Oldalak

2011. február 21., hétfő

Citromos tejberizs

Ha már ijesztgetni próbál itt minket is, és a közeledő tavaszt is az időjárás, jöjjön egy kis üdítő színfolt és íz ebben a hozzánk újra visszatalált télben. És nincs új a nap alatt, szóval ez sem valami különleges újdonság. Legalábbis gondolom sokaknak nem az. Egy egyszerű tejberizs, némi citrommal megbolondítva. Múltkor, amikor vendégségbe jártunk, a házigazdák egy kókusztejjel készített tejberizst kínáltak desszertnek és innen jutott eszembe, én milyen régen is készítettem már. Legközelebb ki fogom próbálni kókusztejjel is. Mondjuk nem a konzerv kókusztejjel, hanem a házi változattal. Ez utóbbi variációhoz egyébként szerintem, simán lehet majd adni egy kis tejszínt is, hogy krémesebb legyen. 

Hozzávalók:
  • 1 l zsírosabb tej (vagy tej és kevés tejszín keveréke)
  • 1 citrom leve (kb. 100 ml) és lereszelt héja
  • kb. 5 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint és a citrom savanyúságától függően)
  • 130-150 g rizs
  • pici darabka vaj
  • A díszítéshez nálam: cukrozott citromhéj
A tejet felforralom a citrom héjával, majd beleszórom a rizst, átkeverem. 10 perc főzés után ízesítem a cukorral, lefedem, és kb. 25-30 percig főzöm még takarékon, amíg jó puha lesz a rizs. Közben időnként alaposan átkeverem, hogy nehogy letapadjon. Ha késznek ítéljük, lehúzzuk a tűzről, majd hozzákeverünk egy pici darabka vajat és a frissen facsart citromlevet. Jól behűtve, a cukrozott citromhéjjal díszítve tálaljuk. Kínálhatunk mellé ízlés szerint lekvárt, dzsemet is. Én eperdzsemmel tálaltam némelyiket. 

10 megjegyzés:

  1. Ó, de klasszul néz ki! Enni meg imádnivaló:)
    Mécsespoharakba töltve?

    VálaszTörlés
  2. Hát ez valami gyönyörűséges!

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép és pont nekem való:-))

    VálaszTörlés
  4. Finomság és gyönyörű képek! Kicsit olyan tavaszi hangulata van már...

    VálaszTörlés
  5. Olyan "napsütés ízűek" a képek. Tök jó ebben a szürkeségben!

    VálaszTörlés
  6. Felvíditottál a képekkel :) Nagyon guszta és szép is!

    VálaszTörlés
  7. Tényleg a tavasz és a Húsvét jut eszembe ezzel a szép sárga forgáccsal a tetején, tojáslikőr, ilyesmi.
    nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  8. M
    Köszönöm szépen! Igen igen, mécsestartók! :) Mióta tavaly megtaláltam egy csomag használaton kívüli Ikeás mécsestartó poharat, azóta erre a célra használom (mármint desszertek tálalására), sőt társakat is bevontam... :)) Pont jó adagokat lehet tálalni benne! És még olcsó is! :))

    Duende
    Igen, ezt sejtettem és örülök neki! :))

    Csibe
    Nagyon szépen köszönöm! :)

    Citromhab
    :D :D :D Köszönöm szépen!

    Moha
    Köszönöm szépen! Igen, kicsit már olyan beütésű! (Titkon abban reménykedem, hátha ezzel előcsalogatom... :) )

    Puszedli
    Örülök, ha ezt sugalltam! :) Kívánom már én is, hogy süssön kicsit többet a nap! :)

    Ami
    Ennek nagyon örülök!!! :)) Köszönöm szépen!

    Bianka
    Köszönöm szépen! :)

    Ciripbogár
    Köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszik, és hogy ilyen jó hangulatot sikerült vele előidéznem! :) Finom volt egyébként, a citromtól jó frissítő és pikáns! :)

    VálaszTörlés