2011. február 18., péntek

Gyors snidlinges-túrós pogácsa



Mely adott esetben lehet kapros is akár. És tényleg baromi gyors! Vagyis inkább azt mondom nincs sok munka vele, mert a sütésre azért kell idő. Csak összegyúr gyorsan, nincs kelesztés, lévén, hogy sütőporos - épp ezért a különösebben precíz kidolgozást is mellőzhetjük -. Utána gyors nyújtás, felvagdosás, és mehet is a sütőbe. Max. ezzel megy el több idő, mert hogy ebből lesz azért lesz egy jó nagy doboznyi adag, tehát pár tepsi. Frissen az igazi, de azért másnap sem megvetendő! Csak mindenképp figyeljünk oda a sütésnél, hogy szép színe is legyen, de mégse szárítsuk ki azért. Az ötlet egyébként a szupergyors "pizza" tésztjából jött. Gondoltam miért ne lehetne egy kis zöldfűszerrel felturbózva gyors pogácsát/sós rágcsát kreálni belőle. Ilyen lett! Fincsi! 1 hét alatt már két társaságnál is letesztelve, és szerintük is! :)

Hozzávalók (2 tepsire min. szükség lesz, mert több lesz belőle, én sütőpapírral béleltem):
  • összesen 600 g liszt vegyesen, ami nálam: sima liszt, rétesliszt, kukoricaliszt és búzacsíra (növekvő sorrendben, a legtöbb a sima lisztből, kb. 300-350 g, utána rétesliszt, és a kukoricalisztből ill. a búzacsírából kb. 3-3 evőkanállal)
  • 1 csomag sütőpor (15 g-os)
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál só
  • kevés frissen őrölt bors
  • jó sok aprított snidling (nálam most épp fagyasztott és nem is sok jutott belőle már a második adagba, de azért együnk bele rendesen), de lehet akár kapor is, vagy egyéb karakteresebb zöldfűszer
  • 500 g túró (nálam most kicsit krémesebb házi)
  • 2 tojás
  • kb. 100 g vaj olvasztva (elsőre kb. 6-7 evőkanál olívaolajjal készült, és úgy is nagyon jó volt)
  • kb. 6-8 evőkanál tejföl/tej/tejszín (vagy legjobb ezek keveréke)
  • A tetejére: tojás vagy tej (én simán tejjel kentem meg), szezámmag, lenmag (ezek akár el is hagyhatóak, az első adagra nálam sem került)
A liszteket szitáljuk át a sütőporral és a szódabikarbónával, adjuk hozzá a sót, borsot, zöldfűszert, majd a túrót és a tojásokat is. Gyúrjunk belőle gyors mozdulatokkal tésztát, majd lazítsuk annyi tejföllel, amitől egy nem túl kemény, de nem is lágy, nem ragacsos tésztát kapunk. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát, igazítsuk el szép egyenesre a széleit, hogy minél szabályosabb legyen. Kenjük meg a tetejét (én tejjel), kockázzuk be éles késsel, szórjuk meg pl. szezámmaggal, vagdossuk kisebb téglalapokra, pakoljuk tepsire (nem kell túl sok helyet hagyni, mert nem nagyon fog megkelni, kb. 2 cm elég) őket, majd kb. 15-20 perc alatt süssük szép aranysárgára.

Nincsenek megjegyzések: