Oldalak

2010. december 8., szerda

Ropogósra sült fokhagymás-vajas baguette petrezselyemmel

Ez most inkább csak egy ötlet, mint recept. Nagyon egyszerű és nagyon-nagyon finom! Már nem is tudom honnan van a recept, vagyis ötlet - azt hiszem talán a svájci rokonainktól -, de már jó pár éve készítjük időnként ezt a finomságot a nővéreimmel. El lehet készíten óriáskifliből, vagy sima kifliből is akár. Sőt a fűszerezéssel is variálhatunk. Kihagyhatjuk belőle a petrezselymet, adhatunk hozzá aprított csilipaprikát, szerecsendiót, kakakkfüvet. Persze ezeket nem egyszerre, hanem ízlésesen összehangolva az ízeket. De akárhogyan is készítjük el, mindeképpen nagyon finom lesz, az biztos!  Az "eredetiben" csak fokhagyma van. A hozzáadott petrezselyem (a mánia), már csak az én agyam szüleménye.

Hozzávalók:
  • 1 baguette
  • min. 100-120 g puha vaj
  • friss petrezselyem apróra vágva
  • 2-4 gerezd fokhagyma ízlés szerint (én min. hárommal szeretem, bár az látszik a blogomon, hogy eléggé hagymaszerető vagyok, mindenbe elég sokat teszek :) )
  • só, frissen őrölt bors
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A baguettet szeletekre vágom, de úgy hogy nem vágom át teljesen az aljáig. A puha vajat kikeverem sóval, borssal, az összezúzott fokhagymával és a felaprított petrezselyemmel. Megkenem a bevágott részeket, a tetejére is kenek keveset a fűszeres vajból. Becsomagolom alufóliába, majd a sütőbe teszem és kb. 20-25 percig sütöm. Az utolsó 10-15 percben kicsomagolom kissé a tetejét a fóliából, majd úgy sütöm ropogósra.

10 megjegyzés:

  1. Ennek nagyon-nagyon örülök Padparadsa! :))

    VálaszTörlés
  2. Hű, Ildinyó! Ezt én is nagyon gyakran készítem, egyszerűen imádjuk /én a német barátainktól lestem el a receptet/! Csodás a fotó is! :-))

    VálaszTörlés
  3. Juj, de guszta!
    Hasonlót szoktam én is csinálni. Nagy kedvenc kerti partyn :)

    VálaszTörlés
  4. Első sor 2. fotó csodálatosan szép! :) Az ennike pedig isteni fini, hasonlót szoktunk enni mi is.

    VálaszTörlés
  5. Nekem is német a vonal!!! 20 (tejóéééég!!!) éve jártam csereprogram keretében Németországban és a család rendezett grillpartit, na ott ettem először. Amióta grillezünk, nálunk is mindig van.

    VálaszTörlés
  6. Mézigörl
    Köszönöm! :) Hmmm, német? Én is vagy arra, vagy a franciákra tippeltem! :)

    Csibe
    Köszönöm! :) Tényleg olyan kerti party-s, de nekem most olyan jól esett egy leves mellé is... :))

    Bianka
    Köszönöm! :))

    Raindrop!
    Köszönöm szépen! :)

    Salsa
    Ugyan, semmi nem látszik ebből! De komolyan! :) Akkor a német vonal látszik erősödni... :D

    Starf
    Nagyon örülök, hogy így látod! :D

    VálaszTörlés
  7. bocsi, már becézlek :D lemaradt egy i a nevedből Starfi... :D

    VálaszTörlés
  8. ...ennike pedig isteni fini...Jézusom! Az előétel nagyon finom, a baguette kiváló, remek sörkorcsolya etc.
    Könyörgöm, hagyjuk ezt az édeskés, nyálas stílust - a dícséret történhet tiszta magyar nyelven!
    Bocsika, ha nem vagyok trendike és "igazándiból" nincs is közikém hozzá...Amúgy köszönöm szépen a receptet, nemsokára elkészítem a barátainknak.:) !

    VálaszTörlés