Sziasztok! Nagyon régen jártam errefelé megint! Nagy lendülettel belevetettem magam tavaly az egész blogírásba, hogy majd újra kezdem, meg minden - ami egy darabig össze is jött -, de az élet közbeszólt... Azóta terveztem már újra visszatérni, vannak és voltak is ötleteim ezzel kapcsolatosan, de mindig valami miatt elhalasztódott. Most viszont egy olyan kérés érkezett felém a napokban, amire egyszerűen nem tudtam nemet mondani (persze nem is akartam)! :) Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy ebben a hónapban én lehetek a Pane Vino étterem "háziasszonya". Ők most a Pezsgő és levendula vacsoraestre készülnek, ami július 21-én lesz, és ez alkalomból én is levendulás recepteket készítek itt a blogon (imádom a levendulát!). Fogadjátok szeretettel! :)
A vacsorára július 18-ig lehetőség van kedvezményesen előfoglalást intézni, szerintem semmiképpen ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget! Korábban volt már alkalmam náluk egy borvacsorán részt venni (fotóztam is akkor sokat, a blog Facebook oldalán meg is osztottam), akkor is fantasztikus menüt kóstolhattam, remek borokkal. Szóval biztosra mondhatom, hogy tuti most sem fogtok csalódni! :)
Az étterem séfje, Zoboki Zoltán, a pazar pezsgőválogatáshoz a nyár ízreire hangolt menüt állított össze. Nézzétek csak milyen szuper!
1. Kajszi consommé levendulás serrano zselével
Béres Tokaji Pezsgő 2013 (Traditionelle methode brut)
2. Libamáj-fürj szendvics, levendulás házi kenyérrel
Légli Méthode Traditionelle Brut
3. Friss lecsóval töltöltt grillezett tintahal fekete rizottóval, levendulás parmezán chips-szel
Kreinbacher Brut Classic
4. Báránygerinc levendulás quatre epices-vel, újburgonyàkkal
Taschner Blanc de Blancs Chardonnay Brut 2010
5. Levendula floating island-őszibarack granite-törökméz tűzijáték
Francois President Brut 2013
Francois President Brut 2013
Hozzávalók (2 db kb. 20-22 cm átmérőjű galette-hez):
- 15 dkg kukoricaliszt
- 20 dkg dkg barna rizsliszt
- 4 púpos evőkanál étkezési keményítő
- 5 dkg kókuszcukor
- csipet só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 12 dkg hideg vaj
- 2 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 1-2 evőkanál jéghideg víz
- 25 dkg mascarpone
- kb. 60 dkg sárgabarack
- kevés levendulavirág (kb. 1 teáskanál)
- kb. 10 dkg áfonya
- kb. 5 bő evőkanál méz
- kevés őrölt fahéj
A nyújtáshoz:
- kevés étkezési keményítő
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverem, elmorzsolom a kockára vágott hideg vajjal, majd hozzákeverem a tojásokat és a vizet is, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom. Fóliába csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe teszem pihenni. Közben kimagozom a sárgabarackot, a mascarponét kicsit kikeverem. A tésztát két részre osztom és már a sütőpapírra helyezve kinyújtom kb. fél cm vastagra és nagyjából kerek formára. Megkenem a mascarpone sajttal úgy, hogy a szélén üresen maradjon egy kevés hely, meglocsolom kevés mézzel, majd kirakom a sárgabarackkal, áfonyával, megszórom kevés levendulavirággal, megszórom fahéjjal, rácsorgatom a maradék mézet, a tészta széleit pedig körben felhajtom kissé. 180 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 35 percig sütöm (nekem légkeverésen sült 170 fokon, de ez erősen sütőfüggő kinek hogyan!).
Tippek:
Ez a tészta a fenti hozzávalókból kicsit morzsálódósabb lesz, már a készítés során is, erre készüljünk fel. Cserébe viszont gluténmentes és sütés után egyszerre lesz omlós és ropogós is. :) Ha nem akarunk nagyon óvatoskodni vele, érdemes több, kisebb adagot készíteni, így könnyebb bánni a tésztával. Ha mégis a nagyobb változatnál maradunk, érdemes eleve a sütőpapíron kinyújtani a tésztát, ezen elkészíteni mindent, majd így ráhúzni a tepsire az egészet, hogy véletlenül se törjön szét a nagy súly alatt a tészta.
A sütemény nagyon finom egy gombóc citrom sorbet-tel vagy vaníliafagyival tálalva is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése