2009. január 28., szerda

Zabpelyhes keksz

(Új fotók: 2012. január,  itt teljes egészében zabpehellyel és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készítve, csokoládé nélkül)
Most egy kicsit másképpen. Konkrétan ebbe nem került most zabpehely, hanem volt egy kis maradék fahéjas gabonapelyhem és egy kis Kellog's Toppas-om és azt tettem bele, alaposan összetörve. Egyébként ez egy nagyon jó kis recept (köszi Stahl Juci), én ezt sokszor és sokféleképpen sütöttem már meg. Muszáj volt feltölteni a reggeli kekszkészletet, mert én reggelinél, szendvicsek helyett ilyeneken élek, egy nagy bögre jó kis mézes tejeskávéval (a fahéj persze nem maradthat le a tetejéről).


Hozzávalók:
  • 15 dkg zabpehely (nekem ugye a fentiek vegyesen)
  • 10 dkg finomliszt (nekem teljes kiőrlésű és sima vegyesen)
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 10 dkg tejcsokoládé apróra vágva (nekem fele tej, fele ét)
  • 15 dkg nagyon puha vaj
  • 6 dkg barnacukor és 6 dkg kristálycukor (nekem 10 dkg barna, hiszen a gabonapelyhek már elég édesek)
  • 1 tojás
A sütőt előmelegítjük, én légkeverésen 170 fokon sütöttem (amúgy simán írta 175 fokon). A száraz hozzávalókat egy tálban (most a csoki is ide tartozik) összekeverjük. Egy másik tálban habosra keverjük a cukorral (cukrokkal) a vajat, beleütjük a tojást és azzal is alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a száraz alapanyagokat is és összekeverjük. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tepsire (kettőre lesz szükségünk), kanállal, egymástól pár centire halmokat rakunk és 10-15 perc alatt megsütjük a drágákat. Ne ijedjünk meg, még puha amikor kivesszük, de ahogy hűl, úgy válik majd kekszessé.


(Fotók: 2009. keksz vegyesen készült, a fentiek szerint)





2 megjegyzés:

Alexandra írta...

Így lehet fejlődni, kérem! :)
Nagyon szépek a fotók!

Jó látni, ahogy a gasztrobloggerek egyre szebb fotókat készítenek.

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm Alexandra! :)
Igyekszem nagyon a fejlődésben még mindig. :)
Igen, nagyon sokat számít a fotó. Én is azért találtam ki tavaly, hogy a régebbi, csúnya fotós dolgokat újra főzöm/sütöm, majd fotózom, mert nagyon zavartak már. Nem adták vissza a képek azt, hogy finom és guszta. :)