Egy igazán frissítő, üdítő süteményt hoztam ma, mely akár a holnapi nőnapra, akár húsvétra is kiváló lehet, de egyszerűen csak a vasárnapi tea, kávé mellé is. Egészséges, mert sem glutént, sem tejterméket nem tartalmaz, valamint nyírfacukor vagyis xilit került bele, tehát a recept a paleo táplálkozásba is beilleszthető, de csak mértékkel persze ez is, mint minden sütemény. :)
A recept megjelent a februári Kifőztük magazinban, melyből már a márciusi szám is letölthető.
A recept megjelent a februári Kifőztük magazinban, melyből már a márciusi szám is letölthető.
A gyömbéres citromkrémhez:
- kb. 1/2 kg kezeletlen héjú citrom
- 20 dkg xilit
- kb. 5 cm friss gyömbér
- 5 tojás
- 10 dkg kókuszzsír
- 2 evőkanál tápióka keményítő
A tésztához:
- 6 tojás
- 10 dkg xilit
- 15 dkg reszelt sárgarépa
- 10 dkg darált mák
- 2 dkg tápióka keményítő
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál reszelt citromhéj + a tálaláshoz
- 1 csipet só
A krémhez a citromokat alaposan megmossuk, a héjukat lereszeljük (ezt félretesszük), majd kifacsarjuk a levüket. A gyömbért is lereszeljük, teaszűrőn át kinyomkodjuk a levét, és hozzáadjuk a citromléhez. Az egészet vízfürdő felett összeolvasztjuk a xilittel és a kókuszzsírral, majd kicsit hűlni hagyjuk. Az elhabart tojásokat hozzátéve az egészet ismét vízfürdőre helyezzük, és a krémet folyamatosan kevergetve besűrítjük. Végül az utolsó pár percben hozzávegyítjük az előzőleg néhány evőkanál vízben feloldott keményítőt, és teljesen sűrűre főzzük. Félretesszük, amíg lehűl, közben időnként átkeverjük.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgájához adjuk a xilitet, a fahéjat, a citromhéjat, és az egészet habosra keverjük. A reszelt sárgarépát összeforgatjuk a mákkal és a keményítővel, majd a tojássárgás masszába tesszük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. A tésztát a sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és kb. 30 percig sütjük. (Tűpróba!) Rácsra téve kihűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és megkenjük a citromkrémmel. Kockákra vágjuk, ízlés szerint megszórjuk a maradék reszelt citromhéjjal, vagy akár kis kupacokat is halmozhatunk belőle a közepükre. Behűtve tálaljuk.
Tipp: a krém 1 grépfrút levével is készülhet, ekkor kevesebb citromlé kell hozzá; összesen 1,5-2 dl folyadékra van szükség.
Xilit helyett használhatunk eritritet is, így még diétásabb lesz.
Xilit helyett használhatunk eritritet is, így még diétásabb lesz.
Ez nagyon guszta!!! Jól esne most egy szelet... Remélem jól állsz a versengésben. :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésA verseny? Háááát, nem állok a legjobban... Utolsó vagyok... :)