2017. július 20., csütörtök

Levendulás áfonyahabos torta citromos piskótával


Előző posztomban említettem azt a megtiszteltetést, ami engem ért ebben a hónapban, hogy a Pane Vino étterem felkért, hogy ebben a hónapban legyek a háziasszonyuk és készítsek néhány levendulás ételt a blogomra (sőt a múltkori galette-t az étteremben is elkészítettük, de erről majd lentebb). Mindezt abból az alkalomból, hogy július 21-én, azaz holnap este lesz náluk egy Pezsgő és levendula vacsora, ahol nagyon finom levendulás ételsort párosítanak, nagyon finom pezsgőkkel. Ha szeretnétek ott lenni, jelentkezzetek, hátha még akad 1-2 hely! 
Szóval erre az alkalomra készítettem ismét egy levendulás süteményt, ezúttal egy áfonyás, citromos tortát, amit mindenféle finomsággal dobtam még fel, úgy mint őszibarack, fehércsoki, pisztácia. Én most mini tortákat készítettem ebből a mennyiségből, egész pontosan kettőt, de a receptben nagy tortára való leírást adok. Amennyiben Ti is mini tortákat szeretnétek készíteni, nincs más dolgotok, mint szögletes formában megsütni a piskótát, majd mini tortakarikával kiszúrni 4 db lapot és a lentiek szerint összeállítani a tortát. Megmondom őszintén, nekem nincs speckó mini tortakarikám, de ettől még nem estem kétségbe eddig. :) Még évekkel ezelőtt találtam ki, hogy a kukoricakonzerves doboz, alul-felül kivágva (élét kicsit érdemes lenyomkodni, ha van neki, nehogy elvágja a kezünket), remekül megállja a helyét ezen a téren is. Éljen az újrahasznosítás! :) 

A citromos piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor (vagy nyírfacukor, eritrit stb.)
  • 4 evőkanál barna rizsliszt
  • 3 csapott evőkanál keményítő
  • 1 kisebb citrom leve és lereszelt héja
  • kevés vaníliamag (vagy valódi vaníliás cukor)

Az áfonyás mousse-hoz

  • 15 dkg áfonya
  • 2,5 dkg kókuszcukor
  • 2 dl tejszín (nálam laktózmentes volt)
  • 1 evőkanál levendulavirág
  • 1 csomag hidegen keverhető zselatin (1/2 l folyadékhoz elegendő v. 1 evőkanál zselatinpor)

Az összeállításhoz:

  • 2 kisebb jó érett, de még szépen szeletelhető őszibarack
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál porcukor (v. nyírfacukor, eritrit stb.)
  • kb. 12 dkg fehércsokoládé (pl. Lidl-ben kapható 20 dekás Bellarom nagyon jó)
  • 1 teáskanál kakaóvaj (bio boltokban kapható, ez kicsit "vékonyítja" a csokit)
  • pisztácia (sótlan)
  • áfonya
  • levendulavirág
  • reszelt citromhéj

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy 20 cm-es tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral, oldalát vajazzuk, lisztezzük ki. A tészta elkészítéséhez a tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, a tojások sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, a citromlével és a lereszelt héjjal, valamint a vaníliával. Keverjük hozzá az átszitált száraz anyagokat, majd több részletben adagolva, vigyázva, hogy ne törjön össze, dolgozzuk hozzá a tojásfehérjehabot is. Öntsük a masszát az előkészített tortaformába és az  előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha elkészült, hagyjuk kihűlni!
Az áfonyás-levendulás habhoz turmixoljuk össze alaposan a megmosott áfonyát a cukorral és a levendulavirággal. A tejszínt kezdjük habbá verni, majd a használati utasítás szerint adjuk hozzá a zselatin fixet is, verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele az áfonyapürét. Tegyük a hűtőbe és hagyjuk kicsit dermedni. Közben a tortalapot vágjuk ketté, a formát mossuk el. A citromlevet keverjük össze a cukorral. Az egyik lapot helyezzük el a tortaformában, locsoljuk meg a cukros citromlé felével, a maradékot locsoljuk a másik lap vágott felére. Az áfonyás habot oszlassuk el egyenletesen a tortalapon, helyezzünk rá vékonyra szeletelt, héjától megszabadított őszibarackszeleteket, majd helyezzük rá a másik tortalapot és az egészet hagyjuk hűtőben dermedni pár órát. Tálalás előtt pár órával a vízgőz felett olvasszuk fel fehércsokit, vigyázva, lassú tűzön, hogy ne csomósodjon be, majd keverjük hozzá a kakaóvajat is. Kevergetve hagyjuk kicsit hűlni, majd csorgassuk lassan a torta tetejére és oszlassuk el egy nagy, lapos késsel úgy, hogy az oldalán is kissé lecsorogjon. A tetejét díszítsük áfonyával, pisztáciával, reszelt citromhéjjal és levendulavirággal. Hűtőben hagyjuk teljesen lehűlni, majd fogyasszuk el jóízűen! :)



És néhány fotó a keddi látogatásomról a Pane Vino étteremben, ahol Balla Lászlóval együtt készítettük el az aznapi menühöz a Levendulás sárgabarackos galette-et. Illetve leginkább ő készítette én csak asszisztáltam kicsit néhány mozzanatnál meg vigyorogtam, mint a tejbetök. :D




És néhány telefonon fotó a többiektől:





Nincsenek megjegyzések: