2011. február 18., péntek

Sütőtök kétszer, ugyanúgy, és mégis másként


Isteni finom ízkombinációk! Már persze akkor, ha valaki szereti a sós és édesebb ízek párosítását. Én nagyon! A sütőtök pucolását ill. sütését leszámítva egyébként túl sok munka egyikkel sincs. Különösebb kommentárt nem is fűznék hozzá, mert ha valaki kipróbálja, akkor az ízek magukért fognak beszélni. Így csak a fotók beszélhetnek! :)


Rigatoni sült sütőtökkel, aszalt paradicsommal, fetával és bacon-nel 
Hozzávalók (sacc/kb. 4 adaghoz):
  • 1 kisebb sütőtök
  • 500 g rigatoni tészta (helyette a penne tészta is jó, vagy még jobb)
  • 1 jó nagy fej lilahagyma (vagy 2 kisebb)
  • pár szem olajban eltett, vagy sima aszalt paradicsom
  • kb. 200 g szeletelt bacon
  • a tetejére: feta vagy feta jellegű sajt, friss petrezselyem, esetleg csili (ha valaki csípősen szereti)
A sütőtököt megtisztítjuk, hámozzuk, kimagozzuk, majd kisebb kockákra vágva sütőben megsütjük (én légkeverésen szeretem sütni kb. 180-190 fokon). Ha már majdnem kész a sütőtök, kifőzzük a tésztát. Közben a szalonnát csíkokra vágjuk, elkezdjük sütni, hozzáadjuk a szintén csíkokra vágott hagymát, majd kicsit később a csíkokra vágott aszalt paradicsomot is. A kifőtt tésztára ráhalmozzuk a szalonnás-hagymás-aszalt paradicsomos elegyet, a sült sütőtökkockákat, morzsolunk rá fetasajtot, megszórjuk petrezselyemmel és persze csilivel is, ha valaki csípősen szereti.


És ha van egy kis maradék sült sütőtőkhúsunk esetleg, ami nem fogyott el, pár perc alatt, nagyszerű kis levest készíthetünk belőle, a fentiekhez hasonló egy-két finomság hozzáadásával. Pontos mennyiségeket nem adok meg, mert ez igen csak szemremenős dolog volt. És különben is, minden a maradék sült sütőtök mennyiségétől függ.


Hozzávalók:
  • olívaolaj
  • lilahagyma
  • sült sütőtökhús
  • só, bors
  • tej vagy tejszín
  • A belevalóhoz: feta, vagy feta jellegű sajt, aszalt paradicsom, sült bacon, petrezselyem, morzsolt csilipehely 
A hagymát pici sóval elősütjük, hozzáadjuk a sütőtökhúst, azzal is átpirítjuk kissé, majd felengedjük kevés levessel (vagy vízzel és sózzuk még), és kevés tejszínnel vagy tejjel. Forralunk rajta egyet, majd leturmixoljuk a és a fentiekkel tálaljuk. 


6 megjegyzés:

malyvacsiga írta...

Hűűűűű. Na, kész: holnap délelőtt sütőtököt kell szerezni, a többi van itthon. És ez lesz a vacsi (szalonna nélkül, persze, de biztos úgy is finom lesz.)

ancifalatkai írta...

Aztaaa, eszméletlenül gyönyörű! :)

Latsia írta...

Nagyon extra mind2!:-)
Imádom a sütőtököt, és az ilyen csodálatos finomságokat, meg a róluk készült gyönyörű fotóidat!
Asszem nálunk is elkészül ez a napokban!:-)
Már csak ilyen szééép tányért kell szereznem hozzá!:-))

Bianka írta...

Valami csodás mindkettő és ezek a félelmetes színek....

malyvacsiga írta...

Megcsináltam, és jelentem, ugyanolyan finom, mint amilyen jól néz ki. Köszönjük!

Ildinyó írta...

Mályvacsiga
Nagyon szépen köszönöm! Nagyon örülök, hogy elkészítetted és hogy tetszett! És nagyon köszönöm, hogy megírtad! :))

Anci falatkái
Köszönöm szépen! :))

Latsia
Nagyon szépen köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszik! :))
Ó a tányér már ezer éves... :)) Még sok-sok éve Svájcban bukkantam rá egy Vöröskeresztes "turkálóban"... :) Hogy ott micsoda kincsekre lehetett bukkani anno... :)

Bianka
Nagyon szépen köszönöm! :) Azért remélem jó értelemben félelmetes... :D :D