Ismét egy igen gyorsan elkészíthető tészta étel, nem túl sok hozzávalóval. Sietős, vagy épp fáradt hétköznapokra. Petrezselyem rajongóknak - mint amilyen én is vagyok -, különösen ajánlom. Szalonna nélkül, nagyszerű körete lehet akár - persze némi friss, vegyes salátával egyetemben, - egy jó kis csirkesasliknak is, ami pl. alábbiakból állhat: hagyma, csirkemellfilé kockák, kolbászkarikák, paprika, cukkini és gomba. A pestóhoz tehetünk pl. parmezánsajtot is, de én most nem tettem.
Hozzávalók:
A pestóhoz:
- 3 csokor petrezselyem (egy keveset félretehetünk belőle a tálaláshoz)
- 1 nagyobb marék (kb. 4 dkg) szárazon megpirított napraforgómag (lehet dió, tökmag, mandula, fenyőmag)
- 2 duci gerezd fokhagyma, összenyomva
- só, frissen őrölt bors
- kevés frissen facsart citromlé
- olívaolaj
- 1 csomag (500 g) spagettitészta (a tészta főzővizéből tegyünk félre keveset)
- pár szelet bacon, felcsíkozva
A pestóhoz valókat egy késes aprítóban, annyi olajjal, amivel lágyan folyó szószt kapok, összeturmixolom. Közben kezdjük el kifőzni a tésztát. A főzővizéből egy keveset tegyünk majd félre. A szalonnát egy sepenyőben süssük ropogósra, öntsük le alóla a kisült zsírt (az már túl sok lenne a olajos pestóval eggyütt), dobjuk rá a tésztát, rakjunk rá a petrezselymes pestóból és egy pici tésztafőző vizet is tegyünk hozzá, ha túl száraz lenne. Keverjük össze, majd pirítsuk át egy kissé. Frissen, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tessék mondani bóti pestoval is ér megcsinálni, viszont az intenzív petrezselyemíz nagyon jó lehet! Egy kis off: a Csík koncert nagyon szuper volt!
VálaszTörlésIstenem, már hányszor nekikészültem pestot csinálni, aztán mindig a bolti polcról emelem le a bazsalikomosat:(
VálaszTörlésEz a pesto mennyi tésztához elég? Egy egész csomag?
VálaszTörlésEz nagyon bejön nekem, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésPesto jöhet minden mennyiségben. Gnocchival szeretem a legjobban, jó füstös sajtmártással, száraz fehérrel :)
VálaszTörlésNagyon guszta, kívánatos
VálaszTörlésLizann
VálaszTörlésHáááát... :) Komolyan mondom, pár perc alatt elkészül ez a mártás. És az intenzívebb ízek miatt tényleg a házi a legjobb. A boltban nem is tudom hogy lehet-e kapni petrezselymes változatot. Szerintem csak a klasszikus genovai változat kapható. :)
Off: Jó lehetett a koncert,. tényleg! Picit irigykedem is... :D
Ildy
Akkor itt az ideje, mert írtó gyorsan megvan, és össze sem hasonlítható a boltival!!! :)))
Dia
Jaj bocsánat, az lemaradt! Már javítottam is! Nah, nem csak a recept volt gyors, de a beírása is... :) Úgy sacc/kb. 1 csomagra elég. :)
Családi Tűzhely
Nagyon örülök, hogy tetszik! :)))
János
:D Örülök neki!
De azt ne felejstük el, hogy ez nem a klasszikus genovai, bazsalikomos pesto. Ez egy petrezselymes változat, ezért picit más. De amiket felsoroltál simán jöhetnek hozzá bármikor!!! :)))
Bianka
Örülök, ha így látod! Nagyon szépen köszönöm! :)))
Ez valami isteni lehetett! :)
VálaszTörlésGyakorlatilag bármiből lehet pesto-t készíteni, nekem is a petrezselymes az egyik kedvenc a bazsalikomos mellett, de én már reteklevélből is készítettem... :)
Felhőlány
VálaszTörlésTényleg nagyon finom volt. :) Igen, én is nagyon szeretem őket. A petrezselyem meg mostanában egyébként is kezd mániámmá válni... :D
Mmmm... reteklevélből még nem készítettem (pedig már annyiszor szerettem volna), de muszáj lesz egyszer kipróbálnom, mert nagyon kiváncsi vagyok rá. :)