Sok-sok évvel ezelőtt Marcsi nővérkém készített ilyen szószt mindig a rebarbarából. Nekem ezért gyerekkori ízélmény ez, bár lehet, hogy valaki még csak most barátkozik vele. Egyébként érdekes, de ahogy körülnéztem a neten, nem sok helyen találkoztam belőle készített szósszal - annál inkább mindenféle flancos, ma divatos desszerttel... :)) Nah, hát ez nem flancos, de annál finomabb. Próbáljátok csak ki! Egyszerű, de nagyszerű, ahogy mondani szokták.
Hozzávalók (kb. 2 liternyi lesz belőle):
- 70 dkg rebarbara
- 2 közepes alma
- cukor vagy egyéb édesítő anyag ízlés szerint
- 2 rúd fahéj
- fél rúd vanília
- kb. 10 szem szegfűszeg
- 3 dl (hab)tejszín
- 3-4 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt, vagy felesben is lehet akár)
Nagyon finom főtt húsok, natúr sültek mellé tálalva ez a mártás. Ha szeretnénk, tehetünk hozzá még őrölt fahéjat is a behabaráskor. Ha kicsivel több vizet és tejszínt adunk hozzá, majd leturmixoljuk, jéghidegen behűtve, finom krémlevest tálalhatunk.
4 megjegyzés:
De jó ez is. Nálunk is (Dublin) nagy sláger a rebarbara, de ilyen szép rózsaszínűt nehéz kapni, inkább a zöldesebb a gyakoribb.Én hideg krémlevesként enném :)
Én ezt jobban szeretem, mint a flancos desszerteket. Pár éve a néni, akitől vettem a piacon a rebarbarát, mondott nagyon hasonló receptet hozzá. Természetesen kipróbáltam, és azóta is az elsők között jut eszembe, ha rebarbarát látok.
turmixolni nem kell ?
Megcsinált fini nem kell turmixolni! :)
Megjegyzés küldése