alatt összefőzöm, majd az utolsó percekben hozzáadom a felaprított medvehagymát is és sózom-borsozom még kissé az egészet.
 
Sajtos puffancshoz
Hozzávalók (kb. 14 puffancshoz):

  • 200 g sajt vegyesen (nálam: füstölt és sima trapista, valamint parmezán)
  • 2 tojás fehérje és sárgája külön-külön
  • kevés őrölt szerecsendió, pici só, frissen őrölt bors
  • pár evőkanál késes aprítóban finomra aprított zabpehely
  • az sütéshez: olaj
A tojások fehérjét csipet sóval habbá verem. A lereszelt sajtokhoz hozzákeverem a tojások sárgáját, ahhoz is adok egy pici csipet sót, borsot és szerecsendiót, majd beleforgatom a habbá vert fehérjét. Ha túl lágy lenne, adok hozzá egy kevés őrölt zabpelyhet, de nem sokat. Kanállal gombócokat formázok belőle, majd megforgatom az őrölt zabpehelyben és felforrósított, bővebb olajban, közepes lángon szép aranysárgára sütöm mindkét oldalukat. Papírszalvétára kiszedve itassuk le róla a felesleges olajat. Frissen kisülve tálaljuk!

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Mesés

Csibe írta...

A sárgaborsóért nem igazán vagyok oda, viszont nagyon jól néz ki...no és a sajtos puffancs :))

Ildinyó írta...

Bianka
Köszönöm! :)

Csibe
Lehet rossz emlékeid vannak a menzáról??? :D :D Hmmm, pedig isteni finom dolgokat lehet készíteni a sárgaborsóból... Én nagyon szeretem, de lehet, hogy azért, mert én nem voltam menzás.... :D Jaj igen, az a sajtos puffancs nagyon fincsi volt! :))

Unknown írta...

Anyukám csinált réges-régen sajtpuffancsot,mi csak Egérkének hívtuk.Azóta sem találtam ízben olyan receptet.Ezt is kipróbálom,hátha! :)

Ildinyó írta...

Kedves Orsolya!

Remélem, hogy ízleni fog! :)