2011. március 25., péntek

Ismét egy gyors ebéd: sült csirkemell mango salsával és joghurtos rizskrémmel


Már megint csak nem azzal a bejegyzéssel jövök, amivel már igen régóta szeretnék, de muszáj vagyok ezt most gyorsan megmutatni nektek, mert valami mennyeien finom ebédet ettem tegnap. Jó mi? A saját főztömet dicsérem. Na de ha tényleg az volt. :) Tisztára forró, latinos hangulatom lett tőle. Vegyük is fel a pörgős szoknyánkat és táncoljunk is egy kis salsát miután elkészítettük a salsánkat... Hehehh... Már eszembe is jutottak róla a langymeleg éjszakák, a teraszon elfogyasztott vacsora, miközben a naplementét élvezi az ember, és mellé még odaképzelem az óceán vagy a tenger morajlását is... hmmm...
Az én salsám, most egy nem csípős, egész gyerekbarát változat lett. A kaliforniai paprikát, melyet én most a chili paprika helyett használtam, részben vagy teljes egészében lecserélhetjük a csípős változatra, attól függően mennyire szeretnénk tüzesek lenni. Viszont így is roppant finom. A csípősséget én most azzal "helyettesítettem", hogy a csirkemell szeleteim kaptak egy alapos borsozást, amitől remek lett az egész. És a rizskrém is itt van ugye. Ez szintén nagyon finom lett! Amúgy megmondom őszintén, én nem nagyon találkoztam még sehol ilyen jellegű körettel, bár biztosan nem találtam fel ezzel sem a spanyol viaszt, hiszen csak egy egyszerű vízben főtt rizsről van szó, melyet egy kis savanykás joghurttal összeturmixoltan. Ez utóbbi egyébként remekül ellensúlyozza a rizs édességét (ami persze magától édes, mert külön nem édesítettem). A salsa íze nagyban függ attól is, hogy mennyire érett mangó választunk hozzá. Ha puha, jó érett gyümölcsöt használunk, értelemszerűen a végeredmény is kicsit "édesebb" ízvilágú lesz. Ellenben, ha még egy nem túl érett darabot használunk fel erre a célra, akkor attól remekül pikáns, kissé borsos ízt kap. Én egyébként nagyon szeretem így, kicsit  éretlenebbül is a mangót.


Hozzávalók:
A mango salsához:
  • 1 nagy mangó
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • fél piros kaliforniai paprika (vagy/és chili paparika kimagozva és apróra vágva)
  • 1 csokor korianderzöld
  • tengeri só
  • kevés frissen facsart lime vagy citromlé
A körethez (a pohár kb. 2 dl-es volt nálam):
  • 1 pohár rizs (pl. jázmin)
  • 3 pohár víz
  • kb. 50 g vaj
  • 5-6 bő evőkanál sűrű, zsírosabb joghurt (lehet sima, de akár natúr, görög jellegű joghurt is)
A húshoz:
  • kb. 600 g csirkemell filé szeletekre vágva (használhatunk pulykamellet, marhahúst is, de halat is akár)
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés olívaolaj a sütéhez
A salsához a mangót, a paprikát és a lilahagymát felkockázom, a korianderzöldet is felaprítom, majd sózom kicsit, meglocsolom kevés lime lével, összekeverem és hagyom, hogy összeérjenek az ízek.
A körethez a rizst felteszem főni a megsózott vízben, majd forrástól számítva kb. 20-25 perc alatt, takarékon, fedővel letakarva nagyon puhára főzöm. Ha megfőtt, hozzáadom a joghurtot, botmixerrel krémesre turmixolom, majd hozzákeverem a vajat is.
A hússzeleteket sózom, alaposan megborsozom (frissen őröltet, vagy mozsárban összetörtet használjunk hozzá), majd egy teflonos serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukat pár perc alatt megsütöm.

Tipp:
A rizskrémet készíthetjük kókusztejjel is. A házilag is elkészíthető kókusztejhez recept itt található:
http://ildinyo.blogspot.hu/2010/10/kokusztej.html



Ez a salsa remek rágcsánivaló, vagy előétel is lehet akár, pl. tortilla chips-szel tálalva, vagy taco-ba, azaz tésztakagylóba töltve. Ekkor készíthetjük kicsit csípősebbre is, de szerintem mindenképpen érdemes beletenni egy kevés piros kaliforniai paprikát is, mert remekül megy hozzá. De kiegészülhet még többek közt uborkával, friss ananásszal, avokádóval, paradicsommal, papayával, és szezonban akár őszibarackkal is.

Tudom, a fotón egy taco tésztakagyló látható, nem pedig tortilla chips, de most más ilyen jellegű nem volt itthon a szemléltetéshez (és ezzel is ugyanolyan finom).





8 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű színek, fantasztikus

Bianka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ottis írta...

Brutál jól néz ki!

csuszta írta...

asztaaa hát ezt mindenképp ki kell próbálnom...

Csibe írta...

Milyen szép színes, és milyen finom lehet!
Gyönyörű fotók!

Eszter írta...

Szuper recept fantasztikus fotókkal!

Eszter írta...

Szia!
Régóta olvasom a blogodat és nagyon tetszik. Szeretek ide járni.
Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :-)
Látogass el hozzám, de itt is olvashatsz bővebben a játékról: http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html#ixzz1Hba0EdRq

Ildinyó írta...

Bianka
Köszönöm szépen! :) Jó színes lett! :D

Ottis
Nagyon kedves vagy! Köszönöm szépen! :))

Csuszta
Finom lesz! :D Örülök, hogy tetszik! :)

Csibe
Nagyon szépen köszönöm! :))

Eszter
Nagyon szépen köszönöm! Az "Egy jó szót" is! Nagyon kedves Tőled és igazán nagyon jól esik!!! :)