2011. május 16., hétfő

Sonkás-besameles-rukkolás lasagne spenótos tésztából, és egy gyors hideg, gyümölcsös finomság


Tegnapi ebédünk. Sonkás tésztának indult. Végül ez lett belőle. És tudom, ennél "rövidebb" nevet már nem is találhattam volna neki, de így legalább minden benne van. Kicsit féltem, hogy túl sós lesz a sonka miatt, de szerencsére nem lett az. Nagyon finom lett!

Hozzávalók (kb. 4 személyes adag, ebből nem az nagyon vastag lasagne lesz):
A besamelhez:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 500 ml tej
  • 1 dl tejföl
  • pici só, frissen reszelt szerecsendió, frissen őrölt bors
  • 3 (kisebb) tojás
  • 2 gerezd fokhagyma

Az összeállításhoz:

  • 12 db spenótos lasagne lap
  • kb. 200 g füstölt sonka, kisebb kockákra vágva
  • 3 nagy marék rukkola levél
  • A sütőedény kikenéséhez: kevés vaj
  • A tetejére: reszelt füstölt sajt
  • A tálaláshoz én rukkolaleveleket, olajban eltett aszalt paradicsomot, tejfölt és kevéske balzsamecetet használtam

A vajat a besamelhez felolvasztom, beleszórom a lisztet és 1-2 perc alatt aranysárga rántást készítek belőle, fokozatosan felengedem a felmelegített tejföl és tej keverékével, ízesítem nagyon pici sóval (nekem elég sós volt a sonkám, ezért nagyon csínján bántam vele), szerencsendióval és borssal, majd kb. 20 perc alatt lassú tűzön sűrűre főzöm. Közben egy habverővel időnként átkevergettem. Miközben rotyogott csendesen, felforraltam úgy 2 liter vizet, kb. 5 perc alatt előfőztem benne a lasagne lapokat, ügyelve arra, hogy ne ragadjanak össze. Felvágtam kisebb kockákra a sonkát. A kész besamelbe belenyomtam 2 gerezd fokhagymát, majd levéve a tűzről elkevertem benne a három tojást is, óvatosan, hogy ne kapja össze a meleg. Egy nagyobb tűzálló tálat kivajaztam kissé és folyamatosan rétegezve, amíg el nem fogyott minden, elhelyeztem benne a fenti hozzávalókat. Nálam így: lasagne lap, rálocsolva a tojásos besamel, rászórva sonkakockák és rukkola levél. A tetejét lasagne tésztával, kevés besamellel meglocsolva, reszelt füstölt sajttal megszórva zártam le. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és kb. 40 percig sütöttem.


És utána egy gyors desszert. Könnyedén, gyümölcsösen. Már fent van egyszer a blogon egy hasonló, csak ahhoz olyan ramaty kép van, hogy gondoltam inkább felteszem még egyszer, némileg értelmesebb fotókkal, mert egyébként meg nagyon finom. És persze nagyon-nagyon egyszerű is! A végeredmény olyasmi lesz, mint a Yogen Früz gyümölcsös fagyija. Ha pedig előtte lefagyasztjuk a belekerülő joghurtot/tejfölt is, vagy a turmixolás után még visszatesszük egy kicsit a fagyasztóba, akkor még inkább arra fog hajazni. Így egy picit folyósabb lesz (bár az enyém már a fotózás miatt is lett kicsit folyósabb, mert persze nem előhűtött pohárba tettem bele). És persze többféle gyümölcsből készíthető, ízlésünk szerint. Nálam most épp ezek voltak megtalálhatóak a fagyasztó mélyén. Ez a Yogen Früz fagyi régebben egyébként több helyen is kapható volt, de mára már eléggé eltűntek mindenhonnan. Sajnos! :(

Hozzávalók (kb. 3 kisebb pohárkához):
  • 1 nagyobb fagyasztott banán
  • 3 nagy marék fagyasztott cseresznye vagy meggy
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál vanílliás cukor

A hozzávalókat egy késes aprítóban, vagy egy turmixgéppel jó krémesre turmixoljuk és már kész is. Ha kissé megolvadna ez idő alatt, akkor rövid időre tegyük vissza még a fagyasztóba, és már tálalhatjuk is.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Ebédelhetnék nálatok :)

Eszter írta...

Én is mennék ebédre. :-)

Ildinyó írta...

Még épp maradt 1 adag Bianka, gyere csak ;))

Ildinyó írta...

Akkor csinálok még egy adagot, gyere csak te is Eszter! :D

Selectfood írta...

Nagyon, de nagyon jól hangzik mindkettő!

"saját levében" írta...

Nálad már nagyon nyár van!

Ildinyó írta...

Selectfood
Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :))

"Saját levében"
Na igen! :)) Gondolom ez főleg a hideg nyalánkság miatt tűnik úgy! :) Igaz, esténként még le akar fagyni a lábam, és kénytelen vagyok zoknit húzni és abban is aludni... :D De azért már egyre jobb az idő! :)