2011. május 20., péntek

Cukkinis egyben sült pulykafasírt, fetás-pepperónis újburgonya saláta

Hoztam megint egy finomságot Nektek! Megint egy főétel. Mostanában kevesebb édesség készül, bár ez meg is látszik a blog statisztikáján... :) A piacon szép apró újburgonyákat vettem, anyukámék meg  a kezembe nyomtak egy 70 dekás darált pulykahúst, feta is volt itthon, meg pepperónit is nemrég vettem, és a cukkinik is itt figyeltek már. Ezt hoztam össze belőle. Jó kis nyárias ebéd lett! Ez a saláta egyébként nagyszerű lehet a grillezős időszakban, köretként. Én most úgy kevertem össze az egészet, hogy még picit meleg volt a burgonya, de inkább várjuk meg amíg kihűl, mert úgy szebben egyben marad a feta, és nem lesz maszatos az egész. A köret most kevesebb volt, mint a hús, de egyrészt direkt így szántam (a húst mind el kellett használni egyben), és gondoltam jó lesz majd felvágott helyett is ez a fasírt, mondjuk vacsira. Ehhez a húshoz nagyon el tudok képzelni egy jó kis kaporszószt is mondjuk. És mit is ihatna az ember ilyen finomságok mellé? Hát persze, hogy egy jó kis bodzaszörpöt! :) 

Cukkinis-pulykahúsos egyben sült fasírt
Hozzávalók (egy hosszúkás téglalap alakú formához, legalább 20 szelet lesz belőle):
  • 700 g darált pulykahús (nálam szárnyból)
  • 1 közepes cukkini
  • 2 vastagabb szál újhagyma (vagy 4 kisebb)
  • 3 duci gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál késes aprítóban megőrölt zabpehely
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj a forma kikenéséhez
A sütőt előmelegítem 180-190 fokra (nálam légkeverésen sült a burgonyával együtt 170 fokon). Egy tégalap alakú sütőformát kiolajozok.
A cukkinit alaposan megmosom, végeit levágom, majd nagylyukú reszelőn lereszelem. Az újhagymát és a fokhagymát egy késes aprítóban jó kicsire dolgozom (lehet simán késsel is, de így gyorsabb), majd hozzáadom a cukkinihez. Mehet utána a darált hús, a tojás, a fűszerek, végül az őrölt zabpehely is. A formába kanalazom, elsimítom, majd kb. 70 perc alatt megsütöm.
Fetás-pepperónis újburgonya saláta
Hozzávalók (kb. 3-4 személyre):
  • 500-600 g egészen apró újburgonya
  • olívaolaj
  • 2-3 szál újhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 250 g feta vagy feta jellegű sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • kb. 8 db ecetes pepperoni paprika
  • kevés frissen facsart citromlé
A burgonyákat víz alatt megsikálom, majd egy laposabb tűzálló tálba teszem. Nagyon pici vizet teszek alá (egy pici löttyintésnyi), meglocsolom kevés olívaolajjal, sózom, borsozom, majd egy alufóliával letakarom, és beteszem a fasírt mellé sülni (így azért gazdaságosabb az elkészítés). Negyed óra múltán leveszem róla a fóliát, majd puhára sütöm. Ha nagyobb darabok is vannak benne, és azok nehezebben sülnének, azokat nyugodtan vágjuk fel. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni kissé, tegyük egy nagyobb tálba, majd keverjük össze a feladarbolt újhagymával, pepperónival, petrezselyemmel, és óvatosan a fetával. Locsoljunk rá kevés olívaolajat még, kevés frissen facsart citromlevet, és borsozzuk is kissé. Ez lesz az öntet tulajdonképpen. Ha szeretjük, 1-2 evőkanállal még az ecetes pepperóni levéből is mehet hozzá. Jól behűtve a legfinomabb!

3 megjegyzés:

Raindrop írta...

Te kis gondolatolvasó! :)
Ma krumplisalátát terveztem, de nem kaptam új kolompért, ezért hétvégére eltoltam! Már nagyon várom, hogy összeérjen, hideg legyen, és lehessen burkolni. :)
Nagyon tetszik a lámpásod. :)

Bianka írta...

Remek, nagyon finom lehet a saláta is

Ildinyó írta...

Raindrop
Akkor egy rugóra járt az agyunk! :)Nem csodálom, hogy várod, mert isteni finom az újrumpliból készült saláta!!! :)))
Köszönöm! :)

Bianka
Köszönöm szépen! Tényleg nagyon finom volt! :)