2009. január 9., péntek

Szardellás-olajbogyós fusilli


Először is az egyik hozzávalóval kezdeném, amit előre el lehet készíteni és a felhasználása igen sokrétű. Sokáig eláll a hűtőben, ezért érdemes belőle nagyobb adagot készíteni.
Olajbogyós krém
Hozzávalók 1 adaghoz:
  • kb. 4 maréknyi magozott fekete és zöld olajbogyó
  • 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint, kettőtől "nyersen" talán túl fokhagymás, de én így szeretem)
  • frissen őrölt vegyes bors vagy fekete bors
  • oregáno vagy bazsalikom, szárítva vagy frissen
  • extra szűz olívaolaj
  • sót szerintem külön nem igényel, mivel az olajbogyók elég sósak még úgy is, ha előtte kissé lemossuk őket
A fenti hozzávalókat aprítóba tesszük, vagy kézi mixerrel összedolgozzuk és már kész is van. De ha van egy nagy méretű mozsarunk és abban törjük össze az még jobb. Ezek után dobozoljuk, majd mehet a hűtőbe. Ezt aztán használhatjuk pirítósra, vagy egy jó kis ciabattára felvágott helyett, tésztára szósznak, kenyértésztába töltve, csigának feltekerve és kisütve, stb. Ha hozzáteszünk még egy kis kapribogyót és egy kis doboz konzerv szardellát, azt hívják Tapenade-nak. A következő tészta receptje is ilyesmi, csak kapribogyó nélkül, egy kis paradicsommal.

Szardellás-olajbogyós fusilli
Hozzávalók (étvágytól függően kb. 3-4 személyre):
  • kb. 400 g fussili, avagy csavart tészta (nem mértem pontosan, de egy 500 g-os zacskónak az alján maradt egy kevés)
  • kevéske a tészta főzővizéből
  • 1 kis doboz konzerv szardella
  • 1 adag olajbogyó krém
  • 2 paradicsom kisebb darabokra vágva
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors, oregáno
  • kevés citromlé
A tésztát elkezdem főzni és ha már majdnem kész egy nagy serpenyőt felhevítek, teszek bele egy kis olajat, rádobom az olajbogyókrémet, kicsit később a szardellát is, amit egy kissé összenyomkodok. A tésztát egy szűrőlapáttal rámerem, összekeverem az egészet, majd ízesítem. Ha túl száraznak ítéljük tehetünk rá egy keveset a tészta főzővizéből, de csak óvatosan, ne legyen tocsogós. Végül rádobom a paradicsomot is, összeforgatom, de ezzel már nem párolom túl soká, csak épphogy, mert nem szeretném, hogy a paradicsom nagyon összeszottyadjon. Most pont a savasságára van szükségem. Tálaláskor egy kevés frissen facsart citromlével meglocsolom, de ez ugye ízlés dolga. Szerintem nagyon finom hidegen is egy kevés jófajta, vagy házi majonézzel és egy kis tejföllel. Én akár hidegtálhoz is el tudom képzelni, mint saláta. Persze jól behűtve.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: