2011. május 25., szerda

Sonkás-sajtos ropogós rukkolaágyon spárgakrémmel tálalva

Hirtelen felindulásból elkövetett ebédkészítés még tegnap. Avagy merénylet egy darabka füstölt sonka és a felhalmozódott spárgák ellen. Csak így nature. Persze kínálhatunk mellé tartalmasabb köretet is még, pl. előfőzött, majd klopfolóval kilapított újburgonya személyében, melyet forró sütőben szép aranysárgára sütünk, mitán meglocsoltuk kevés olívaolajjal és sóztuk borsoztuk is kissé. Másik Felem ezt kapta mellé. Hiszen mégis csak egy férfiemberről van szó.

Sonkás-sajtos ropogós
Hozzávalók (kb. 4-6 személyre):
  • kb. 200 g füstölt sonka (nem túl sós) ledarálva
  • 1 púpos teáskanál dijoni mustár
  • 3 tojás
  • 3 jó púpos evőkanál kukoricaliszt (amennyitől a masszánk nem lesz túl kemény, de formázhatóvá válik)
  • 100 g reszelt sajt vegyesen (nálam pizza mozarella és Trap Pista vegyesen)
  • zsemlemorzsa a hempergetéshez
  • olaj a sütéshez
  • A tálaláshoz: rukkolalevél, kevés olívaolaj és esetleg egy kevés frissen őrölt bors 
A ledarált sonkához hozzákeverjük a tojásokat, a mustárt, a sajtokat, majd sűrítjük, ill. formázhatóvá tesszük a kukoricaliszttel. Sózást már nem igényel pluszban, hiszen a sonka bőven elég sós. Ha kész a massza, evőkanálnyi adagokból kis hengereket készítünk, melyet meghempergetünk zsemlemorzsában, majd mehet a felforrósított olajba, ahol szép aranybarnára sütjük minden oldalukat.

Tipp: szerintem sütőben is elkészíthető. Ekkor tegyük alufóliával bélelt tepsire, spricceljük meg olajjal (olajspray), majd mehet a forró (legalább 200 fokon sütném) sütőbe, ahol időnként megforgatva szintén aranybarbára sütjük. Így legalább olajszagban sem úszik majd a lakás, és még zsírtakarékosabb is. (Mindez nekem már későn jutott eszembe...)

Spárgakrém
Hozzávalók (kb. 4 adaghoz)
  • fél csomag zöld spárga (250 g)
  • fél csomag fehér spárga (250 g)
  • 2 szál újhagyma (vagy póréhagyma)
  • kevéske olívaolaj
  • kb. 100 g vaj
  • kb. 1 dl tejszín
  • só, bors
  • fél citrom leve
  • fél-1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanáél dijoni mustár
A spárgákat megtisztítom: fehérnek csak a legvégét vágom le, a többit vékonyan lehámozom, a zölnek csak a fásabb (fehér) végét vágom le, majd mindkettőt felkarikázom (kb. 1 centisre). Vízbe teszem, majd forrástól számítva kb. 5-6 perc alatt megfőzöm. Közben az újhagymát megtisztítom, felkarikázom, majd kevés olívaolajon, kissé megsózva megdinsztelem kissé. Ha elkészült, a megfőtt és lecsöpögtetett spárgával együtt egy késes aprítóba teszem (vagy botturmixot használok), hozzáadom a puha vajat, a tejszínt, a citromlevet, sózom, borsozom, majd alaposan elturmixolom. Ha fás lenne esetleg a spárga, át is lehet paszírozni, hogy élvezhetővé tegyük és még selymesebb legyen. Hidegen tálaljuk.

Tipp: tovább lehet gazdagítani 2-3 db nem túl keményre főzött tojás sárgájával. Sőt a fehérjét is beleaprózhatjuk. Használhatunk hozzá tejfölt is, hogy még sűrűbb legyen. Így akár kenyérre való kencének is nagyszerű, vagy mártogatósnak pl. grissinihez. Ill. tovább gazdagíthatjuk különféle zöldfűszerekkel, pl. petrezselyem, snidling stb.

5 megjegyzés:

Csibe írta...

Nagyon jól hangzik!
Jöttem ropogtatni, mivel a képek is nagyon hívogatóak!

Bianka írta...

Fantörpikus ötlet, nagyon finom lehet

Ildinyó írta...

Csibe, Bianka
Nagyon szépen köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszik! :)

Névtelen írta...

Kipróbáltam, király:)))

Ildinyó írta...

Kedves Névtelen!
Ennek nagyon örülök! Köszönöm, hogy megírtad! :)