Az egész úgy kezdődött, hogy megláttam még régebben Duendénél a csicseriborsókrémet, és a kommentek között olvastam, hogy tulajdonképpen házilag is készíthetünk tahinit, azaz szezámmagkrémet. Az egész csak annyiból áll, hogy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a szezámmagot, majd egy kevés olajjal (én még némi sót is tettem bele, de csak nagyon picit) krémesre dolgozzuk egy késes aprítóban. El is készült ez a finomság, és persze, hogy a humuszba is került belőle. Viszont nekem egy picit talán erőteljesebbre sikerült a pirítás, mint kellett volna, mert a Másik Felem váltig állította, hogy ennek a pasztának bizony van egy kis darált tepertő beütése. Már ami az ízét illeti. Nosza neki, több se kellett nekem, máris eszembe jutott a tojáskrém, amit igen régen nem készítettem már. És az is eszembe jutott, hogy ez a kis tepertős beütés szerintem igen jót fog tenni ennek a nagyszerű kenyérre való kencének. Úgy is lett! Aki nem hiszi, járjon utána... :)
Íme a tojáskrém, ahogy én készítem, a benne lévő tahini persze elhagyható és akkor máris a hagyományos verzióhoz jutunk.
Ez a mennyiség elsőre talán soknak tűnik (kb. 60-65 dkg), de egy 3 fős családban is bőven elfogy 2 nap alatt ez az adag.
Hozzávalók:
8 főtt tojás (hideg vízben feltéve, forrástól számítva 7-8 perc nálam, majd azonnal hideg víz alá dugva, így még langyosan is könnyen megpucolható szépen)
2 vastagabb szál újhagyma
3-4 teáskanál nem túl csípős (csak a gyerek miatt) dijoni mustár
3-4 evőkanál joghurt
3 evőkanál puha vaj
3-4 púpos teáskanál tahini
só, bors, nagyon pici pirospaprika
A főtt tojások sárgáját krémesre keverem a vajjal, a mustárral és a joghurttal, ízlés szerint ízesítem sóval, frissen őrölt borssal, pirospaprikával, majd hozzákeverem a nagyon finomra vágott újhagymát is (a zöld részét tegyük félre a tálaláshoz), ill. ízlés szerint a tahinit is. Nagy lyukú reszelőn hozzáreszelem a főtt tojásfehérjét (vagy apróra kockázom), elkeverem, majd jól behűtve, friss zöldségekkel és kenyérrel tálalom.
Nagyon guszta Ildinyó! Én is milyen régen ettem tojáskencét... Idejét sem tudom már. Talán mert mindig szomszédasszonyom készíti, és mindig akkor készítette, mikor mentünk a szőlőbe hozzá. A szőlő 2 éve nincs művelve, sajnos... :( Így tojáskrémet sem ettem már 2 éve.
VálaszTörlésJó hogy eszembe juttattad! :)
Hűűű, de finom lehet! És nagyon tetszik az edénykéd!!! :)
VálaszTörlésPacsmagon még pörköltnek is szoktuk készíteni, nagyüzemi mennyiségben :) Tényleg csini a kis edény :)
VálaszTörlésDuende
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm! Ugye-ugye? Akkor itt az ideje egy kis nosztalgiázásnak. :)))
Adri
:) Köszönöm! Tényleg jó lett! :)
János
Köszönöm, az edény nevében is! :D
Hűűű, tojáspörköltet még nem készítetettem, pedig már nagyon sokszor szerettem volna megkóstolni. Itt az ideje kipróbálnom... :)
Nagyon guszta! Az edényke is ;-)
VálaszTörlésLekvároskukta
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! :D