Az utolsó pillanatban csak ideérek én is a húsvéti köszöntővel. A tegnapi nap elég sűrű volt (1 nap alatt bepótolni legalább 1 hetet, nem könnyen megy), és éjjel 1-kor már nem igazán maradt nyitva a szemem, akárhogyan is szerettem volna befejezni ezt a bejegyzést.
Teljesen megfeledkeztem erről a kis desszertről egyébként, amit még vagy 1 hónappal ezelőtt készítettem. Maradék "tojásfehérjehasznosítási" projekt volt, és eszembe jutott, miért ne lehetne tükörtojást készíteni a Pavlova tortából. Húsvétra éppen megfelelő. És ennek még utolsó percben is neki lehet állni. Vicces lesz, ha a locsolók "feltört" tojást kapnak a locsolásért.
A citromkrémnek egyébként nagyon jót tett a fél grépfrút leve. Igazából azért tettem bele, mert nem volt annyi citromom, de tényleg nagyon pikánssá, ill. még citrusosabbá tette.
Lemon curd, azaz citromkrém, pikánsabban
Hozzávalók:
- 300 ml frissen facsart citromlé, amelybe fél grépfrút levét is belekeverjük
- 150-160 g xilit (lehet nádcukor és gyümölcscukor is vegyesen, utóbbiból valamivel kevesebb is elegendő)
- 100 g vaj
- 4 egész tojás
- 2 csapott evőkanál keményítő
2-3 evőkanállal kiveszünk a citrusok levéből, és elkeverjük benne a keményítőt. A többit vízgőz felett összeolvasztjuk a cukorral, majd a vajat is beleolvasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük az elhabart tojásokat, visszatesszük a vízgőzre, majd folyamatosan kevergetve (ekkor már csak fakanállal), kb. 10-15 perc alatt besűrítjük az egészet. Az utolsó percekben hozzáadjuk a feloldott keményítőt is, és folyamatos kevergetéssel teljesen besűrítjük. Üvegbe rakjuk, és kihűtve használjuk fel.
Habcsók alap
Hozzávalók:
- 140 g tojásfehérje (ez kb. 4-5 normál méretű tojásnak a fehérjéje volt, azért így mértem, mert a fagyasztóból is került is elő, csak arra nem emlékeztem már pontosan az mennyi lehetett)
- 200 g finom szemcséjű cukor (sütőcukor, vagy kristálycukor késes aprítóban kissé átdolgozva)
- kb. 2-3 evőkanál igazi vaníliáscukor
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 1 evőkanál világosabb borecet
- sipet só
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásfehérjét, a sóval elkezdem habbá verni, amikor már volt tartása, szép lassan, adagonként elkezdem belekeverni a kétféle cukrot is, és szép fényesre és simára vertem pár perc alatt. Majd óvatosan beleforgattam a kukoricalisztet, ill. az ecetet is. Két sütőpapírral bélelt tepsire nyomózsák, ill. kanál segítségével ovális formákat készítettem, amik hasonlítanak egy tükörtojás fehérje részére, kb. 10-15 percig hagytam száradni, majd a sütőbe toltam. A sütő hőmérsékletét levettem 150 fokra (igazából én most légkeverésen sütöttem 130 fokon kb.), betettem mindkét tepsit (ez csak a légkeverésnél működik jól, amúgy külön-külön süssük inkább) kb. 30-40 percre süldögélni-szárítkozni. Erősen sütőfüggő, a külseje roppanós kell, hogy legyen, de belül még ragacsos kissé (hűlés közben is sül még valamennyit egyébként). Ezek után a sütőt elzártam, a sütőajtót kinyitottam kissé, majd hagytam kihűlni az egészet. A habcsókok tetejének egyik részét egy kiskanállal benyomtam, majd megtöltöttem a fenti krémmel.
Tipp:
Készülhet belőle persze sima Pavlova torta is akár, eperrel kirakva, ha már úgyis szezonja van/lesz.
Lehet Macaron masszából is készíteni, akkor nem fog ennyire megemelkedni és a teteje sem lesz ennyire repedezett. Ennek a receptjét itt találjátok meg:
http://ildinyo.blogspot.com/2012/03/macaron-sargarepas-mandulas.html
http://ildinyo.blogspot.com/2012/03/macaron-sargarepas-mandulas.html
De a fenti tükörtojás sütit extrázhatjuk is kissé azzal, ha liofilizált málnát vagy epret porrá őrlünk, majd ezzel megszórjuk a tetejét, mintha pirospaprikát szórnánk a sült tojásra.
És remélem megbocsátjátok az udvariatlanságom, hogy ilyen későn írok köszöntőt, de így is Nagyon boldog húsvéti ünnepet kívánok Mindenkinek! Töltsetek minél több időt a szeretteitekkel, mert nincs is annál jobb, és kevés dolog tölti fel jobban energiával az embert, mint az, ha olyanokkal van körülvéve, akiket nagyon szeret.
Neked is Kellemes Húsvétot!
VálaszTörlésAz utolsó soraid minden szavával egyetértek :-)
VálaszTörlésA tüktoj szuper lett! Kellemes ünnepeket!
Szuper ötletes!
VálaszTörlésHobbychef
VálaszTörlésÍgy utólag is nagyon szépen köszönöm! :)
Chef Viki
Ugye? ;) Nagyon köszönöm!
Chriesi
Nagyon szépen köszönöm! :)