A tökös-mákos rétesről jutott eszembe egyik nap ez a sütemény, így gyorsan meg is sütöttem a lapot, csak úgy hasraütésszerűen beletéve a hozzávalókat. De miután elkészült, még mindig maradt sütőtököm (felvágva ráadásul), így a többit megsütöttem és krémet is készítettem még a tetejére. Így mindjárt csinosabb lett azért. :P Sőt, ekkor még mindig maradt egy kis tök és abból is készült egy sós finomság, de azt majd csak legközelebb hozom egy másik sóssággal együtt.
Hozzávalók:
- 6 nagyobb tojás
- 10 dkg eritrit
- 5 dkg méz
- 10 dkg kókuszolaj
- 15 dkg darált mák
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
- 35 dkg reszelt, nyers sütőtök
A krémhez:
- 30 dkg sült sütőtök hús
- 25 dkg mascarpone
- 2 evőkanál eritrit vagy méz
- a szóráshoz: őrölt fahéj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeverésen 160 fokra). Egy közepes méretű tepsit (nálam 28x35 cm-es, ennél lehet kicsit kisebb is, ha nem szeretnénk ilyen vékonyra) béleljünk ki sütőpapírral. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéből verjünk habot egy csipet sóval, a sárgáját keverjük világosra az eritrittel és a mézzel. Keverjük hozzá az előzőleg összevegyített mákot, kókuszreszeléket, fahéjat, majd a reszelt sütőtököt, végül forgassuk hozzá a fehérjehabot is. Simítsuk az előkészített tepsibe, majd süssük kb. 45 percig. Ha elkészült hűtsük le és készítsük el a krémet a tetejére. Ehhez turmixoljuk össze az eritrittel a sütőtökhúst, majd habverővel keverjük hozzá a mascarponéhoz és dolgozzuk egynemű, könnyű krémmé az egészet. Simítsuk a tésztalap tetejére, majd szórjuk meg kevés őrölt fahéjjal és kockára vágva tálaljuk.
Tipp:
Tortaként is elkészíthetjük. Ekkor vágjuk félbe a tésztalapot, kenjük meg az egyiket a krémmel, helyezzük rá a másik lapot és vonjuk be a maradék krémmel. Csillagcsőrös nyomózsákból, összeérő körkörös alakzatokat nyomva egymás mellé (így nagyobb rózsaszerű formákat kapunk), vagy kis virágokkal is beboríthatjuk az egészet. Végül ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal.
Tipp:
Tortaként is elkészíthetjük. Ekkor vágjuk félbe a tésztalapot, kenjük meg az egyiket a krémmel, helyezzük rá a másik lapot és vonjuk be a maradék krémmel. Csillagcsőrös nyomózsákból, összeérő körkörös alakzatokat nyomva egymás mellé (így nagyobb rózsaszerű formákat kapunk), vagy kis virágokkal is beboríthatjuk az egészet. Végül ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése