2011. május 13., péntek

Bohóckodás a mélyhűtő átvizsgálása után: Lila káposzta-krémleves

Ez is eltűnt, akkor ezzel is megpróbálkozunk újra... :(
 
Na igen, valaki piros orrot nyom az arcába én meg csak így... :) Előre szólok, ez nem valami rossz vicc! Főleg, ha megtudjátok, milyen alapanyagból készült! És nem, a fenti nem egy vörösboros meggyleves, lila káposzta levesnek álcázva. Kutattam-kerestem a mélyhűtőmben egy alapanyag után, és rábukkantam egy doboz lila káposzta pasztillára. Nem, ez nem olyan... :) Ill. de, részben... Szóval igen, fűszerezett, meg előre elkészített, de szerencsére adalékanyag mentes legalább, még ha nem is olyan, mint a frissen készített. Na csak mentegetőzöm itt... :) De ha már volt, el kellett használni mindenképpen. Levesem nem volt éppen, ezért végezte most így. És azt kell hogy mondjam, nagyon jó lett! Hogy feldobjam, és ellensúlyozzam az édeskés ízét, kisütöttem hozzá egy kevés kolbászt is. Tulajdonképpen egyfajta kolbászchipset készítettem (persze ez a fotón nem látszik most). A káposztában egyébként voltak almadarabkák is, és még a fűszerezése is elég közel állt ahhoz, ahogy én szoktam készíteni a párolt változatot, így nem féltem beletenni a szegfűborsot sem. Természetesen elkészíthető friss lila káposztából és almából is (még ha ezek most nem is a legszezonálisabbak éppen), csak akkor ugye tovább tart. Én akkor a szokásos módon elkészíteném a párolt káposztát, ezt engedném fel levessel, és sűríteném be egy kis keményítős tejszínnel, majd turmixolnám le.

Hozzávalók (kb. 3 személyre):
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 450 g-os Iglo (ingyééé reklám :) ) lila káposzta pasztilla
  • kevés olaj
  • só, bors, cukor
  • őrölt szegfűbors
  • kb. 500 ml zöldség/húsleves (nekem adalékmentes leveskockából)
  • kb. 250 ml tejszín
  • 1 púpos evőkanál keményítő
  • A kolbászchipshez: személyenként pár szelet vékonyra vágott kolbász
A lilahagymát felaprítom, kevés olajon megfuttatom, majd hozzáadom és pár perc alatt fedő alatt átpárolom, a kissé kiengedett káposztapasztillákat. Felengedem a levessel, adok hozzá pár tekerésnyi borsot, őrölt szegfűborsot, kevés cukrot, majd felforralom. Hozzáadom a keményítővel elkevert tejszínt, még egyet forralok rajta, majd alaposan elturmixolom. Kóstolom, és ha szükséges adok még hozzá sót, ill. cukrot, hogy kerek legyen minden.
A hozzá kínált kolbászchipshez, a sima száraz kolbászt vékony szeletekre vágom, majd egy serpenyőben ropogósra sütöm. Én a kisült zsírjából is tettem egy keveset a levesre. Hogy igazi tavaszi, könnyed kaja legyen... :D

3 megjegyzés:

Raindrop írta...

Csúcs, miket nem találsz ki. :)
A kedvenc lila káposztám új ruhában.
A fotó pedig csodás, gyönyörű színek.

Bianka írta...

Micsoda ötlet, izgalmas ízvilág, szép fotó

Ildinyó írta...

Nagyon köszönöm Raindrop! :)) A véletlenekből születnek a jó kaják... levesem nem volt épp, gondoltam hát nézzük meg így, mit lehet kihozni belőle... :D

Nagyon köszönöm Bianka neked is! Örülök, hogy tetszett! :)