Ma Csöppségem élete első óvodai kirándulásán vett részt, amire valami nem ragacsos sütit/kekszfélét is kellett/lehetett vinni magával. Nem akartam most sima zabpelyhes kekszet készíteni. Valami másra gondoltam inkább. A szezámmagra tuti, mert tele van kálciummal, és mint tudjuk, erre egy növekedésben lévő gyereknek nagy szüksége van. Tejet még mindig nem nagyon adok neki (csak amennyi esetleg benne van valamilyen ételben). Mostanában rászokott a szójatejre. A joghurtevés is kimaradozik mostanában. Egyedül a sajtok maradtak meg az étrendjében (már ha itthon eszik), mint tejtermékből származó kálciumforrás. Így a kiegészítés sosem árt ezen a téren. Fontos még megemlíteni, hogy kiemelkedő kálciumtartalma mellett, nagyon jó magnézium, kálium és foszfor forrás is. Szóval ment bele szezámmag, meg persze banán is, amit imád a kis lurkóm, és némi narancs is, hogy kicsit frissebb legyen az egész. Bár ebből talán többet is elbírna szerintem. A végeredmény egyáltalán nem kekszes lett, hanem inkább puha süti, ami gondolom leginkább a banánnak köszönhető. Bár nem is volt célom, hogy ropogjon. Tápláló, laktató sok-sok egészséges dolog van benne, és még finom is. Kell ennél több?
Hozzávalók (1 csésze 250 ml/2,5 dl) kb. 30-32 halmocskához:
- 1 csésze sima liszt (még jobb, ha pl. teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használunk)
- 2 csésze zabpehely (teljes magból készült)
- 1/4 csésze búzacsíra
- 1/4 csésze búzakorpa (lehet zabkorpa is)
- 1/2 csésze száraz serpenyőben megpirított, késes aprítóban kissé megőrölt szezámmag (bioboltokban készen is kapható ilyen, tahini alapként árusítva)
- 1/2 csésze egész szezámmag (ezt is megpiríthatjuk előtte kissé)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 120 g puha vaj
- 1/2 csésze barna nádcukor (igen szűken mérve is elég, hiszen a banán is édesít)
- 1 tojás
- 2 banán, villával összetörve
- nagy csipet só
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 evőkanállal a narancs levéből
A sütőt előmelegítem 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). Két tepsit kibélelek sütőpapírral. A száraz hozzávalókat jól összekeverem egy tálban. Belereszelem az alaposan megmosott narancs héját is. Egy másik tálban alaposan kikeverem a puha vajat a cukorral, majd hozzáadom a tojást, a narancslevet, ill. a banánt is, és ezekkel is jól elkeverem. Végül összevegyítem a száraz és a nedves hozzávalókat. Ha túl lágy lenne a tészta, tegyük hűtőbe nyugodtan. Itt akár 1 napot is jól elvan. Persze kanállal ügyesen kiadagolva (lehet kézzel is, csak úgy kicsit maszatos), azonnal is lehet sütni. Tepsinként kb. 15 percre lesz szüksége, de figyeljük, leginkább az alját, mert ez ugye eléggé sütőtől függ.
Indulás előtt még egy gyors fotó, hogy megörökítsük, hogy is nézett ki, az első ilyen kirándulós napon. Így néz ki egy igazi turista gyerek... :))
5 megjegyzés:
Nagyon édes!
Ezt a sütit kipróbálom, itt áll úgyis a narancs és nem fogy mert már vannak idénygyümölcsök:)
Én ételbe is szoktam őrölt szezámmagot tenni, a kálcium tartalma miatt, és az íze ételben nem érződik:)(Nálunk ugyanis mindenféle tejtermék kizárt az allergiák miatt.)
De jó képek :)
Patrícia
Köszönöm szépen! :)
Igen, nagyon jó ötlet ez a szezámmag, én is nagyon szeretem! :)
Bianka
Köszi szépen! :)
Ez a süti nagyon megtetszett. Kis gyerekeim vannak, és jól jön az egészséges édesség recept. A kisfiad nagyon édes!
Köszönöm Petra! Kedves vagy! És örülök, hogy tetszik a recept! :)
Megjegyzés küldése