2011. március 9., szerda

Két ötlet a hétköznapokra...

Hát jó sok elmaradásomat kellene bepótolnom mostanság... A blognak csak néha jövök a közelébe. Mármint olyan értelemben, hogy írjak is valamiről. Pedig írni lenne miről. Nagyon is! Például szeretnék majd nektek bemutatni egy csodaszép éttermet és hotelt. Remélhetőleg azt a beszámolót is befejezem most már napokon belül, és akkor közzétehetem végre már, hogy ti is megcsodálhassátok. Jelen pillanatban nálunk vírusírtás folyik, merthogy kicsi Lovacskám ismét benyelt valamit az oviban, és igen komolyan küzdünk vele már napok óta. Mi is! Bár mi még tartjuk valamennyire magunkat! Ez például tegnap a fokhagymával és gyömbérrel folytatott hadjáratomnak is köszönhető... De erről majd egy másik posztban lesz szó. Addig is íme két ebédötlet a hétköznapokra. Mindkettő viszonylag hamar elkészül, még ha elsőre, a leírás alapján nem is úgy tűnik.
Jó sok zöldségem összegyűlt itthon még múlt héten (drága Nagyik :) ) és egy szimpla zöldségleves helyett, készítettem belőle inkább, két ilyen egyszerű finomságot. Így 4 napi ebédünk meg is volt ezzel. Mindkét recept kb. 4 főre lesz elegendő. Mondjuk nem 4 férfi, hanem inkább 2 férfi, 2 nő. :) Ja, és senki nem várjon most csúcsgasztronómiát! Egyszerű, hétköznapi finomságokról van itt szó, melyek inkább amolyan ötletadóként szolgálnak.

Sült pulykamell, karalábés zöldségraguval és kapros túrógombóckákkal
Hozzávalók:
Zöldségraguhoz/mártáshoz:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 3 fej karalábé
  • 500 ml víz
  • 100 ml tejszín
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • olívaolaj, só

Kapros túrógombóchoz:
  • 250 g túró
  • pár evőkanál búzadara
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál aprított kapor (nálam fagyasztóból került elő)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A húshoz:
  • kb. 600 g pulykamell filé
  • só, frissen örölt bors
  • kevés olívaolaj a sütéshez

A zöldségraguhoz a hagymát felaprítom, és kevés olajon megfuttatom kissé. Hozzáadom a megtisztított, kisebb kockákra vágott zöldséget, átpirítjuk kissé, hozzáadjuk az összezúzott, vagy aprított fokhagymát is, majd felengedjük a vízzel, sózzuk, és lefedve puhára főzzük a zöldségeket. Közben elkeverjük a tejszínben a keményítőt, majd ha megfőttek a zöldségek, besűrítjük vele a mártásunkat (ilyenkor újraforrástól elég 1-2 percig főzni).
A kapros túrógombóchoz a fenti hozzávalókból keverjünk egy sűrű masszát. Én kb. 6-7  evőkanál darát tettem bele (egyébként ez lehet pl. kukoricadara, vagy tönköly búzadara is, akár részben, akár teljes egészében is). A dara mennyisége, a túró nedvesség tartalmától is függ nagyban. Annyit keverjünk bele, amitől még nem lesz kőkemény a masszánk. De kalkuláljuk bele azt is, hogy állni kell hagyni (kb. 15 perc elég neki), és ez idő alatt a dara meg fogja szívni magát nedvességgel, amitől jobban összeáll majd az egész. Ha állt egy kicsit, forraljunk egy fazékban vizet, adjunk hozzá sót. Ha forr a sós víz, a túrós masszából vegyünk ki teáskanálnyi adagokat, és formáljunk nedves kézzel kis gombócokat belőle. Dobjuk a vízbe, majd ha feljött a víz tetejére, főzzük még kb. 1 percig őket, szűrőlapáttal szedjük ki és tartsuk melegen tálalásig.
A húshoz vágjuk a pulykamellet ízlés szerinti, de nem túl vastag darabokra-szeletekre, sózzuk-borsozzuk kissé, majd egy teflonos serpenyőben hevítsünk kevés olajat és pár perc alatt süssük mindkét oldalukat szép pirosra (közben rövid időre le is fedhetjük, hogy jobban puhuljon).

Tipp: A mártáshoz a zöldségeket adhatjuk reszelve (nagyobbra) vagy vékony hasábokra vágva is, ill. a végén akár le is turmixolhatjuk az egészet, hogy mártás legyen belőle (ekkor lehet több folyadékot igényel majd).


Zöldséges rizs, sült kapros halfalatokkal
Hozzávalók:
  • kb. 700-800 g fehér húsú halfilé (fagyasztott állapotban volt ennyi nálam és most épp pangasius volt, de pl. a tőkehal is jó)
  • kb. 4 bő evőkanál liszt
  • kevés kapor
  • zelleres só
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

A körethez:
  • kb. 500 g vegyes zöldség (nálam sárgarépa, fehérrépa, karalábé)
  • 100 ml rizs
  • kb. 500 ml víz
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem

A zöldséges rizshez aprístuk apróra a hagymát, fokhagymát, kevés olajon pirítsuk át kissé, adjuk hozzá a megtisztított, kisebb kockákra vágott zöldségeket, ezzel is pirítsuk kicsit, majd adjuk hozzá az átmosott rizst is. Keverjük át alaposan, majd ha a rizs elkezd kissé áttetszővá válni engedjük fel a vízzel (vagy zöldséglevessel), sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, takarékon, kb. 20-25 perc alatt főzzük puhára az egészet. Az utolsó pár percben keverjük hozzá a felaprított petrezselymet is.
Amíg készül a rizs, elkészíthetjük a sült halfalatokat. Ehhez a halat (ha fagyasztott volt, természetesen engedjük fel), vágjuk kis falatnyi kockákra. A lisztet keverjük el a fűszerekkel és a sóval, forgassuk meg benne a halkockákat (előtte itassuk le róla kissé a nedvességet), majd forró olajban süssük pár percig őket. Papírtörlőre szedjük ki. Kaporral megszórva, a zöldséges rizzsel tálaljuk.

Tipp: kínálhatunk hozzá kapros-citromos majonézt is akár, ill. a rizsből kimaradhat a petrezselyem, csak nekem épp volt, meg amúgy is nagyon szeretem. A zöldségeket pedig nyugodtan helyettesíthetjük mással is, pl. borsó, kukorica stb. stb.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Juj mindkettő jöhet és a köretek is csúcs szuperek

Ildinyó írta...

Köszönöm Bianka! :) Nagyon örülök, hogy tetszik! :))

Sandra G. írta...

Boldog névnapot!!!!

Wanda -Maria írta...

Hi
I like Hungarian food dishes, I was several times in Hungary, in Budapest, and other surroundings, great food, beautiful fabrics, etc. .. friendly people, beautiful country, I was at Lake Balaton, I really like your country, but the language is very difficult, I know a few words,
Yours sincerely,
Wanda

Wanda -Maria írta...

Szia
Én, mint a magyar ételek, voltam több alkalommal Magyarországon, Budapesten, és más környezetben, nagyszerű ételek, szép szövet, stb .. barátságos emberek, csodálatos ország, én voltam a Balatonnál, nagyon szeretem az országot, de a nyelv nagyon nehéz, tudom, hogy egy pár szót,
Tisztelettel:
Wanda