Megint egy
sütit hoztam. És megint egy meggyes sütit. De ígérem finom ez is. :) Hogy miért
készült megint süti? Anyukám kedvéért, mert megkívánta és ezt vittük cserébe a
finom vasárnapi ebédért. Hát nem fura? Anyukám nem is tudom hány tíz éve áll a
konyhábaan, mindenféle ételcsodákat készítve. Remekebbnél remekebb torták,
sütik, meg minden más kerülnek ki a kezei közül. A muffinak mégsem mer neki
állni. Ez komoly! A világ egyik legegyszerűbb sütije, mégis számára valamiféle
misztikum lengi körül... De hogy miért, azt nem tudom. Előbb neki áll mondjuk
egy hatlapos süteménynek, mint ennek... Na, hát ezért sütöttem. Mert ő azt
mondta: szeretett volna sütni és enni, én pedig teljesítettem a vágyát.
A fotók is
nagyon egyszerűek - mert kutyafuttában készültek, ezért is dobtam fel egy kis
plusz fotóval -, és a süti is nagyon puritán kinézetű lett most, de a
finomságából ez mit sem von le.
Hozzávalók
(12 db muffinhoz és 2 db mini kuglófhoz):
- 220 g sima liszt
- 60 g étkezési keményítő (ettől
légiesebb lesz)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 100 g nugátos csokoládé
- 100 g vaj
- 2 tojás
- 1-2 teáskanál reszelt,
cukrozott narancshéj
- 120 g cukor
- 8 evőkanál tejföl
- kb. 250 g fagyasztott meggy
(nekem most azt is kellett használni a mélyhűtőből, azért fagyasztott)
A csokoládét
olvasszuk meg a vajjal együtt. A nugát miatt kicsit nehezebben olvad, de
kevergessük kitartóan és el fog olvadni ill. keveredni szépen.
A sütőt
melegítsük elő 180 fokra (én 160 fokon légkeverésen sütöttem). A muffin
sütőforma mélyedéseit béleljük ki papírral. A mini kuglóf formákat én
kivajaztam, kiliszteztem.
A tojásokat
habverővel keverjük ki jó habosra és világosra a cukorral, keverjük hozzá a
langyosra hűtött vajas csokoládét, majd a narancshéjat is. Adjuk hozzá az
átszitált ,száraz hozzávalókat, melybe belekevertük a meggyet is (így nem
süllyed le a tészta aljára a gyümölcs), majd lágyítsuk a tejföllel a tésztát és
keverjük jól el. Osszuk el az előkészített sütőformákba, majd süssük az
előmelegített sütőben őket 20-25 percig (a kuglóf formában lévőt pár perccel
tovább süthetjük).
Tipp:
Meggy
helyett használhatunk sárga-, vagy őszibarackot is akár. A nugátos csoki
helyett pedig sima tej-, vagy étcsokoládét, de az is jó megoldás, ha felesben
kerül bele olvasztott kakaós mogyorókrém és étcsokoládé.
Eredetileg
úgy terveztem, hogy a tetejére készítek egy kávés-étcsokis ganache-t, de erre
már nem futotta az időmből. Ehhez felmelegítettem volna forróra 100-150 g
tejszínt, hozzáadtam volna 100 g étcsokit és levéve a tűzről, kevergetve
beleolvasztottam volna, közben hozzáadtam volna 1-1 evőkanál instant kávét és
házi vaniliás cukrot is. Hagytam volna kissé kihűlni, majd habosra kevertem
volna habverővel és szép kis kupacokat nyomtam volna a muffinok tetejére, végül
díszítésként 1-1 szem meggyet is nyomtam volna még a csúcsokra. És így akkor
már akár cupcake-ek vagy minitorták is lehettek volna akár. :)
2 megjegyzés:
Kedves Ildinyó!
Köszi a receptet nagyon finom volt,de a tejszínt felmelegítettem és aztán egyáltalán nem lehetett felverni úgyhogy az pocsékba ment. Szóval, aki csinálja és olvassa a kommentet, az ne melegítse a tejszínt semmiképp!
Kedves Bella!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! :)
A ganache recept egy általános recept. Ilyennel sok helyen találkozhatsz (pl. itt is írnak róla, tömören, de nagyon jól értelmezhetően: http://divany.hu/gasztro/2010/11/24/ot_csokis_recept_ami_nelkul_nincs_elet/ ).
Gondolom te is így készítetted, hogy a tejszínt forrpontig hevítetted, de nem forraltad, majd ráöntötted a csokoládéra, és kevergetve felolvasztottad (ekkor már nem kell melegíteni, a meleg tejszíntől megolvad a csoki). Ezután hagyni kell egy kicsit hűlni, és úgy felverni egy kicsit. Tejszínhab nem lesz belőle valóban így forralás után, de nem is ez a cél. Ahogy hűlni fog a krém, a csokitól úgy fog összeállni az egész és "megdermedni". A felverés csak ahhoz kell, hogy kicsit könnyedebb legyen az állaga. Sajnálom, hogy nem sikerült, nem tudom így sajnos megmondani, mi lehetett a gond, pedig egy jól működő dolog/recept ez. A ganache sűrűsége attól is függ egyébként, hogy mennyi tejszínt adunk a csokihoz. Sőt a csoki minőségétől is (kakaóvaj, szárazanyag tartalom, ilyesmi). Ez az arány, amit én megadtam egy lágyabb, de tartással rendelkező krémet kellett volna, hogy eredményezzen. Remélem azért megpróbálod majd még, mert biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog.
Megjegyzés küldése