Oldalak

2010. december 3., péntek

Bazsalikomos madeleine

Anyukámtól tegnap elkoboztam a medvetalp sütőformáit (meg néhány egyéb kis sütiformát), ami lényegében szinte ugyanaz, mint a madeleine forma. Talán csak egy kicsit nagyobb, bár biztosan ebből is létezik többféle. Gondoltam, én kapásból nem egy édes, klasszikus madeleine-t sütök benne, hanem egy roppant finom bazsalikomos, vagy mondhatjuk azt is pistou-s madeleine-t. Nem követtem most semmi receptet, csak mentem a magam feje után. Bár azért az arányokat nagyjából megpróbáltam betartani. Finom lett nagyon! Legközelebb megpróbálom esetleg úgy is, hogy vajjal turmixolom össze a bazsalikomot, és így kerül majd a tésztába. Hátha így még könnyedebb lesz.

Hozzávalók (kb. 30 nagyobb darabhoz, a kisebb fajtából több is lesz):
  • 4 kisebb tojás
  • 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 jó nagy marék bazsalikomlevél
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 4 evőkanál reszelt sajt (lehet vegyesen parmezán, sima ementáli stb.)
  • 180 g liszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál tejföl
kevés olvasztott vaj a forma kikenéséhez
A sütőt előmelegítjük 200-210 fokra. A formákat kikenjük kevés olvasztott vajjal. A bazsalikomlevekből 2-3 db-ot tegyünk félre és aprítsuk fel, a többit mozsárban, vagy késes aprítóban dolgozzuk pépesre a fokhagymával, a sóval, a borssal és az olívaolajjal. A tojásokat gépi habverővel kb. 5-6 percig erős fokozaton habossá verjük, közben hozzáadjuk a cukrot is, majd beledolgozzuk a bazsalikomos olajat, és tovább verjük még 1-2 percig. Beleforgatjuk az átszitált szódabikarbónás lisztet, ehhez hozzáadjuk a felaprított bazsalikomleveleket is, ha szükséges még kevés sót, a sajtot, majd lazítjuk a tejföllel. Formákba adagoljuk, majd az előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük. Vagy addig, amíg a széle szép aranybarna színt kap. Ez nagyban függ attól is, mekkora a forma, ill. milyen. Az enyémet ugye tepsire kellett tenni, nyilván ezért is kellett neki ekkora hő és ennyi idő. De mivel ez sós, amúgy sem árt neki, ha néhol ropogósabbra sül.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon hangulatos képek, finom lehet

    VálaszTörlés
  2. az első fotó különösen szép lett, klassz kompozíció! :)

    VálaszTörlés
  3. "saját levében"
    Köszönöm! :)) Pedig élvezem a telet is! :)

    Csibe
    Köszönöm szépen! :)

    Bianka
    Köszönöm! Finom tényleg! :)

    Starfi (hmm, ákeresztelkedés volt? :) )
    Nagyon köszönöm! :)

    VálaszTörlés